Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

VID lūdz sākt kriminālvajāšanu par 400 tonnu ķiploku kontrabandu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvalde šī gada 3.jūlijā kriminālvajāšanas uzsākšanai pret sešām personām nosūtīja kriminālprocesu, kuru ierosināja 2006.gada 23.martā par 400 tonnu svaigu ķiploku kontrabandu, kā rezultātā valstij netika nomaksāti nodokļi vairāk kā 417 tūkstošu latu apmērā. Kopumā kriminālvajāšanu VID lūdz uzsākt pret sešām amatpersonām, tostarp vienu muitas amatpersonu.

VID uzskata, ka trīs Latvijā reģistrēti uzņēmumi laika posmā no 2004.gada septembra līdz 2005.gada martam piecās epizodēs ar kuģu kravas konteineriem Latvijas muitas teritorijā ieveda un izlaida brīvam apgrozījumam 398,7 tonnas svaigu ķiploku, iesniedzot muitas iestādēm viltotus dokumentus.

Preču izcelsmes sertifikātos un faktūrrēķinos kā preču izcelsmes valstis bija norādītas Bulgārija un Turcija, no kurām, ievedot šādas preces Latvijā, ievedmuitas nodoklis nav jāmaksā. Taču izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka muitas iestādēm iesniegtie dokumenti ir viltoti un patiesā ķiploku izcelsmes valsts ir Ķīna, līdz ar to uzņēmumi Latvijas valstij nav nomaksājuši administrējamos nodokļus 417 663,81 latu apmērā.

Tāpat izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka minētie uzņēmumi vispār nevarēja nodarboties ar pārtikas produktu ievešanu Latvijā, jo nevienam no viņiem nebija attiecīgas Pārtikas un veterinārā dienesta licences, lai veiktu šādas darbības, un ķiploku kravu ievešana Latvijā notika, nelikumīgi apejot Latvijas Republikas Pārtikas un veterinārā dienesta Sanitārās robežinspekcijas kontroli.

Kriminālvajāšanu pēc Krimināllikuma 190.panta 3.daļas - par kontrabandu lielā apmērā, ko izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, lūgts uzsākt pret sešiem Latvijas iedzīvotājiem, no kuriem trīs ir minēto uzņēmumu amatpersonas.

Pieciem no viņiem papildus lūgts uzsākt kriminālvajāšanu pēc Krimināllikuma 218.panta 2.daļas - par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, nodarot valstij zaudējumus lielā apmērā, bet pret kādu muitas amatpersonu- pēc 319.panta 1.daļas - par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu. Par šādu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu Krimināllikumā paredzēts brīvības atņemšanas sods no 5 līdz 10 gadiem.

Kriminālprocesa materiāli (neskaitot tiesiskās palīdzības lūgumu materiālus) veido 12 sējumus jeb aptuveni 3000 lapaspuses. Izmeklēšanas laikā nopratinātas 63 personas, veiktas 3 apjomīgas dokumentu ekspertīzes, uz kurām saņemti 7 ekspertu atzinumi, veiktas 7 kratīšanas, nosūtīti 4 tiesiskās palīdzības lūgumi - uz Bulgāriju, Turciju, Ķīnu un Vāciju.

Kriminālprocess tika uzsākts, izskatot no Eiropas Komisijas Krāpšanas apkarošanas biroja saņemto materiālu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas