Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Valdība mazina Parex padomes locekļu kompensācijas; par sadalīšanu nelemj

Valdība, izskatot jautājumu par Parex banku, otrdien izlēma, ka uz pusi tiks samazinātas bankas padomes locekļiem līgumos noteiktās kompensācijas par darba zaudēšanu. Pēc premjera Valda Dombrovska (JL) teiktā, turpmāk kompensācija tiks maksāta trīs mēnešalgu, nevis sešu mēnešalgu apmērā, kā tas bija līdz šim.

Parex bankas padomes locekļu atalgojuma izmaiņas nav veiktas, tas aizvien būs 2000 latu pirms nodokļiem, un valdības lēmums nozīmē, ka līdz ar to kompensācijas apmērs, darbu zaudējot, būs 6000 latu pirms nodokļiem.

Premjers arī informēja, ka valdība otrdien vēl nelēma par Parex bankas restrukturizācijas plānu. Veicamā darba apjoms un nepieciešamā saskaņošanas procedūra esot pietiekami sarežģītas, tāpēc bankas sadalīšanas plāna iesniegšana valdībā esot aizkavējusies, teica V.Dombrovskis. Viņš uzsvēra, ka Privatizācijas aģentūra (PA) kā Parex valsts akciju turētāja un Finanšu ministrija (FM) turpina intensīvi strādāt, un prognozēja, ka tuvākajās nedēļās bankas restrukturizācijas plāns tiks iesniegts valdībā.

Premjers apstiprināja, ka konceptuāli plānā nav veiktas izmaiņas par Parex sadalīšanu tā sauktajā sliktajā un labajā bankā, kas nozīmē Parex bankas slikto kredītu un nekustamo īpašumu nodalīšanu atsevišķā uzņēmumā un bankas pamatdarbības saglabāšanu.

Parex bankai pēc sadalīšanas būs nepieciešama kapitāla palielināšana. Precīzs apjoms nav zināms, taču neoficiāli izskanējis, ka papildus bankas kapitālā būs jāiegulda ap 100 miljoniem latu. Šo naudu ņems, kapitalizējot (pārvēršot akcijās) Valsts kases bankā noguldītos depozītus.

Provizoriski lēsts, ka tā sauktās Parex sliktās bankas aktīvi veidos aptuveni vienu miljardu latu, savukārt "labās" bankas – divus miljardus, taču precīzi tas būs zināms, kad par to izšķirsies valdība.

Parex padomē ir pieci locekļi. 2000 latu saņemt tikai divi no viņiem – bijušais Rietumu bankas prezidents Maikls Borgs un bijušas PA valdes loceklis Juris Vaskāns. Savukārt pārējie trīs – FM pārstāvis, Parex padomes priekšsēdētājs Andžs Ūbelis, Valsts kases pārvaldnieks Kaspars Āboliņš un ERAB pārstāvis Lorencs Filips Adamss atalgojumu par darbu Parex padomē nesaņem. Valsts iestāžu pārstāvji algu nesaņem, jo savus amatus savieno ar amatiem valsts pārvaldē, bet ERAB pārstāvja darbu apmaksā pati ERAB.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas