Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Valodnieki Baby box iesaka saukt par glābējsilīti

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Zane Grīnberga
Z
Žēl, ka vispār mātei jāatsakās no sava bērna...sauc vienalga kā to kasti...?? Kāpēc tāds lēmums..?
Jānis J. Dimants, Jr., M.D.
J
Vārdam "šūpulītis" piemīt tāds mīlīgums un siltums. Kāpēc neizvēleties to? Un tas skan tik l a t v i s k i! Kāpēc mēs tā laužamies cīnamies? Esam gan tik necienīgi pret savu valodu nonākusi sajos laikos, ka brīnums. Cieņā - Jānis J. Dimants, Jr., M.D..
Doma
D
Pirms ķengāties, noskaidrojiet, lūdzu, kas lemj un cik valodnieku tur ir. STRUKTŪRA UN PRINCIPI LZA Terminoloģijas komisijas vadība Nozaru apakškomisiju vadītāji un eksperti Terminu izstrādes, pieņemšanas, apstiprināšanas, publiskošanas un grozīšanas procesa apraksts Latviešu valodas nozaru terminoloģijas izstrādes vadlīnijas Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisijas nolikums (MK noteikumi Nr. 405)
un
u
Sile neder, vajag silīte, un nevajag uzreiz piekabināt bērnam to bāreni. Glābējsile lai ir, anonīmo šakāli. Glābšana mums visiem vajadzīga...
anonīmais šakālis
a
bāriņsile
xxx
x
Ja Baby box ir starptautiski nostiprinājies termins, latviešiem to "glābējsilīti" nevajadzētu. Žēl, ka rakstā nav plašāka skaidrojuma par vārda lietojumu citās valodās. "Bordelim", lai arī jau bija nostiprinājušies latviski apzīmējumi (tā pati prieka māja), tika akceptēts minētais, nebūt ne populārākais.
lauku vecis
l
Potes un autiņbikses, par ko minēts, gan vairāk liek domāt nevis par soc.dienestu, kurš, visticamāk, dara, cik spēj, ja vien māmiņa līdz viņiem tiek, bet par emocionālu reakciju uz kaut kādiem ārējiem notikumiem. Iespējams, ka māmiņa tiešām pārdomās. Lieliski, ka tik daudz atsaucības mazajam un mammai. Mazuļu kaste glābj ne vien bebi, bet arī mammu.
Anna
A
Lamatas vientuļai izmisušai māmiņai, kurai sociālais dienests durvis deguna priekšā ir aizvēris.
un
u
Jā, glābējsilīte ir labs vārds. Ne pārāk īss, ne garš, tieši tik garš, lai izjustu mīlestību un nelaimīgā māte varētu cerēt uz bērna glābšanu. Te nevar iztikt ar "boksi". Paldies, valodnieki!
hmz
h
glabejsilite ir labs vards.
ieteikums nav slikts
i
"Boksis" nekādā ziņā neder.
Gurax
G
Problēma ar valodniekiem ir nevis tur ka viņi ko iesaka, bet tur ka viņi PAR VĒLU ko parasti iesaka. Vajag ieteikt, par to nav šaubu, taču laiks negaida. Piem "Zīmols" aizgāja, bet cik gadus lietoja "Brends". Liekas, ka būtu labi, ja kāds viņu par vēlu ieteiktais jaunvārds neaizietu, tas varbūt liktu mobilizēties un sākt domāt atbilstoši mūsdienu dzīves ritmam, nevis no algas līdz algai sūkstēties par valdību. nepareizo gramatiku un sūdīgajiem tamponiem!
hhm
h
Tagad jau tikai cūkas ēd no silēm un neviens tajās neguļ. Nav vairs tie laiki, kad Jēzus kūtī silītē dusēja. Bet ļoti reliģioza sabiedrība Latvijā, ja babybox, kas galīgi neizskatās pēc siles, sauc par sili.
lauku vecis
l
Par vēlu, vilciens aizgājis, kā parasti, valodnieki kavējas par nieka 3 mēnešiem. Un tā pat nav nedz viņu, nedz filoloģijas studentu iniciatīva - meklēt pēc latviska vārda. Kroplas valodas pilnas visādu tīemkļa veikalu mājas lapas, veikalu skatlogi, prese. Nav ziņu, ka kāds būtu sodīts:((Ko viņi dara? Tāpat kā pirms 10 gadiem 6. tramvajā Rīgā skan paziņojums: KRIŠJĀNA BARONA iela! Kāpēc? Katru reizi, to dzirdot, kauns!
Zane Grīnberga
Z
Bērniņš silītē...:) Jesus...:) Kādam tā ir dāvana necerēta...:)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas