Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Vairums partiju premjera amatam virza līderi; ZZS grūtības

Teju visas partijas par premjera kandidātiem izvirzījušas savus līderus, vienīgi Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) vilcinās nosaukt vienu konkrētu kandidātu uz šo augsto amatu un pavisam skaidri nav noprotams, vai arī šoreiz kandidātu vidū ir arī Ventspils mērs Aivars Lembergs, ceturtdien vēsta laikraksts Diena.

"Jebkurā pasaules valstī saraksta līderis ir arī premjera kandidāts, kurš vēlētājam ir jāzina, lai saprastu, kura cilvēka vadībā partija īstenos savu politiku un vai tai var uzticēties," atzinis ekspremjers Aigars Kalvītis, kurš startēs vēlēšanās no Vienoti Latvijai saraksta, kura premjera amata kandidāts būs Ainārs Šlesers. Viņš pats gan aicinājis šo godu uzticēt tam, kurš vēlēšanās iegūs lielāko atbalstu. Pirms Kalvīša premjerēšanas laika, kas bija no 2004. gada decembra līdz 2007. gada decembrim, ar savu nākamo valdības vadītāju Einaru Repši kā līderi 2002. gadā startēja arī partija Jaunais laiks. Tagad Repše vada partiju Latvijas attīstībai un vairs nepretendē uz šo posteni. "Es gribētu nākamajā valdībā uzņemties veselības ministra amatu. Nozare ir bēdīgā stāvoklī, un, ja man šī reforma izdotos, tā būtu līdzvērtīga naudas reformai," teica Repše.

Savukārt ZZS situāciju varētu apgrūtināt tas, ka nav skaidrs, kurš ir tās līderis. Tas faktiski ir frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, taču viņš nekad nav pretendējis ne uz vienu augstāku amatu un varbūt tāpēc arī tik ilgi saglabājis varu kopš 2002. gada. Nemierā ar ZZS vilcināšanos ir arī Latvijai un Ventspilij priekšsēdētājs Aivars Lembergs, kurš intervijā laikrakstam Neatkarīgā sacījis, ka, nespējot izvēlēties premjera kandidātu, "ZZS būtiski samazina politisko vilkmi". Viņš uzsvēra, ka partija Latvijai un Ventspilij šoreiz savu premjera kandidātu nepiedāvāšot. No tā izriet, ka arī Lembergs, kuru pirms vēlēšanām ZZS vairākkārt nominējusi, šoreiz uz amatu nepretendēs.

Starp nosauktajiem ZZS kandidātiem Lemberga patiešām nav. Taču saraksts ir mainīgs. Sākumā tajā bija Dana Reizniece-Ozola un nebija Ulda Auguļa, tagad viņš atkal ir minēts, bet Reizniece-Ozola vairs ne. Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis un zemkopības ministrs Jānis Dūklavs ir nopietnākie pretendenti.

No vairāku ZZS pārstāvju sacītā radās iespaids, ka, izraugoties kandidātu, partija vispirms domā, kā šis cilvēks televīzijas priekšvēlēšanu debatēs spēkosies ar citu partiju pārstāvjiem, nevis kā vadīs valdību.

Valdība, kuru pēc vēlēšanām apstiprinās 12. Saeima, savu darbību sāks laikā, kad Latvija būs prezidējošā valsts Eiropas Savienības Padomē.

Citu partiju premjera amata kandidāti ir nosaukti - Suverenitātes sarakstā tas būs Andris Orols, Saskaņai - Nils Ušakovs, Vienotībai - pašreizējā premjere Laimdota Straujuma, Nacionālajai apvienībai - Roberts Zīle, Vienoti Latvijai - Ainārs Šlesers, Jaunajai konservatīvajai partijai - Jānis Bordāns, No sirds Latvijai - Ingūna Sudraba, Latvijas attīstībai - Juris Pūce un Latvijas Reģionu apvienībai - Mārtiņš Bondars.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 31.jūlija, avīzē Diena!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas