Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Vjačeslavs Dombrovskis atvainojas mediķiem

Otrdien, uzrunājot Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras komisijas deputātus Izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis norādīja, ka ir skaidrs, ka pedagogiem Latvijā ir nepiedodami zemas algas. Tā pat ir ar mediķu, glābēju un policistu algām. Tāpēc ir jādomā par algu pieaugumu visos valsts pakalpojumu sektoros.

Ir arī skaidrs, ka budžetā naudas visām nozarēm nepietiks un katra ministrija cīnīsies par savām prioritātēm. Tāpēc kā galveno kritēriju papildus finansējuma piešķiršanai ministrs piedāvāja izvirzīt modeli "reformas pret finansējumu", paužot, ka strukturālajām reformām jākļūst par papildus finansējuma piešķiršanas priekšnosacījumu arī citās nozarēs.

Pamatojot to, kāpēc pedagogiem algu pielikumam obligāti ir jābūt jau no nākamā gada sākuma, ministrs norādīja, ka ja starp valsts sektoriem algu paaugstināšanas jautājumā ir jāizvēlas prioritātes, tad jāņem vērā, ka, piemēram mediķiem ir iespēja darboties arī komercmedicīnas jomā, strādājot privātklīnikās, savukārt skolotāju iespējas strādāt savā profesijā uz komerciālajiem noteikumiem ir stipri ierobežotas. Tas pats attiecas uz augstskolām, kuras finansējumu atalgojumam var piesaistīt arī no studentu mācību maksām. Ministrs arī pauda cerību, ka veselības ministre Ingrīda Circene neapvainosies par šādiem izteikumiem.

Diemžēl, ministra salīdzinājums, runājot par pedagogu un mediķu atalgojumu, nav bijis pārāk veiksmīgs un tika pārprasts. “No sirds atvainojos visiem mediķiem, kurus aizskāra mani izteikumi,” uzsver Vjačeslavs Dombrovskis. 

“Šā brīža situācija ir tāda, ka valsts burtiski “plīst pa vīlēm” un finansējums steidzami ir vajadzīgs ļoti daudzās jomās. Lai būtu iespēja celt algas valsts pakalpojumu sektorā, ir jārūpējas par ekonomikas attīstību un jādomā par uzlabojumiem uzņēmējdarbības vidē, lai valsts budžetā ienāktu vairāk līdzekļu,” uzskata Vjačeslavs Dombrovskis. 

“Vienlaicīgi mums ir jāsaprot, ka ilgtermiņā šī būs problēma un esam dilemmas priekšā -  ko darīt ar tām skolām, kur skolēnu skaits ir pavisam mazs. Šī nav tikai izglītības jomas problēma, tādi paši jautājumi ir gan ar slimnīcu pieejamību, gan ar policijas un glābēju pieejamību, ar ceļiem un arī vēl citām jomām. Depopulācija ir kopējā valsts problēma un mums jāsāk par to atklāti runāt,” norādīja ministrs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas