Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

VK nevar pārsūdzēt lēmumu par kriminālprocesa izbeigšanu pret Cimdaru; prokuratūrai lūgs skaidrojumu

Valsts kontrole (VK) neesot vairs tiesīga pārsūdzēt lēmumu, ar kuru atstāts spēkā lēmums izbeigt kriminālprocesu pret Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) šefu Arni Cimdaru, taču VK lūgs prokuratūrai situācijas skaidrojumu.

Valsts kontroliere Ingūna Sudraba aģentūrai BNS teica, ka Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas virsprokurora lēmumu, ar kuru noraidīta VK sūdzība par prokuratūras lēmumu izbeigt kriminālprocesu pret Cimdaru saistībā ar viņa piešķirtajām prēmijām, vairs nevar pārsūdzēt, taču VK sūtīšot vēstuli ģenerālprokuroram.

Vēstulē prokuratūrai VK lūgs sniegt vērtējumu, vai ir pieņemama situācija, ka iestāde paplašina likuma regulējumu un, uz tā balstoties, var izmaksāt prēmijas.

Prokuratūra gan iepriekš informēja, ka Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas virsprokurora Modra Adlera nolēmums pārsūdzams Krimināltiesiskā departamenta virsprokuroram, kura lēmums būšot galīgs.

Jau ziņots, ka Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas virsprokurors Modris Adlers noraidīja VK sūdzību par prokuratūras lēmumu izbeigt kriminālprocesu pret Cimdaru saistībā ar viņa piešķirtajām prēmijām.

Adlers atzina, ka prokurora Sergeja Petruhno iepriekš pieņemtais lēmums ir likumīgs un pamatots, to pieņemot, nav pieļauti būtiski Kriminālprocesa likuma pārkāpumi, kas varētu būt par pamatu lēmuma atcelšanai.

Ģenerālprokuratūru uzrādīt apsūdzību Cimdaram par dienesta pilnvaru pārsniegšanu aprīļa beigās lūdza Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) uzskata, ka laika posmā no 2002. līdz 2006.gadam CVK amatpersona pārsniegusi normatīvajos aktos noteikto pilnvaru apmēru, apstiprinot nolikumus, kuros paredzēta arī CVK locekļu prēmēšana, kā arī parakstot rīkojumus par CVK locekļu, tostarp sevis, prēmēšanu. Analizējot normatīvos aktus, KNAB konstatējis, ka nevienā no tiem nav paredzēts, ka CVK amatpersonas un locekļi varētu tikt prēmēti. Līdz ar to arī nolikumā nevarēja paredzēt iespēju CVK locekļiem piešķirt prēmijas un tās izmaksāt.

Kopumā no 2002. līdz 2006.gadam CVK locekļiem pretrunā ar likumu piešķirtas un izmaksātas prēmijas 73 235 latu apmērā, tostarp vienpadsmit reizes CVK amatpersona parakstījusi rīkojumus, ar kuriem arī pati saņēmusi prēmijas - kopumā 25 445 latus.

KNAB izmeklēšanā secinājis, ka CVK amatpersona izdarījusi tīšas darbības, kuras acīmredzami pārkāpj tai ar likumu piešķirto pilnvaru robežas un kuru dēļ valsts un sabiedrības interesēm radīts būtisks kaitējums, nodarot mantisku zaudējumu kopumā 73 235 latu apmērā un graujot CVK prestižu un sabiedrības uzticēšanos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas