Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Zatlers: virzot Vīķi - Freibergu ES prezidenta amatam, Latvija ir parādījusi stāju

Eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga ir spēcīga kandidāte Eiropas Savienības (ES) prezidenta amatam, un, viņu izvirzot, Latvija ir parādījusi stāju, šodien žurnālistiem sacīja Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Pēc viņa domām, eksprezidente ir labs kandidāts jebkuram postenim ES un, izvirzot šo kandidātu, Latvija ienes vairāk atklātības augstu amatpersonu apstiprināšanā.

"Viennozīmīgi Vaira Vīķe-Freiberga ir labs kandidāts jebkuram postenim Eiropas Savienībā. Katrā ziņā ar Vairas Vīķes-Freibergas kandidatūru mēs gribējām ienest, pirmkārt, vairāk atklātības šajā procesā, kurā tiek nominēti un arī apstiprināti augstākie vadītāji Eiropas Savienībā, un parādīt to, ka arī Latvijai ir sava stāja un ka Latvijai ir sava kandidāte. Parādīt arī to, ka mēs pilntiesīgi piedalāmies šajā procesā, ka tas process ir demokrātisks. Tie ir tie trumpji – labs kandidāts, atklāts, demokrātisks process un viennozīmīgi labs rezultāts. Protams, ka tā ir konkurences  cīņa un uzvarēs labākais kandidāts. Jo vairāk labu kandidātu, jo vairāk mēs varam būt pārliecināti, ka mūs vadīs labi vadītāji." 

Zatlers pēc tikšanās ar premjeru Valdi Dombrovski (JL) valdības vadītājam novēlēja veiksmi gaidāmajās ES valstu un valdību vadītāju sarunās, kuras jau tagad tiek prognozētas grūtas, vienlaikus uzsverot, ka Latvija jau tagad ir ieguvēja.

Šodien pēcpusdienā Briselē Eiropas Savienības dalībvalstu valdību vadītāji spriedīs par kandidātiem, kas varētu ieņemt Eiropas Savienības prezidenta amatu, kā arī pārstāvi ārējās un drošības politikas jautājumos. Šie amati ES ir jauni, kas ieviesti līdz ar Lisabonas līguma spēkā stāšanos.

Visas valstis savas pozīcijas tur samērā cieši kā kārtis pie krūtīm un negrib tās atklāt, šodien Latvijas radio sacīja ārlietu ministrs Māris Riekstiņš. Līdz šim kādam no kandidātiem nav bijis vairākuma atbalsta, tādēļ šis vakars varētu ienest skaidrību, viņš prognozēja.

M.Riekstiņš skaidroja, ka abas amatpersonas formāli ieceļ ar balsu vairākumu. Nevienai no dalībvalstīm neesot veto tiesību. "Ja ir noteikts dalībvalstu skaits, kas pārstāv zināmu procentu no ES iedzīvotāju skata, tad var skaitīt, ka attiecīgais cilvēks var tikt iecelts amatā. Tomēr domāju, ka realitātē dalībvalstu vadītāji mēģinās vienoties par risinājumu, ko visi var atbalstīt, lai neiezīmētu fundamentālas atšķirības dalībvalstu starpā," radio sacīja M.Riekstiņš.

Runājot par Latvijas kandidatūras eksprezidentes V.Vīķes-Freibergas lobēšanu, ārlietu ministrs piebilda, ka diplomāti dara visu, kas ir viņu spēkos, tomēr galvenais smagums šajās diskusijās gulstas uz valdību vadītāju. Ārlietu dienesti šeit strādājot atbalstošā funkcijā, sacīja M.Riekstiņš, noraidot pārmetumus, kas Latvijas amatpersonas nedarbojas vienoti.

(papildināta ar V.Zatlera teikto)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas