Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Tajā pašā nišā, citā čaulā

Likvidējamās Tautas partijas biedri jau nekur nepazūd, un tas vēstījums ir diezgan skaidrs - viņi centīsies izveidot jaunu čaulu jeb izkārtni cīņai vēlēšanās, bet laiks rādīs, ar kādu nosaukumu un ar kādiem līderiem. Tā uzskata Latvijas Universitātes profesors Jānis Ikstens, kura sacītais saskan ar TP līderu runāto partijas kongresā, kurā TP priekšsēdis Andris Šķēle teica: «Es ticu, ka idejas dzīvo savu dzīvi, bet organizācijas ir čaula, ko var nākties nomest.

» Zatlera Reformu partija pagaidām nav izteikusi interesi par papildinājumu no TP rindām, bet aicina tajā iesaistīties cilvēkus, kas politikā nav bijuši. Līdz pirmdienai V. Zatlera interneta mājaslapā bija pieteikušies 300 cilvēki, kuri vēlas piedalīties partijas veidošanā.

Dienā, kad V. Zatlers pieteica savu politisko spēku, Tautas partijas līderi aicināja biedrus atbalstīt partijas likvidēšanu. Politoloģe Iveta Kažoka aģentūrai LETA bija atzinusi, ka tā ir simboliska diena Latvijā, jo vienlaikus sevi ir pieteikusi jauna partija, kuras uzstādījumi ekonomikā ir ļoti tuvu tiem, ar kuriem kādreiz politikā ienāca Tautas partija. «Arī Tautas partija sāka ar augstiem ideāliem un uzstādījumiem veikt reformas, kas tobrīd nepieciešamas Latvijā. Zatlera Reformu partija būs aptuveni tajā pašā nišā - visticamāk, tā piedāvās visai sāpīgas reformas, bet tās reputācija ir labāka,» uzsvērusi I. Kažoka. Viņasprāt, galvenā intriga būšot cilvēki, kas nāks kopā ar V. Zatleru.

«Organizācija, tās forma un veidols, ieradumi, darbības modelis ir ietvars cilvēkiem un to idejām. Ja šis ietvars kļūst par akmeni pie kājām, tad mūsu pašu rokās ir lēmums no šī akmens atbrīvoties,» TP kongresā sacīja Edgars Zalāns. Tas radīja iespaidu, ka TP biedri neplāno atteikties no politiskās darbības, jo E. Zalāns viņus aicināja gatavoties nākamajām pašvaldību un Saeimas vēlēšanām. «Tautas partijas ietvars vairs neder. Ir nepieciešams nevis atjaunots, bet pilnīgi jauns ietvars aktīvu, pazīstamu un saprātīgu politiku atbalstošu cilvēku pieaicināšanai, komandas fundamentālai atjaunošanai un paplašināšanai,» klāstīja E. Zalāns. Arī politologs J. Ikstens domā, ka tas ir tikai laika jautājums, bet jauna partija tiks izveidota «Mārtiņa Zemīša un Sarmītes Kolātes» vai kāda cita vadībā. Nākamās 2013. gada pašvaldību vēlēšanas jau parādīšot, zem kāda karoga sevi pieteiks tagadējie TP vietējie līderi.

Šoruden iespējamajās Saeimas ārkārtas vēlēšanās TP atbalstītājiem būs jāizdara kāda cita izvēle. Sociologs, firmas SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš Dienai atgādināja, ka TP reitingi bija tik zemi, ka «te vairs nevar runāt par nopietnu mantojumu un te vairs īsti nav vēlētāju, ko sadalīt». Maz ticams, ka TP atbalstītāji aiziešot pie V. Zatlera vai Vienotības - viņi drīzāk var nepiedalīties vēlēšanās, nobalsot par ZZS vai LPP/LC. Arī Latvijas faktu direktors Aigars Freimanis pieļauj, ka Aināra Šlesera vadītā LPP/LC var iegūt lielāku enerģiju, un uz TP vēlētāju var cerēt arī ZZS, bet - mazāk Visu Latvijai!-TB/LNNK, kas tāpat kā TP sevi uzskata par nacionāli konservatīvu politisko spēku. Taču tā neesot spējīga pacelt šīs idejas tādā kvalitātē kā savulaik TP, kas lika uzsvaru uz ekonomiskajiem jautājumiem. Lai pārņemtu šo nišu, ir jābūt varas partijai, jāspēj noteikt dienas kārtību, kas VL-TB/LNNK nav pa spēkam, uzskata A. Freimanis. Abi sociologi domā, ka V. Zatlers var paņemt Vienotības vēlētājus, taču šaubās par V. Zatlera spējām piesaistīt Saskaņas centra atbalstītāju. Pieļaujot, ka Zatlera Reformu partija «var smelt no visiem, atskaitot krievvalodīgos vēlētājus», A. Kaktiņš uzsvēra - lai pretendētu uz SC elektorātu,partijas līderu lokā ir jābūt krievvalodīgo vidū pazīstamam cilvēkam ar autoritāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas