Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Rīgas domes opozīcijas deputāts Vilnis Ķirsis uzskata, ka joprojām iespējams atlaist ne tikai Ušakovu (attēlā), bet arī visu domi

Ušakovs kā mafijas boss

Atstādināšana no Rīgas domes (RD) priekšsēdētāja amata ir Nila Ušakova (Saskaņa) ēras gals, tomēr reālas pārmaiņas pašvaldībā būtu iespējamas tikai tad, ja tiktu atlaista visa dome, Dienai pauda RD opozīcijā esošais Vienotības deputāts Vilnis Ķirsis. Tikmēr Ušakovs nenoliedzot, ka viņa darbā ir arī kļūdas, vienlaikus nokritizējot politisko oponentu: "Bez kļūdām strādā varbūt tikai Ķirsis, jo viņš neko nedara."

"Šis lēmums nozīmē Ušakova ēras beigas, bet būsim reāli - neba viņš pats visus likumpārkāpums ir veicis.

Sauksim viņu par mafijas bosu, kuram ir rokaspuiši, kuri paliek RD.

Mēs redzējām, ka viens [piektdien notikušajā Ušakova preses konferencē] stāvēja pa labi, viens - pa kreisi. Tādā ziņā īstas pārmaiņas un nonākšana uz attīstības ceļa Rīgai ir iespējama tikai tad, kad viņi tur vairs nestāvēs," pauda Ķirsis, ar "rokaspuišiem" domājot vicemērus Oļegu Burovu un Vadimu Baraņņiku.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) gan paziņojis, ka likumprojekts par RD atlaišanu virzīts netiks. Tomēr Ķirsis uzskata, ka tiesisks pamats ir arī visas domes atlaišanai. "To pārkāpumu apjomu ne jau viņš vienpersoniski ir veicis. Tos veikusi visa Saskaņas un Gods kalpot Rīgai mafija. Atlaišana būtu scenārijs ar reālu pārmaiņu iespējamību," pārliecināts ir opozīcijas deputāts.

Viņš uzsvēra, ka RD opozīcija turpinās aktīvi strādāt un norādīt uz iespējamiem likumpārkāpumiem un iemesliem, kādēļ būtu jāatlaiž visa dome. "Strādāsim uz vēlēšanām. Cerams – uz ārkārtas. Ja ne ārkārtas, tad kārtējām," sacīja Ķirsis. Viņaprāt, būtu jāveic arī audits visās Rīgas kapitālsabiedrībās, sākot ar Rīgas namu pārvaldnieku.

Pats Ušakovs, kurš paziņojis, ka, viņaprāt, Pūces lēmums par atstādināšanu no RD priekšsēdētāja amata, ir politisks lēmums, nodēvējot to par "politisko cirku", paziņojis, ka

neviens no Rīgas mēra biroja darbiniekiem netiks atlaists un ka viņš pats turpinās darbu savā pašreizējā kabinetā.

Nākamnedēļ tikšot spriests par darba organizācijas izmaiņām, lai biroja pārstāvji varētu palīdzēt darbā RD priekšsēdētāja pienākumu izpildītājam Oļegam Burovam (Gods kalpot Rīgai) un vicemēram Vadimam Baraņņikam (Saskaņa).

Ušakovs arī uzsvēris, ka lēmums par viņa atstādināšanu noteikti tikšot apstrīdēts tiesā, tomēr vēl neizteicās par saviem nākotnes plāniem tad, ja tiks ievēlēts Eiropas Parlamentā, ja tajā pašā laikā tiesa viņu atjaunotu RD priekšsēdētāja amatā.

Jautāts, vai pašvaldības darbā līdz ar Ušakova atstādināšanu kaut kas mainīsies, Burovs uzsvēra, ka "labās lietas un labie darbi tiks turpināti, sliktās lietas tiks labotas", konkrēti neminot, kas ar to domāts. To, ka Ušakova darbā iepriekšējos 10 gados pieļautas kļūdas, nenoliedza ne pats Ušakovs, ne Burovs un Baraņņiks, uzsverot, ka bez kļūdām nestrādā neviens, kas kaut ko dara.

"Bez kļūdām strādā varbūt tikai Ķirsis, jo viņš neko nedara," pauda Ušakovs.

Līdz ar Pūces lēmuma publicēšanu oficiālajā izdevumā Latvijas Vēstnesis Ušakovs no piektdienas ir atstādināts no RD priekšsēdētāja amata.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) 21. martā pieprasīja RD priekšsēdētājam Ušakovam noslēdzošos paskaidrojumus un pēc to izvērtēšanas secināja, ka Ušakovs ar vienpersoniskiem lēmumiem, pārkāpjot savas pilnvaras, ir izšķērdējis rīdzinieku naudu daudzu miljonu apmērā, tīši maldinājis domes deputātus par domes budžeta līdzekļu izlietojumu, nav īstenojis pietiekamu uzraudzību pār Rīgas satiksmi, pieļaujot postošo korupcijas skandālu un klaji ignorējot rīdzinieku intereses. VARAM pārbaudē konstatēts, ka Ušakovs pārkāpis vismaz astoņu likumu un normatīvo aktu normas.

Ministrijā atgādina, ka Rīgas dome 2017. gada budžetā paredzēja finanšu līdzekļu ieguldījumu 18 432 000 eiro apmērā Rīgas satiksmē. VARAM skaidro, ka to likumīgi izlietot varēja, tikai un vienīgi palielinot Rīgas satiksmes pamatkapitālu. VARAM ieskatā, to neizdarot, Ušakovs pārkāpa Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likuma normas, kas nosaka pamatkapitāla palielināšanu un reglamentē šo procesu. Rīgas satiksme šos finanšu līdzekļus neizlietoja paredzētajam mērķim, bet gada pārskatā atspoguļoja pretēji lemtajam kā pārējos ieņēmumus no saimnieciskās darbības.

"Nils Ušakovs skaidri apzinājās sekas finanšu līdzekļu neatbilstošajam izlietojumam un maldināja domes deputātus, ļaujot uzskatīt, ka balsojuši par ieguldījumu, bet patiesībā apstiprinājuši pretlikumīgu dāvinājumu," uzskata VARAM.

Tādā veidā Ušakovs esot pārkāpis arī likuma par budžetu un finanšu vadību noteikumus un likuma Par pašvaldību budžetiem normas, kas paredz, ka domes vadītājs atbild par budžeta līdzekļu efektīvu un ekonomisku izlietošanu saskaņā ar mērķi un pašvaldības budžeta izpildes procesa pareizu organizēšanu.

Ministrija arī secinājusi, ka Ušakovs kā Rīgas satiksmes kapitāldaļu turētājs nav ievērojis tiesisku dalībnieku sapulces lēmumu pieņemšanas kārtību. Turklāt tas noticis vismaz divās dalībnieku sapulcēs, kur pieņemti būtiski lēmumi par iepirkumiem, ko šobrīd izmeklē Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs saistībā ar Latvijas vēsturē vērienīgāko pašvaldības korupcijas skandālu.

Tāpat Ušakovs nav īstenojis pietiekamu uzraudzību pār Rīgas satiksmi, tajā skaitā pretlikumīgi nav veicis nepieciešamos grozījumus Rīgas satiksmes statūtos, lai kā krietns un rūpīgs saimnieks izvērtētu darījumu slēgšanu, kas pārsniedz noteiktu summu un var izšķiroši ietekmēt kapitālsabiedrības darbību un būtiski aizskart rīdzinieku intereses.

Ušakovam arī tiek pārmests, ka viņš ir tīši un klaji ignorējis informācijas atklātību reglamentējošo likumu normas, neizsniedzot ministrijai Ernst & Young Baltic ziņojuma kopiju, Rīgas satiksmes atsevišķu iepirkumu un to rezultātā noslēgto līgumu juridisko izvērtējumu un iespējamo risku analīzes ziņojuma kopiju.

Tāpat Ušakovs nav izpildījis pienākumu patstāvīgi izvērtēt bijušo valdes locekļu atbildību, nevis norobežoties no tā, uzdodot to veikt pašreizējai Rīgas satiksmes pagaidu valdei.

Izvērtējot Ušakova atbildību saistībā ar Valsts kontroles 2019. gada 18. janvāra likumības un lietderības revīzijas ziņojumā konstatētiem pārkāpumiem saistībā ar 9,113 miljonu eiro izlietošanu, ministrija ir secinājusi, ka Rīgas mērs nav nodrošinājis Rīgas domes un Rīgas satiksmes noslēgtā deleģēšanas līguma izpildi un kontroli, pārkāpis likumu un nav nodrošinājis pašvaldības tiesību un interešu ievērošanu.

Ministrija arī konstatējusi pārkāpumus Ušakova rīcībā, vadot domes Finanšu un administrācijas lietu komitejas sēdes un domes sēdes, vienpersoniski mainot izsludinātās darba kārtības un izsludinot pārtraukumu uz nenoteiktu laiku, nesasaucot mēneša laikā domes sēdi, tādējādi tīšuprāt vilcinot domes darbu un ierobežojot opozīcijas deputātu tiesības pilnvērtīgi pārstāvēt savu vēlētāju intereses.

Top komentāri

AB
A
Usakov,tas jau gan nav kludas.Nu butu vecis ar aknam,butu atkapies un nepiedzivotu pats un vina gimene so kaunu.
interesanti
i
Ziņa par Ušakovu jau nonākusi krievijā. Eho moskvi zvana Baltkom mix galvenā redaktora vietniekam Rodionovam un viņš stāsta, ka Ušakovu jau sen gribējuši atcelt un to izdarījuši nakts laikā, kaut arī korupcija skandāls esot, bet Ušakovs nav apsūdzēts. Viņam jautā vai Ušakovs neaicinās cilvēkus iziet ielās? Vēl neaicinot, bet ja aicinās, cilvēki iznāks, jo Ušakovs esot VISPOPULĀRĀKAIS politiķis LATVIJĀ un krievvalodīgo šeit esot daudz, Rīga esot krievu pilsēta, tiek saukti procenti, utt.utjp. Ušakovs jau pats esot gribējis aiziet, jo startēšot EP vēlēšanās un viņam nebūs grūtību tur iekļūt un kļūstot par EP deputātu, Ušakovam būšot imunitāte. Brīnums, ka tiek arī piebilsts, ka saskaņiešus Latvijā uzskata par prokremliskiem, jo esot līgums ar „Vienoto Krieviju”, bet Ušakovu aiz rokas neviens nav noķēris, jo viņš esot ticies arī ar Makeinu. Ja jau par Ušakovu tā uztraucas eho moskvi, varu iedomāties, kā uztrauksies putina mediji: D
Kulistānas tīklotājs
K
Nevis mafijas boss, bet gan šinders.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas