Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +26 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 2. jūnijs
Lība, Emma

Zatlers: sarkano līniju novilkšana valdību vienmēr novedušas strupceļā

Valsts prezidents Valdis Zatlers cer, ka valdība risinājumu, kur ņemt nepieciešamo finansējumu Satversmes tiesas (ST) sprieduma pensiju lietā izpildei, neīstenos steigā, bet gan pārdomāti. Viņš naudas atrašanu atstāj valdības ziņā, nenorādot, kuras jomas būtu neaizskaramas. Finanšu ministrija ir uzsākusi sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem par iespējamiem risinājumiem un šobrīd visi risinājumi ir pieļaujami.

"Ja mēs paskatīsimies pēdējos gadus, ikreiz, kad kāds ir novilcis kādu sarkano līniju, mums ir radušās problēmas. Tiklīdz mēs novelkam kādu sarkano līniju, šī manevra iespēja tiek samazināta un beigu beigās pati valdība nonāk strupceļā, jo visapkārt ir sarkanās līnijas, bet risinājuma nav," novērojis V. Zatlers. Tāpēc arī viņš atturas nosaukt kādu izdevumu pozīciju, kas būtu neaizskarama finansējuma iegūšanai.

Valdības uzdevums atrasts 100 miljonus viņš novērtēja kā grūtu, bet aicināja valdību nesteigties ar īstā risinājuma atrašanu. "Nedrīkst steigties! Ir pietiekami ilgs laiks, lai pieņemtu izsvērtus lēmumus," uzsvēra Zatlers. ST spriedumā noteikts, ka jūnijā pieņemtie noteiktie ieturējumi no pensijām ir jāizbeidz ne vēlāk kā 2010.gada 1.martā, bet Saeimai ne vēlāk kā līdz 2010.gada 1.martam ir jānosaka kārtībā, kādā atlīdzināmi ieturējumi, kas veikti pamatojoties uz nelikumīgajām normām.

Savukārt premjers informēja, ka Finanšu ministrija jau ir uzsākusi sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem, lai meklētu risinājumus jaunajai situācijai. Tagad tieši no šīm sarunām ir atkarīgs, vai valdība varēs izmantot vienu iekšzemes kopprodukta (IKP) procentpunktu, lai iegūtu nepieciešamos līdzekļus ST sprieduma izpildei, vēsta aģentūra LETA. Patlaban nākamā gada budžets ir pieņemts ar 7,5% no IKP budžeta deficītu, savukārt aizdevēju un valdības vienošanās paredzēja 8,5% no IKP budžeta deficīta griestus nākamajam gadam.

"Pašreiz visas opcijas ir atvērtas," sacīja Dombrovskis, atbildot uz jautājumu, vai gadījumā, ja sarunas ar aizdevējiem būs nesekmīgas, valdība ierobežos tēriņus vai arī cels nodokļus. Sarunu rezultāti ar aizdevējiem varētu būt zināmi tikai pēc svētkiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas