Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Tiesībsargs: ieslodzītajiem ar personības traucējumiem ir apgrūtināta sodu izpilde

Pieskaitāmiem ieslodzītajiem, kuriem ir smaga rakstura personības traucējumi, agresijas un uzbudināmības dēļ ir apgrūtināta soda izpilde un iekļaušanās resocializācijas pasākumos, pirmdien šādu viedokli pauda tiesībsargs Juris Jansons.

Pēc medijos publiskotās informācijas par iespējamo vardarbību pret Artūru Gercānu Jelgavas cietuma sodu izolatorā Tiesībsarga biroja eksperti klātienē tikās ar ieslodzīto un cietuma darbiniekiem, kuri konstatēja, ka ieslodzītajam ir tikuši piemēroti speciālie līdzekļi un sniegta medicīniskā palīdzība, portālu Diena.lv informēja Tiesībsarga biroja pārstāve Ruta Siliņa.

Jau ziņots, ka portāls TVNET, pamatojoties uz kādas vārdā nenosauktas lasītājas sniegto informāciju, 28.aprīlī publiskoja informāciju par cietuma darbinieku vardarbību pret Jelgavas cietuma ieslodzīto A.Gercānu, kuram netiekot sniegta medicīniskā palīdzība, kā rezultātā nodarīto miesas bojājumu rezultātā sākusies gangrēna.

Vizītes laikā konstatēts, ka šī gada 14.aprīļa pēcpusdienā pret A.Gercānu ir tikuši pielietoti speciālie līdzekļi, lai pārtrauktu viņa agresīvo uzvedību. Un 15.aprīļa rītā ārsts veica ieslodzītā A.Gercāna apskati un konstatēja roku dzelžu nospiedumus. Saistībā ar minēto Jelgavas cietumā tika veikta dienesta pārbaude un izvērtēta cietuma uzraugu rīcība un speciālo līdzekļu pielietošanas samērīgums.

Tiesībsargam, izvērtējot situāciju, nav pamata uzskatīt, ka Jelgavas cietuma uzraugi pret A.Gercānu būtu nepamatoti un nesamērīgi pielietojuši speciālos līdzekļus vai nesnieguši medicīnisko palīdzību pēc to pielietošanas. Tādejādi medijos publiskotā informācija, ka ieslodzītajam nav tikusi sniegta medicīniskā palīdzība un ka cietušajam kājā ir gangrēna, nav patiesa. Vizītes laikā arī tika noskaidrots, ka ieslodzītais vairakkārt ir nodarījis sev dažādus miesas bojājumus gan Jelgavas cietumā, gan arī atrodoties citās soda izpildes vietās.

Eiropas Cilvēktiesību tiesa ir izvirzījusi principu, ka valstij ir pienākums aizsargāt ieslodzītos, kas atrodas nestabilā situācijā un ir jāuzskaita visi ievainojumi, kas ir nodarīti ieslodzījumā, kā arī valsts iestādēm ir pienākums sniegt apmierinošu un pārliecinošu izskaidrojumu.




Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas