Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Vīķe-Freiberga: Lapsas grāmata ir pasūtījuma darbs, lai sētu šaubas pirms vēlēšanām

“Esmu pārliecināta, ka grāmata ir pasūtījuma darbs, tēmēta priekšvēlēšanu laikam,” par žurnālista Lato Lapsas topošo grāmatu, kas būs veltīta viņai, saka bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.Viņa ir pārliecināta, ka grāmatas mērķis ir “radīt šaubas par V.Vīķes-Freibergas integritāti, radīt negatīvu auru ap viņas vārdu, lai tā mazinātu uzticību V.

Vīķei-Freibergai un līdz ar to - mazinātu viņas pausto viedokļu iespējamo iespaidu uz vēlētāju attieksmi pret dažādām partijām vai oligarhiem”.Atbildot uz_ Diena.lv_ jautājumu, kāpēc viņa atteikusies L.Lapsam sniegt interviju, eksprezidente norāda, ka viņai “nav ne mazākās intereses tikties ar cilvēku, kas ir skaidri deklarējis, ka raksta grāmatu, kas darīs visu, lai mani parādītu negatīvā gaismā”. V.Vīķe-Freiberga ir pateicīga par portāla lasītāju pausto privāto atbalstu viņai.Jau rakstīts, ka žurnālists L.Lapsa izsludinājis ideju konkursu savas grāmatas par eksprezidenti nosaukumam, labākās idejas autoram balvā apsolot V.Vīķes-Freibergas rokassomiņu, kas esot iegādāta izsolē. Cena bijusi aptuveni 120 latu. Par to, _Diena.lv_ vaicāta, V.Vīķe-Freiberga norāda, ka sarkanā rokassomiņa pēc rīkotāju lūguma tika ziedota kādai labdarības izsolei. “Ja žurnālists L.Lapsa ir tā persona, kas to izsolē iegādājies, tas pierāda, ka viņa mērķis nebūt nav bijis atbalstīt labdarību, bet gan iegūt priekšmetu, ar kura palīdzību vest reklāmas kampaņu savai vēl tikai topošai grāmatai,” atbild eksprezidente ar preses sekretāres Dainas Lasmanes starpniecību.

Grāmatā būšot ļoti daudz jaunas informācijas, un daļa no tās – šokējoša, portālam Diena.lv teica žurnālists L.Lapsa, kurš tagad raksta grāmatu par bijušo Latvijas Valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu.

Izsludinātais konkurss par grāmatas nosaukuma izvēli esot guvis ļoti lielu atsaucību un iesūtītas jau aptuveni simts idejas. “Mūsuprāt, balvām jābūt interesantām, personiskām un attiecināmām uz konkursa objektu, nevis kādām abstraktām dāvanu kartēm. Atsaucība konkursā liecina, ka laikam mums ir taisnība,” balvas izvēli skaidro L.Lapsa. Viņš gan vēl cerot, ka labākais nosaukuma variants nav iesūtīts.

Pati grāmata būšot bagāta ar plašākai sabiedrībai līdz šim nezināmu informāciju. “Ir pāris lietu, kas mani personiski, ja godīgi, ir gandrīz vai šokējušas - neraugoties uz pieredzi medijos un pievēršanos politiskajām biogrāfijām. Man pašam interesanti, vai šokēta jutīsies arī [..] Ģenerālprokuratūra,” stāsta grāmatas autors. Pati eksprezidente gan viņam esot atteikusi sniegt interviju, bet L.Lapsa “ilgāku laiku sarakstījies ar viņas dzīvesbiedru”.

L.Lapsa gan noraida apvainojumus neobjektivitātē. Viņš arī apgalvo, ka grāmatas tapšanas ceļā likts tik daudz šķēršļu, ka tās sākotnējo plānoto izdošanas termiņu nācies atlikt par gadu.

Par V.Vīķi-Freibergu jau sarakstītas vairākas grāmatas, kā arī uzņemta filma. Grāmatas “VVF. Vairas Vīķes-Freibergas politiskā biogrāfija” līdzautore Gunta Sloga Diena.lv pastāstīja, ka, rakstot šo grāmatu, arī tās autori sapratuši, ka tas nebūt nav viss, ko var uzrakstīt par V.Vīķi-Freibergu. Viņa uzskata – to, vai darbs būs “ķengu grāmata”, var vērtēt tikai pēc tā, cik autors centies būt objektīvs. “Tur varētu būt runa par tēriņiem valsts iestādēs “treknajos gados”, ko esam aplūkojuši arī savā grāmatā, bet tas ir tikai pieņēmums,” L.Lapsas solītos šokējošos atklājumus atturīgi komentē G.Sloga.

Paziņojumi par jauniem šokējošiem faktiem varētu būt tikai mārketinga triks, uzskata citas par V.Vīķi-Freibergu sarakstītas grāmatas - “Brīvības vārdā” - autore Ausma Cimdiņa. “Atklāti runājot, es domāju, ka jebkurai izcilai personībai ir savas melnās un baltās puses - kā saka tautas sakāmvārds, nevainīgu uz dzemdību namu neved. Tomēr [V.Vīķei-Freibergai] balto pušu ir ievērojami vairāk,” uzskata A.Cimdiņa.

Pagaidām konkursa ietvaros iesūtītie grāmatas nosaukuma varianti ir gana dažādi, piemēram, “No pelēkās peles līdz dzelzs lēdijai”, “Sūnu ciema baltais lācis”, “Visi Vairas Fetiši”, “Maska krīt” un daudzi citi. Tās izdošana plānota pavasarī, un grāmata būšot aptuveni divus vai trīs simtus lapaspušu gara, iespējams, “ar pievienotu datu nesēju, jo iegūtās informācijas apjoms patiešām ir milzīgs,” norādīja L.Lapsa.

(papildināta ar V.Vīķes-Freibergas viedokli)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

TAUTAS BALSS RAKSTĪJA

 

Nedosim Prezidenti izģērbt kailu pūļa priekšā!

Neļausim nomelnot mūsu Tautas Prezidenti!

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas