Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Solāriju dēļ aizvien jaunākiem cilvēkiem tiek konstatēts ādas vēzis

Plašās solāriju izplatības dēļ ādas vēzis tiek konstatēts jau 25 līdz 30 gadu veciem cilvēkiem, visbiežāk sievietēm, ceturtdien žurnālistiem atzina dermatoloģe Kristīne Cīrule.

Viņa norādīja, ka iepriekš, kad solāriji netika plaši izmantoti, ādas vēzis visbiežāk tika novērots cilvēkiem, kuri sasnieguši 50 gadu vecumu, tomēr pašlaik ādas vēzi atklāj aizvien jaunākiem cilvēkiem.

"Turklāt stari, kurus izstaro solārija lampas, nopietni bojā ādas šķiedras, tādēļ to sieviešu āda, kuras regulāri sauļojas solārijā, 25 gadu vecumā ir novecojusi un izskatās kā sievietēm, kuras tuvojas 40 gadu vecumam," paskaidroja Cīrule.

Cīrule arī uzsvēra, ka ļoti būtiski no saules un ultravioletā starojuma ir sargāt bērnus, īpaši zīdaiņus līdz triju gadu vecumam, jo tad āda vēl nav izveidojusi aizsardzību pret ultravioleto starojumu.

"Tie bērni, kuri nerunā, neiet saulē. Turklāt tas ir pilnīgi nepareizs uzskats, ka D vitamīns tiek uzņemts ar sauli. D vitamīnu lielākoties uzņemam ar pārtiku, bet ne sauļojoties. Tādēļ D vitamīna uzņemšanu nevajadzētu uzskatīt par iemeslu, kādēļ bērnu pakļaut bīstamajam saules starojumam," sacīja Cīrule.

Tomēr dermatoloģe atzina, ka pašlaik Latvijā un arī pasaulē vērojama jauniešu vecumā līdz 20 gadiem negatīva attieksme pret solāriju apmeklēšanu. Savukārt visaktīvākie solāriju apmeklētāji ir 25 līdz 35 gadus veci cilvēki.

Biedrības "Dermatologi pret ādas vēzi" valdes priekšsēdētājs Raimonds Karls tomēr norādīja, ka pierādīt, ka pie ādas vēža izraisīšanas tieši vainojams solārijs, ir visai grūti.

Tāpat Karls uzsvēra, ka risks saslimt ar ādas vēzi palielinās tiem cilvēkiem, kuriem ir gaišs ādas tips. "Dabiski šiem cilvēkiem ādā ir maz pigmenta melanīna un āda nav pasargāta no kaitīgā saules starojuma. Risks palielinās arī tiem, kuri savas profesijas vai hobija dēļ daudz laika pavada saulē, tāpat cilvēkam, kurš ir iedeguma fans," paskaidroja Karls.

Jau vēstīts, ka pērn ar ādas vēzi Latvijā ir miruši 118 cilvēki, bet vēl 220 iedzīvotājiem konstatēta melanoma dažādās stadijās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas