Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Zatlers: Pilsoņiem jādod iespēja paust viedokli 16.martā

Organizācija _Daugavas vanagi, kas tradicionāli 16.martā organizē dievkalpojumu un gājienu uz Brīvības pieminekli nolikt ziedus, aicinājuši 16.martu pavadīt mierīgi._ Savukārt Efreimu Zurofu, kurš ieradies Rīgā, _Daugavas vanagi _aicina apmeklēt Okupācijas muzeju. Valsts prezidents Valdis Zatlers šodien pauda viedokli, ka pilsoņiem ir jādod iespēja paust viedokli 16.

martā, jo tie ir karavīru piemiņas pasākumi.“Atgādināšu, ka mēs dzīvojam brīvā un demokrātiskā valstī un pilsoņiem pulcēšanās tiesības ir jāgarantē. Divas organizācijas ir iesniegušas tiesā caurskatīt šo Rīgas domes lēmumu. Atgādināšu, ka Augstākās tiesas Senāts pirms gada atcēla lēmumu, kas aizliedza akcijas pie Brīvības pieminekļa, norādot skaidri - pilsoņiem ir tiesības pulcēties un valstij ir jānodrošina, lai šīs tiesības varētu tikt īstenotas. Faktiski valstij ir daudz kas jāgarantē, ja gribam būt tāda valsts kāda esam - brīva, demokrātiska, ar pilsoņa tiesībām pilnā apmērā,” šorīt LNT sacīja V.Zatlers.

“Mēs esam abām rokām par vārda brīvību, ja nav varbūtības, ka ir draudi drošībai. Piedodiet, kas var garantēt kārtību? Daugavas vanagi, ka pa ceļam paspēja sasķelties? Kam prasīsim, kas vainīgs?” tā savukārt dienu pirms 16.marta LNT ēterā jautāja Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC).

Rīgas domes komisija aizliedza visus trīs pieteiktos pasākumus, jo, pēc N.Ušakova uzsvērtā, tā saņēmusi no Drošības policijas informāciju, ka 16.martā pastāv ļoti nopietni draudi un tādēļ pieņemts lēmums neriskēt. Tiesa šodien paziņos, vai komisija pieņēmusi pamatotu lēmumu.

“Es konsultējos ar Drošības policiju, tad Valsts policija atsūtīja savas rekomendācijas, kur bija teikts – pastāv nopietni, nopietni draudi drošībai. Mēs pieņēmām lēmumu, ka nevaram riskēt,” sacīja N.Ušakovs. Konsultācijas ar Krievijas politiķiem par šo jautājumu neesot bijušas, atbildēja Rīgas mērs.

Viņš uzskata, ka 16.marta pasākumos piedalās daži simti sīkpartiju un visādu organizāciju pārstāvji un tie radot drošības draudus, savukārt 9.maijā Uzvaras parka pasākumā piedalās tūkstošiem cilvēkiem, kur līdz šim bijuši tikai sīki pārkāpumi, tādēļ Uzvaras dienā, pēc mēra teiktā, nevienu reizi nav reģistrēti draudi. “Sarkanie karogi ir divi trīs, bet katru gadu tie paliek aizvien mazāk. Ja Drošības policija pateiktu, ka ir nopietni draudi [9.maijā], mēs par to domāsim ļoti nopietni,” teica N.Ušakovs.

Tikmēr 16. marta priekšvakarā, Daugavas Vanagi izplatījuši aicinājuši, lūdzot pieminēt Latviešu leğionu mierīgi ar cieņu un godu un nereaģēt uz provokācijām. Organizācijas līderis Juris Augusts arī uzrunājis E.Zurofu, aicinot apmeklēt Okupācijas muzeju.

Daugavas vanagi paziņojumā uzsver, ka latviešu leğionāri, kas varonīgi un godīgi cīnījās pret sarkano armiju no 1943. līdz 1945. gadam, bija, pirmkārt un galvenokārt, nacistu upuri. Latviešu vīriešus un zēnus iesauca vācu militārajos spēkos pretēji starptautiskajiem likumiem. Viņus sūtīja uz fronti nesagatavotus un tie zaudēja pusi cīņu biedru kara laukā. Izdzīvojušajiem leğionāriem, kuri pēc vācu kapitulācijas bija cerējuši, ka ar sabiedroto palīdzību varēs izcīnīt neatkarīgu dzimteni, nācās izciest arī padomju represijas. Komunisti ieslodzīja un izsūtīja leğionārus uz Sibīriju, no kurienes atgriezās tikai daļa. Tie, kas arī šo pārdzīvoja, cieta represijas vēl 50 okupācijas gadus, savu pozīciju skaidro Daugavas vanagi.

Rīgā vakar ieradās par nacistu mednieku dēvētais E. Zurofs. Vīzentāla centra vadītājs piedalīsies konferencē par “neo-nacisma atdzimšanu”, kuru organizē Baltijas forums un Latvijas antifašistiskā koalīcija. Daugavas vanagi nosodījuši "sadarbību ar šiem vēstures pārrakstītājiem".

Organizācija aicinājusi E.Zurofu nepiedalīties “Staļina atbalstītāju konferencē”, bet aiziet uz Okupācijas muzeju un tur apskatīt dokumentus un citus materiālus. Daugavas vanagu līderis Juris Augusts arī aicina E.Zurofu nosodīt to, ka nacisti nelegāli iesauca latviešu jauniešus okupācijas karaspēkā, kā arī nosodīt padomju masu slepkavības un apspiestību Baltijas valstīs.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas