Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Vienotībai un VL-TB/LNNK nav būtisku domstarpību; sarunas turpinās nākamnedēļ

"Vienotībai" un Nacionālajai apvienībai ""Visu Latvijai!"‒"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK", kas 11.Saeimā ieguvušas attiecīgi trešo un ceturto vietu, nav būtisku domstarpību ekonomikas un tiesiskuma jautājumos, taču sarunas par sadarbību koalīcijā tiks turpinātas nākamnedēļ.

"Vienotības" premjera amata kandidāts Valdis Dombrovskis žurnālistiem pēc sarunām svētdien atzina, ka ekonomikas un tiesiskuma jautājumos abiem politiskajiem spēkiem redzējums par pamatlietām neatšķiras. Abas partijas uzskata, ka ir jāturpina un sekmīgi jāpabeidz ekonomikas stabilizācijas programma, budžeta deficītam jābūt ne lielākam kā trīs procentiem no iekšzemes kopprodukta un Latvijai jāvirzās uz eiro.

"Par šiem jautājumiem mums domstarpību nav," piebilda premjers.

Arī par tiesiskuma jautājumiem pozīcijas ir līdzīgas, tostarp nulles deklarāciju, mediju patieso īpašnieku atklāšanu, KNAB vadītāja kritēriju stiprināšanu un atklātajiem balsojumiem Saeimā.

Arī Nacionālās apvienības premjera amata kandidāts Gaidis Bērziņš apliecināja, ka abu politisko spēku programmas ir tuvas. Nacionālā apvienība jaunajā Saeimā vēlas īpašu uzmanību pievērst demogrāfijas jautājumiem, kā arī diskutēt par risinājumiem, lai veicinātu tautiešu atgriešanos Latvijā.

"Mūsu prioritāte ir demogrāfija un valsts valodas stiprināšana," pastāstīja Bērziņš, vienlaikus norādot, ka Nacionālā apvienība nevar piekrist Zatlera Reformu partijas ierosinājumam veicināt naturalizācijas tempu.

Nacionālā apvienība arī neatsakās no idejas par izglītību valsts valodā, taču jautājums ir par to, kā un cik lielā mērā Nacionālā apvienība var atrast sabiedrotos Saeimā, atzina apvienības līderis Raivis Dzintars.

Savukārt Dombrovskis atgādināja, ka jau pērn, veidojot valdību, izteiktie mērķi nekur nav pazuduši. "Protams, tas ir svarīgs jautājums, taču šādā iniciatīvas veidā mainīt šo mazākumtautību izglītības proporciju ‒ šādus priekšlikumus mēs neatbalstīsim. Par to mums būs vēl atsevišķa sarunu kārta," pavēstīja premjers.

Taču izglītības un nacionālajiem jautājumiem svētdienas sarunās nav pievērsta liela uzmanība, jo sarunas galvenokārt bija par ekonomiku un tiesiskumu. Abi politiskie spēki vienojušies sarunas turpināt jaunnedēļ, konkrēts laiks vēl nav zināms.

Uz jautājumu par izvēli starp Nacionālo apvienību un "Saskaņas centru" (SC) Dombrovskis atbildēja, ka pašlaik ir grūti prognozēt, kāds būs sarunu rezultāts, taču viņš pieļāva, ka varētu nonākt pie šādas izvēles ‒ valdībā ņemt vai nu SC, vai Nacionālo apvienību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas