Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Zalāns novadiem piedāvās algu noteikšanas principus

Pēc iepazīšanās ar jauno novadu budžetiem augusta sākumā reģionālās attīstības un pašvaldību ministrs Edgars Zalāns (TP) sola piedāvāt darba samaksas noteikšanas principus.

Ministrs uzskata, ka, nosakot pašvaldību vadītāju algas, ir jāņem vērā novada budžeta apjoms, iedzīvotāju skaits, teritorijas lielums, uzdevumu loks un citi kritēriji. Jūlijā notiek novados iekļauto pašvaldību budžetu apvienošana un tie vēl tikai lemj par darba samaksas nolikumu un citu normatīvu apstiprināšanu, tāpēc daļā novadu algas pēc tam tiks pārskatītas.

Tukuma novada domes priekšsēdis Juris Šulcs, kura alga ir 1620 latu — tiesa, viņš gan vada iedzīvotāju skaita ziņā trešo lielāko novadu —, Dienai atzina, ka pašlaik viņam ir noteikts tāds atalgojumu, kādu iepriekš saņēma Tukuma mērs. Tā bija deviņu minimālo algu apmērā, taču 30.jūlijā dome plāno apstiprināt pašvaldības kopbudžetu un pēc tam algas varētu pārskatīt.

J.Šulcs piekrīt E.Zalāna jau agrākajam vēlējumam, ka administrācijas izdevumi nedrīkst pārsniegt noteiktu procentu no kopējā budžeta — viņaprāt, tie nevarētu būt lielāki par 10%.

Novadu vadītāju algas noteiktas ļoti atšķirīgas un ir robežās no 400 līdz 1900 latiem. E.Zalāns uzskata, ka tāda situācija neveidotos, ja valdība jau būtu pieņēmusi likumprojektu par vienotu valsts un pašvaldības institūciju amatpersonu (darbinieku) atlīdzības sistēmu. Tas paredz apvienot vienā jumta likumā noteikumus par darba samaksu un sociālajām garantijām valsts un pašvaldības iestādēs ar mērķi padarīt sistēmu saprotamāku. Tajā būtu iekļauti arī pašvaldību deputāti un darbinieki. Likumprojekts izsludināts valsts sekretāru sanāksmē 11.jūnijā, pašlaik tiek apkopoti iesūtītie priekšlikumi un pēc viedokļu saskaņošanas likumprojektu plānots virzīt izskatīšanai valdībā, Dienu informēja Finanšu ministrijas pārstāve Diāna Krampe.

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija jau pavasarī piedāvāja pārņemt likumprojekta sagatavošanu uz Saeimu, lai paātrinātu tā pieņemšanu.

Likumam būtu jāstājas spēkā nākamā gada 1.janvārī. Tā sākotnējā redakcija novada domju priekšsēdētājiem paredzēja atalgojumu robežās no 1008 līdz 3216 latiem, piemērojot koeficentus no 2,1 līdz 6,7. Projekts bija sagatavots, atalgojumu piesaistot strādājošo vidējai darba samaksai 2007.gadā, kas bija 480 latu, bet pa šajā laikā situācija valstī ir mainījusies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas