Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Zatlers lēmumu par 'sauso likumu' Zinību dienā pieņems divu dienu laikā

Jau piektdin varētu būt zināms, vai Valsts prezidents Valdis Zatlers izsludinās grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas liedz 1.septembrī_ tirgot alkoholu, Dienai _pavēstīja Valsts prezidenta padomniece juridiskajos jautājumos Sandra Kukule. Teorētiski V.Zatlers galīgo lēmumu var pieņemt arī sestdien, bet, visticamāk, tas notikšot piektdien.

Ceturtdien Rīgas pilī pulcējās gan grozījumu atbalstītāji, gan pretinieki, un, kā norāda S.Kukule, vērā ņemami argumenti ir abām pusēm. Tomēr savus secinājumus pēc diskusijas S.Kukule vēlējās paturēt pie sevis.

Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis pēc tikšanās aģentūrai LETA teica, ka ir svarīgi sekot Pasaules Veselības organizācijas ieteikumiem ierobežot alkohola pieejamību bērniem un jauniešiem. Kā piemēru viņš minēja Vankūveras olimpisko spēļu noslēgumu, kad svētdien nebija iespējams nekur iegādāties nekādus alkoholiskos dzērienus. "Un neviens neiebilda, ka tirgotāji zaudē ienākumus, bet visi apzinājās, ka Vankūveras pašvaldības pieņemtais lēmums ir jārespektē. Pasaulē ir piemēri, kad alkohola tirdzniecība ir aizliegta konkrētās dienās un stundās, tāpēc uzskatu, ka arī Latvijai vajadzētu sekot šiem piemēriem un Zinību dienā tomēr nevajadzētu tirgot alkoholu, lai izvairītos no situācijām, kad simtiem bērnu nonāk slimnīcās ar alkohola saindēšanos," sacīja Apinis.

Savukārt Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas izpilddirektore Santa Graikste minēja trīs argumentus, kādēļ šāds ierobežojums tomēr nebūtu pieļaujams. Pirmkārt, asociācija ir parēķinājusi, ka viena Vecrīgā strādājoša uzņēmuma zaudējumi dienā būtu 500 lati. Ņemot vērā, ka uzņēmējiem palielinās nodokļu slogs, tie ir lieli zaudējumi. Graikste norādīja arī uz to, ka restorāni un viesnīcas ir rezervētas jau pašlaik un pusdienās ir paredzēts pasniegt alu vai vīnu. Tā kā nav paredzēti pārejas noteikumi, tad uzņēmēji ir kļuvuši par šī likuma ķīlniekiem.

"Mūsu nozare ir sociāli atbildīga, jo mēs jau pašlaik esam ieviesuši vairākus ierobežojumus, proti, klientiem un darbiniekiem ir aizliegts smēķēt telpās, pirms Jāņiem mēs esam organizējuši reklāmas, kampaņas, lai autovadītāji nesēstos pie stūres dzērumā, un arī nākotnē turpināsim šo praksi," sacīja Graikste.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas