Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Skaitliski mazākas, bet civilās misijas tomēr turpinās

Pēc iekšlietu ministres Lindas Mūrnieces (JL) sniegtā ziņojuma Ministru kabineta sēdē par iekšlietu sistēmas darbinieku dalību starptautiskajās misijās un operācijās valdība šodien pieņēmusi lēmumu arī nākamgad turpināt uzsāktās civilās misijas Kosovā, Afganistānā un Gruzijā, taču ar mazāku dalībnieku skaitu, informē Iekšlietu ministrija.

Eiropas Savienības (ES) Novērotāju misijā Gruzijā (EUMM Georgia) arī turpmāk paliks divi pārstāvji, bet policijas misijā Afganistānā (EUPOL Afghanistan) un likuma varas nodrošināšanas misijā Kosovā (EULEX Kosovo) nosūtāmo civilo ekspertu skaits nākamajam periodam samazināts līdz vienam ekspertam katrā valstī. Šobrīd Afganistānā uzturas 2 iekšlietu sistēmas darbinieki, bet Kosovā – 10 eksperti.Kā  skaidro IeM, līdzdalība šajās ES civilajās ekspertu misijās ir nozīmīga Latvijas starptautisko saistību sastāvdaļa, taču viena pārstāvja uzturēšanās misijā valstij vidēji izmaksā 40 tūkstošus, tāpēc samazināta finansējuma apstākļos visas trīs misijas nav iespējams turpināt līdzšinējā apjomā. Ņemot vērā, ka Kosovas misija ir līdz šim lielākā Eiropas Drošības un aizsardzības politikas misija ar kopskaitā aptuveni 1800 starptautisko civilo ekspertu dalību, arī Latvijas līdz šim nosūtīto amatpersonu skaits ir bijis visnotaļ liels un nākamajam periodam var tikt samazināts, neradot būtisku kaitējumu. Izvērtējot definētās ārpolitikas prioritātes un pašreizējo ekonomisko situāciju, būtiski šobrīd ir nodrošināt IeM speciālistu dalību Gruzijā, jo šis konfliktu skartais reģions ir tuvu kaimiņos Eiropas Savienībai, līdz ar to tas atstāj iespaidu uz visa reģiona stabilitāti un ilgtspējīgu attīstību. Turklāt šī civilā misija Gruzijā ir vienīgais starptautiskais novērotājs, kas darbojas tiešā Abhāzijas un Dienvidosetijas tuvumā, ļaujot starptautiskajai sabiedrībai spriest par notikumiem un procesiem šajā teritorijā. Tāpat arī Afganistānas drošība situācija ir ļoti sarežģīta un, kā vēstulē Valsts kancelejai norāda Ārlietu ministrija, Latvijas iesaiste šīs valsts stabilizēšanā – gan militārā, gan civilā jomā – ir viens no prioritārajiem drošības politikas jautājumiem.Šobrīd civilajās misijās Gruzijā uzturas pa vienam pārstāvim no Valsts policijas un Valsts robežsardzes, savukārt Kosovā no Iekšlietu ministrijas dienestiem uzturas 4 valsts policijas amatpersonas, divi Valsts robežsardzes eksperti, kā arī 3 Robežsardzes kinologi ar speciāli apmācītiem dienesta suņiem. Afganistānas misijā nosūtīti divi Latvijas policisti, kas nodarbojas ar Afganistānas policijas attīstības veicināšanu, bet vēl trīs Valsts ieņēmumu dienesta muitas eksperti piedalās ES Robežapsardzības misijā uz Moldovas un Ukrainas robežas.Latvijas policistu mandāts Afganistānas misijā beigsies jau 1.augustā, savukārt no Kosovas lielākā daļa Latvijas pārstāvju uz mājām dosies jau līdz 12.oktobrim. Diviem iekšlietu sistēmas ekspertiem uzturēšanās Kosovā noteikta līdz 31.decembrim. Valsts policijas un Valsts robežsardzes pārstāvju dalību ES novērošanas misijā Gruzijā jau iepriekš Ministru kabinets bija pagarinājis līdz 2010.gada 14.septembrim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas