Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +27 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Sudraba sašutusi par Finanšu ministrijas atalgojuma sistēmas negodīgumu

Valsts kontroliere Inguna Sudraba ir sašutusi par Finanšu ministrijas (FM) atalgojuma sistēmas negodīgumu un reakcijas trūkumu uz Valsts kontroles norādītajām nepilnībām.

Šorīt intervijā telekompānijas LNT raidījumam "900 sekundes" Sudraba norādīja, ka nepieļaujami, ka šādi rīkojas institūcija, kura pati ir atbildīga par godprātīgu budžeta plānošanu un bāzes izdevumu pamatotu veidošanu.

Šajā situācijā pati FM izstrādā sava budžeta priekšlikumu, pati pārkāpj noteiktos principus, turklāt citas valsts institūcijas to nevar pārbaudīt.

Kā skaidroja Sudraba, FM nepamatoti palielinājusi atalgojuma fondu - jau bāzes budžetā palielināti izdevumi atlīdzībai par gandrīz 500 000 latu, lai gan budžeta bāzes veidošanas nosacījumi to neparedz.

Turklāt FM ierēdņu atalgojuma sistēma ir nepārskatāma, jo būtisku atalgojuma daļu veido dažādas piemaksas, nevis amatalga.

Sudraba pauda neapmierinātību arī ar to, ka nav sekojusi reakcija uz Valsts kontroles konstatētajām problēmām FM. "Žēl, ka ētikas vērtības ir tādas, ka neviens nenosoda šādu soli," sacīja valsts kontroliere.

Kā ziņots, Sudraba jau maijā pauda viedokli, ka FM rīkojusies negodīgi, sev ieplānojot algu palielinājumu 2011.gada budžetā. 2011.gadā FM centrālajā aparātā izdevumi atalgojumam palielināti par 731 270 latu jeb par 23%, argumentējot to ar nepieciešamību nodrošināt darbinieku darba samaksas līmeni citu ministriju darbinieku vidējās samaksas līmenī.

Valsts kontrole secinājusi, ka FM katrs ceturtais darbinieks saņem samaksu par virsstundām, bet 44% no ministrijā nodarbinātajiem saņem piemaksas par darba kvalitāti. Turklāt strādājošajiem tiek maksāts arī par aizvietošanu, kā dēļ veidojas situācijas, kad piemaksas ir lielākas par pamatalgu.

FM šos pārmetumus noraida, uzsverot, ka atalgojuma sistēma ir caurskatāma un atbilst Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumam, kā arī Ministru kabineta noteikumiem. Savukārt Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) norāda, ka ir detalizētāk jāanalizē, kādi ir konkrētie pārmetumi un arī FM skaidrojums. Pirmā reakcija no FM puses liecina, ka pārdales veiktas esošā budžeta ietvaros, nepalielinot kopējo budžeta apjomu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas