Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Tautas partija, vērtējot kļūdas, atzīst pakļaušanos JL

Tautas partija ir zaudējusi kaujas spēju, un līdz septembrim katram partijas biedram vajadzētu atbildēt, "vai mēs esam rīcībspējīgi politiķi, kuri ir gatavi sisties par saviem mērķiem, vai tikai ņaudētāji", šonedēļ gadskārtējā TP darbības izvērtēšanas seminārā sacījis partijas līderis Mareks Segliņš. Viņš Dienai kā lielāko kļūdu nosauca aklu sekošanu Jaunā laikā piedāvātajai izdevumu samazināšanas politikai tā vietā, lai TP kā konservatīvs politiskais spēks aicinātu JL diskutēt par citiem risinājumiem un spēt aizstāvēt gan veselības nozari, gan vecāko paaudzi, nepieļaujot pensiju samazināšanu.

Ceturtdien pagāja desmit gadu, kopš Tautas partija (TP) ir pie varas. Pēc uzvaras 7.Saeimas vēlēšanās 1998.gada rudenī līdz nākamā gada vasarai TP atradās opozīcijā. Šo jubileju TP atzīmēja ar semināru kādā atpūtas bāzē Dobeles rajonā, un tajā piedalījās arī bijušie partijas līderi Andris Šķēle un Aigars Kalvītis. Tradicionāli Saeimas frakcija kopā ar valdi un partijas dibinātājiem reizi gadā izvērtē savas kļūdas un domā, kā turpmāk partijai attīstīties. Pēc zaudējuma Rīgas domes un arī Eiropas Parlamenta vēlēšanās tas šogad bija īpaši aktuāli. Tāpēc sociologa Arņa Kaktiņa tradicionālā ziņojuma vietā šoreiz notikusi vēlēšanu rezultātu analīze, kas, kā Dienai norādīja partijas valdes vadītāja Kristiāna Lībane–Šķēle, "bija stingri iekšēja partijas domu apmaiņa".

M.Segliņš savu runu novērtēja kā diagnozes noteikšanu, uzskatot, ka TP "nevar tā vienkārši aizšļūkt līdz vēlēšanām un ir jātiek skaidrībā, vai kolektīvs morāli ir cīņas spējīgs — ja nav, tad vajag nevis ņaudēt, bet varbūt iet laimi meklēt kaut kur citur". Viņš arī bija neapmierināts, ka publicitātes topa 30 politiķu vidū esot tikai trīs TP Saeimas deputāti — Māris Kučinskis, Kārlis Leiškalns un Raimonds Pauls, kurš, visticamāk, tur esot citu kvalitāšu dēļ. TP līderis uzskata, ka "vajag sisties par savu lietu". Savukārt TP frakcijas vadītājam Mārim Kučinskim "sišanās" nešķiet racionālākais virziens — viņaprāt, ir jābūt skaidram rīcības plānam.

Diagnozi seminārā noteicis arī Dzintars Ābiķis, kurš, pēc M.Segliņa izteikumiem, varētu būt viens no viņa pieminētajiem ņaudētājiem. Dz.Ābiķis TP grūtības saista ar to, ka Aigara Kalvīša valdība daļā sabiedrības asociējas ar krīzi valstī. Tās zīmē paies arī 2010.gada rudenī gaidāmās Saeimas vēlēšanas, tāpēc TP pozīcijas nebūs visai stipras, uzskata Dz.Ābiķis. Viņš piedāvā TP dibinātājam A.Šķēlem izšķirties — vai nu paiet malā, lai nerastos iespaids, ka viņš izmanto TP savās kā uzņēmēja interesēs, vai arī nākt aktīvajā politikā. Dz.?Ābiķis atzīst, ka A.Šķēle palicis atmiņā arī kā premjers, kas spēj valsti izvest no krīzes. Cik zināms Dienai, A.Šķēle teikto vairāk uztvēris kā viedokli, nevis aicinājumu, un nav uz to reaģējis. M.Segliņš atgādināja, ka A.Šķēle jau sen ir pateicis, ka neplāno politikā atgriezties. Dz.Ābiķim bija vēl viens piedāvājums — redzamās pozīcijās aicināt TP vietējos līderus, kuri sabiedrībā neasociējas ar šo krīzi. TP kongress paredzēts rudenī, un M.Segliņš pieļauj, ka tajā varētu pārvēlēt valdi, nosakot reģionu pārstāvju kvotu, jo iepriekšējā kongresā valdē neiekļuva neviens reģionu pārstāvis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas