Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Vienīgā iespēja

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Snorre Karkonens-Svensons
S
Protams, jau tagad vajag sākt veidot labu imigrācijas politiku - kā labāk integrēt, un tieši kā panākt to, ka imigranti runās latviski, nevis kādā citā valodā. Pilnīgi piekrītu, ka vajag ieraut imigrantus latviešu vidē. Vajag sekmēt imigrāciju tieši no valstīm, kurās nerunā krievu valodā un nodrošināt, ka imigrantu apmešanas vietas ir „latviskākos” rajonos. Jautājums šeit nav par latviskām skolām, jo bilingvālajai izglītībai nebūt nav jānozīmē nelatviskas skolas. Šeit ir jārunā par to, kā cilvēks ar citu valodu vislabāk iemācās valsts valodu. Pats doktorantūras ietvaros pētu valodas apguvi. Visi man zināmie pētījumi par bilingvālo un monolingvālo izglītību saka to, ka bilingvālā izglītība, kur tiek ņemta vērā dzimtās valodas nozīmē gan kognitīvo prasmju attīstībā, gan valsts valodas apguvē, ir efektīvāka par tīro monolingvālo izglītību tieši runājot par valsts valodas apguvi. Tagadējo sistēmu Latvijā vajag uzlabot, taču saglabājot principu par bilingvālo izglītību. Lai gan rezultāti skolās kļūst labāki tagad, šo pozitīvo procesu varētu steidzināt ar izglītības kvalitātes uzlabojumiem esošo normu ievērošanu (vai piemēram norma par 60 % mācību latviešu valodā tiešām tiek ievērota?). Protams, ka mazākumtautību un nākotnes imigrantu bērni arī varētu apgūt latviešu valodu vēl labāk, ja ir latviešu rotaļbiedru vai klases biedru – divplūsmju skolu Latvijā ir ļoti maz, un līdz ar to trūkst dabiskās arēnas valsts valodas lietošanai. Ir daudz latviešu un daudz mazākumtautību jaunieši, kas tikai uzsākot studijas vai uzsākot strādāt īsti iepazīstas ar otro grupu. Tas ir absurds. Vislabāko no valodas apguves un integrācijas viedokļa var sasniegt arī neveicot grozījumus Satversmē. Fakts paliek tāds, ka bilingvālā izglītība dod labākus rezultātus par monolingvālo. Lai uzlabotu tagadējo sistēmu, vajag balstīties uz zinātniskiem pētījumiem par pedagoģiju, kā arī nodrošināt esošo likumu daudz stingrāko. Taču nebūt nav vajadzīgs nekāds referendums. Ignorējot zinātniskos pētījumus par otrās valodas apguvi un sekmīgu integrāciju, var kampaņas rīkotājus uzskatīt vai nu par diletantiem labākajā gadījumā, vai arī var domāt, ka mērķis ir tikai un vienīgi provocēt, kas atkal varētu stipri iedragāt jau tagad ne gluži ideālo attieksmi pret latviešu valodas lietojumu. Neba latviešiem vien jūtas var būt stiprākas par prātu...
Zirka
Z
Ivar, paldies par rakstu. Ja Jums ir iespējams, lūdzu, papētiet, kādēļ politiķi par to nerunā. Tas būtu ļoti interesanti, kādi ir viņu motīvi, kāpēc izglītības reforma, valodas jautājums un galu galā latviskas Latvijas "būt vai nebūt" viņiem šķiet nesvarīgs.
Ieva
I
Sveštautietis, ja vien netiek pilnībā asimilēts, nekad nerunās latviski tik labi, kā tas, kam šī valoda ir dzimtā. Un tie, kam šī valoda ikdienā nav nepieciešama, to drīzāk gremdēs, nevis cels. Toties, kamēr notiek tā ņemšanās ar laikam taču ne tiem gudrākajiem (jo gudrie latviešu valodu jau sen prot) cittautiešiem, ļoti daudzi, pārāk daudzi latvieši dodas izglītību iegūt ārzemēs, un liela daļa no viņiem dodas prom uz neatgriešanos. Jo specialitāti būs apguvuši svešā valodā!
nu jā
n
Problēma ir tā ka imigrantu masveida iebraukšanā nbo bijušās PSRS ir ieinteresēti gan nekustāmā īpašuma pārdevēji, gan Maskavas distributoru bloks, SC, Linbermaņin un līdzīgie. Ēlerte jau teica iekšā ir 40 tūkstoši, un no viņiem āfrikāņi ir nulpadsmit. Brauc iekšā no cita virziena. Tāpēc ir vajadzīgas krievu skolas - etniskā līdzsvara izjuakšanai. Tagad uzmanības novēršanai labi kalpo pret - oligarhu darbības. Bet īstās shēmas norisinās aiz šī teātra kulisēm.
antirasists
a
"kjiiniesu tautiibas biznesmeni" - zinaam tos peecpadomju bruuveejuma businessmanus, labaakajaa gadiijumaa tirguu aiz galdinja staav, bet sliktaakajaa vispaar nodokljus nemaksaa un vvz ar ko nodarbojas. Ja raksts domaats kaa VL agjitaacija, tad neveiksmiigi, jo rada iespaidu, ka visi no VL ir taadi pasi kaa autors.
antirasists - rasistam anarchistam
a
"krievvalodiigie" (nejaukt ar Latvijas krieviem, kuri Latvijaa dziivo, straadaa, paarstaav Latviju militaarajaas misijaas un neapraud padomju impeeriju) nav civilizeeti, jo padomju vara vinjiem 70 gadus poteejusi anticivilizaaciju. nu kaa tad, paraleelajaas pasaulees. tu veel pamelo, ka turks Vaacijaa principa peec nerunaa vaaciski, vai Francijaa franciski. Bez grostinjiesu lapeleem vajag arii nopietnaakus resursus lasiit un buutu veelams arii EWiropaa pabuut, nav vairs padomju laiki kad KP-SS vareeja cilveekam iebarot jebkuras mulkjiibas par rietumiem un cilveeks ticeejqa, jo nebija citu datu.
nu jā
n
Ārzemju informācija LV mēdijos ir katastrofāla. Vecā Diena kādreiz lika linkus uz publikācijām
  • 2
  • 0
Bezdievis
B
Piekrītu rakstam. To Senais: Gribot, negribot, imigranti iemācās kādu mītnes zemes valodu, lai vieglāk komunicēt, kaut vai pērkot preces veikalā. Valsts uzdevums ir imigrantu ievirzīt "pareizās sliedēs", lai viņš izvēlētos komunicēt latviski, nevis papildinātu ruskojazičņikof, ar tam sekojošu nojēgas trūkumu par Latviju, Latvijas kultūru u.t.t., jo ruskojazičņiki arī izvēlas krievu TV, krievu raidījumus un krievu propogandu. Ja viss būtu palaists pašplūsmā, tad Kalifornijā sen jau visa sadzīve būtu Spāņu valodā, Malmē - arābu, u.t.t. Par imigrantu plūsmu. Diez vai mums būs daudzi no Moldovas, tie vairāk izvēlēsies Rumāniju un citas Dienvidu valstis. Bet noteikti daži būs, tāpat, kā no Bulgārijas (tie nerunā ne latviski, ne krieviski) u.t.t. Ja mainīsies apstākļi Baltkrievijā, ļoti iespējams, ka no turienes daudzi dosies uz tuvākajām kaimiņvalstīm, arī Latviju. Tāpat Ukraiņi, Uzbeki, Kazahi u.t.t. Krievija savus krievus notur mājās ar spēcīgas propogandas palīdzību. Būs un ir bijuši imigranti arī no citām valstīm, kas nerunā krieviski, indieši vai citi. Pastaigājot pa būvniecības objektiem "treknajos" gados, varēja redzēt visai raibu nacionalitāšu ainas.
anarchistam
a
Ar tavu rasistisku patosu nav iespējams notušēt faktu, ka tumšādaini imigranti, atšķirībā no krievvalodīgiem šovinisteļiem, nebūs tie, kas Latvijā demonstratīvi nerunās latviski. Tātad šie imigranti Latvijai ir gan mazāks ļaunums nekā pēc Krievijas impērijas skumstošie civilokupantu pēcteči. Latviešu vairākumam, atšķirībā no tevis, ir vienalga, kāda Latvijā dzīvojošam cilvēkam ādas krāsa, ja viņš runā latviski.
Trasūns
T
Būtu labāk ēdis ne komentārus rakstījis..
neatkarīgais no atkarīgajiem
n
Paldies autoram, domāju ka viņa šaubām ir pamats! Kādu laiciņu atpakaļ, kad bija sākta parakstu vākšana VL ierosinātajam referendumam es centos viņu mājas lapā atrast kādus analītiskus dokumentus kuros būtu izvērtēta šīs idejas ekonomiskā, tiesiskā un politiskā puse, taču diemžēl man neko atrast tā arī neizdevās, tas radīja arī manī aizdomas par provokācijas iespējamību. Interesanti būtu dzirdēt VL paskaidrojumus par to kāpēc tāda analīze netika veikta.
Ringla
R
Šobrīd VL mājaslapā ir Jāņa Tentera raksts, kas pārpublicēts no Latvijas Avīzes. Tas visu saliek pa plauktiņiem.
  • 0
  • 0
Zirka
Z
Ja VL iesāktā akcija izgāzīsies, es arī sākšu domāt, ka tā bija provokācija.
  • 1
  • 0
Anarchists
A
Visi "speciālisti"gaudo:migranti būs! Bet neviens gudrinieks nespēj pamatot,kāpēc lai viņi šeit būtu.Ne te attīstītas ekonomikas,ne darba vietu,ne sociālo garantiju.Ja nu vienīgi ES piespiedu kārtā liks kādu nēģeru baru izmitināt.Bet tie jau nu nebūs tie,kas strādās un dos kādu labumu ekonomikā.Katrā gadījumā krievvalodīgie ir mazākais ļaunums,jo, salīdzinot ar tiem pusmērkaķiem no Āfrikas,krievvakodīgie ir puslīdz civilizēti. Par kaut kādu integrāciju nav pamata vispār sapņot.Skat. Vāciju-tur vācieši un turki dzīvo paralēlās pasaulēs un vācieši ar turkiem īpaši draudzēties nedomā,it sevišķi tas jūtams ārpus lielajām pilsētām.
skaidroju
s
40 tūkstoši ir iebraukuši pēdējo gadu laikā un no bijušās PSRS. Tici man viņiem šeit ir ļoti labi. Īpaši pie krievu skolām.
  • 5
  • 0
Senais
S
Kāpēc ekonomiskos imigrantus vajadzētu stimulēt latviskoties nav skaidrs. Katrā ziņā tā ir katra individa darīšana, kas raksturo personas būtību. Kad kāds iebraucējs sniedz interviju skaidri latviski, ko iemācījies nebūdams spiests, tas liecina par šī cilvēka augsto intelektu un toleranci pret mītnes zemi, bet katrs piespiedu pasākums lai piespiestu mīlēt, ir viltojums.
Stāstiņš iz dzīves
S
Kad kāds iebraucējs sniedz interviju skaidri latviski, ko iemācījies nebūdams spiests, tas liecina par šī cilvēka augsto intelektu un toleranci pret mītnes zemi, bet katrs piespiedu pasākums lai piespiestu mīlēt, ir viltojums. -------------- Redzi, veselīgi un racionāli domājošās zemēs neviens nespriedelē, vai nācijas valodas iemācīšana imigrantiem ir obligāts nosacījums. Berlīnē katrs otrais ir iebraucējs, bet skolēnu vecuma grupā attiecība dažos Berlīnes rajonos ir 1 pret 5 vai 1 pret desmit iebruacēju labā. Tagad pajautā sev kādēļ piemēram federālā vienībā Berlīnē vai jeblur neatver turku arābu vai krievu skolas ar pamatojumu, ka vācu skola ir piespiedu pasākums??? Latvieši ir pakļauti mēdiju mobingam un jebkuras, pašas racionaļākās un normālākās pašsaglabāšanās tieksmes triek pasludinātas par radikālām idejām. Rakstiņš nebija īpaši detalizēts, bet es ar bailēm piekrītu autoram, ka šī varbūt pēdējā iespēja.
  • 5
  • 1

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas