Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Vēl viens jauns sākums

Jaunā politiskā kustība Mēs esam PAR, uz kuras bāzes 26. augustā paredzēta jaunas centriskas partijas dibināšana, trešdien nāca klajā ar manifestu un atklāja daļu no potenciālajiem partijas dibinātājiem. To vidū līdzās bijušajam ekonomikas ministram Danielam Pavļutam bija sabiedrībā pazīstami zinātnieki, dažādu nozaru eksperti un radošās inteliģences pārstāvji. Līdzīgi kā iepriekš citi jaunie spēki, arī kustība pieteica sevi ar mērķi padarīt šo valsti labāku. "Mēs esam par Latviju, kura ir iespēja visiem. Mēs esam par valsti, kas nepieder dažiem," teikts manifestā.

To parakstījuši no Vienotības aizgājušie Saeimas deputāti Ilze Viņķele, Lolita Čigāne, Ints Dālderis, Aleksejs Loskutovs un Andrejs Judins. Dokumentu atbalsta matemātiķis profesors Andris Ambainis, mediju eksperts Ainārs Dimants, transporta nozares eksperti Andulis Židkovs un Kaspars Briškens, uzņēmēji Olga Procevska un Mārtiņš Staķis, režisors Dmitrijs Petrenko, vēsturnieks Gustavs Strenga, jurists Indulis Balmaks, bijušais Delnas vadītājs Kristaps Pētermanis, valsts pārvaldes eksperte Vita Tērauda, asociētais profesors Vjačeslavs Kaščejevs, mācītājs Juris Cālītis, analītiķe Marija Golubeva. Kopumā manifestam piekrīt gandrīz 50 cilvēku, tomēr daļa no viņiem partijā nedomā stāties.

Jaunās partijas veidotāji savu potenciālo līderi vēl neatklāj, bet iniciatīvu ir uzņēmies bijušais ekonomikas ministrs un eksprezidenta Valda Zatlera 2011. gadā dibinātās Reformu partijas biedrs Pavļuts. Viņš atklāja, ka jaunā spēka veidotāji kopā jau pulcējušies kopš gada sākuma. "Mūs vieno paļāvība, ka varam izveidot izcilu, tiesisku, modernu un mūsdienīgi pārvaldītu valsti. Mūs vieno arī tas, ka esam par, nevis pret," teica Pavļuts. Ar tādu pašu apņemšanos – būt par, nevis pret – savulaik tika pieteikta arī Zatlera partija. Kā toreiz Reformu partija, tā tagad jaunā kustība publiski aicina partijā iesaistīties ikvienu, kas ir par pārmaiņām politiskajā vidē un valstī. Toreiz Reformu partijā iestājās ap 2000 biedru, bet tagad tās vairs nav. Daļēji tā notika arī tāpēc, ka nepietiekamā profesionālu politiķu resursa dēļ tā nespēja pretoties pieredzējušo partiju pretdarbībai, tajā iesaistījās arī citu politisko spēku iesūtītie šķeltnieki. Jaunās partijas veidotāji kongresā plāno aprobežoties ar aptuveni 220 dibinātājiem, cenšoties nepieļaut gadījuma cilvēku iekļūšanu kodolā.

Zatlers tagad Dienai sacīja: "Piekrītu, ka plašais iesaukums bija kļūda. Ar musinātājiem nevajadzēja cimperlēties, un viņi uzreiz bija jāizslēdz. Ja ir lemts būt par, tad protestētājus nevajag ņemt partijā." Taču no Reformu partijas kodola neviens neesot sabojājis savu reputāciju, vairāki no viņiem tagad ir valdībā un Saeimā. Uz jaunā spēka veidošanu Zatlers raugās cerīgi, jo esot pagājis laiks un Latvijas politikā vajadzīgs jauns grūdiens. Lūgts novērtēt Pavļuta iespējas kļūt par līderi, Zatlers atbildēja: "Daniels Pavļuts bija ministrs, kas mācēja pastāstīt to, ko dara. Viņš bija principiāls, brīvi runāja vairākās valodās. Tas ir ļoti svarīgi, jo tas ir arī Latvijas prestiža jautājums – spēt valsti pasniegt starptautiskajā vidē." Jaunās partijas dibinātājiem Zatlers varot dot dažus padomus – spēt cilvēkiem saprotami nosaukt galvenos mērķus, sadalīt lomas, lai par katru no mērķiem viens cilvēks var profesionāli pastāstīt sabiedrībai. "Ceru, ka jaunajai partijai būs vīzija un atbildīgs, profesionāls izpildījums," piebilda Zatlers.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 27.jūlija laikrakstā Diena!

Top komentāri

Manuprāt
M
Manuprāt, šis jaunais Sorosa politiskais projekts ir latviešu tautai vēl naidīgāks nekā "Vienotība". Par ģimenes iznīcināšanu? Par perversiju diktatūru? Par iespējami straujāku latviešu tautas izmiršanu?
marts
m
Vēl viens jauns sākums? Kāds politologs pat ierunājās par svaigiem spēkiem. Kur tas ir? Vai Viņķele vai Pavļuts tie svaigie un jaunais sākums? Vecie vēži caurā kulītē.
Kārklu vācietis
K
Olšteins - kur jāpiesakās ?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas