Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Valdība iesaka piemērot 0,2% nekustamā nodokļa likmi visiem mājokļiem

Valdība atbalstījusi no nākamā gada ieviest nekustamā īpašuma nodokli visai dzīvojamai platībai, piemērojot likmi 0,2% apmērā. Tomēr nav skaidrības, vai valdības ieceri atbalstīs Saeima, kurai pieder galavārds - gan valdības ministru balsojums, gan partiju nostājas ir atšķirīgas.

Ministri jautājumu par dzīvojamās platības nodokļa ieviešanu izšķīra balsojot - konceptuāli dzīvojamās platības nodokļa ieviešanu atbalstīja deviņi ministri, pret bija pieci Tautas partijas, savukārt satiksmes ministrs Kaspars Gerhards (Tēvzemei un Brīvībai/LNNK) atturējās, vēsta aģentūra BNS. Kā portālam Diena.lv skaidroja TP pārstāve Sarmīte Kolāte, TP uzskata, ka ekonomiskās krīzes laikā nepārdomāta nodokļu palielināšana nav pieļaujama, tāpēc neatbalstīs arī turpmāku pievienotās vērtības nodokļa palielināšanu un progresīvo likmju ieviešanu uzņēmumu un iedzīvotāju ienākumu nodokļiem.

"Līdzšinējā pieredze skaidri apliecina, ka nodokļu palielināšana nedod gaidītos fiskālos rezultātus, bet atstāj negatīvu iespaidu un tautsaimniecību un iedzīvotāju dzīves līmeni. Mēģinājumi uz tautsaimniecības ilgtermiņa attīstības rēķina lāpīt šodienas budžeta problēmas dod uzņēmējiem un visai sabiedrībai nomācošus signālus un liecina, ka valdība nav darījusi visu, kas tās spēkos, lai meklētu citus ceļus," klāsta S. Kolāte. TP kopumā nenoraida ideju par nekustamā īpašuma nodokļa ieviešanu, taču par to var diskutēt tikai Latvijai atgriežoties pie pozitīvas IKP dinamikas, uzsver S. Kolāte.

Savukārt balsojumā par lielāko - septiņu - ministru atbalstu guva variants, kas paredz visai dzīvojamai platībai piemērot zemu nodokļa likmi 0,2% apmērā.

Premjers Valdis Dombrovskis (JL) uzskata, ka labākais risinājums nekustamā īpašuma nodoklim būtu to piemērot visām dzīvokļu un individuālo dzīvojamo māju platībām 0,2% apmērā, nenosakot minimālo neapliekamo platību.

Jau vēstīts, ka valdība nolēmusi uz Saeimu virzīt Finanšu ministrijas piedāvātos trīs variantus, vienu no tiem nosakot kā bāzes priekšlikumu. V. Dombrovska piedāvājums ir nedaudz mainīts FM trešais variants - FM piedāvāja likmi 0,4% apmērā, premjera iecere ir divreiz mazāka likme.

Saskaņā ar FM sniegto informāciju, pirmais variants paredz piemērot dzīvokļiem un individuālām dzīvojamām mājām 1,5% likmi, nosakot minimālo neapliekamo platību, bet otrais - piemērot 1,5% likmi, nosakot minimālo neapliekamo platību par katru mājoklī reāli dzīvojošo personu.

Finanšu ministrs Einars Repše (JL) pirmdien norādīja, ka aizstāv pirmo variantu -  dzīvokļiem un dzīvojamām mājām piemērot 1,5% likmi, nosakot minimālo neapliekamo platību. Viņaprāt, tad lielāks slogs gultos uz neapdzīvotiem īpašumiem vai luksusa platībām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas