Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Ziemele: valsts tēls jāpulē daudzpusējos forumos

Latvijas valdība nav pietiekami novērtējusi dažādu starptautisko forumu lomu Latvijas valsts tēla veidošanā, un viedoklis par Latviju, neskatoties uz iestāšanos Eiropas Savienībā, ir nosliecies uz to pusi, ka šajā valstī ir problēmas, intervijā laikrakstam Diena šodien saka Eiropas Cilvēktiesību tiesas tiesnese Ineta Ziemele.

Atbildot uz jautājumu, kāds, strādājot ECT Strasbūrā un saskaroties arī ar citām starptautiskajām organizācijām, ir Latvijas tēls šajās institūcijās, I.Ziemele atbild, ka Latvijas valdība nav novērtējusi šo starptautisko forumu lomu Latvijas valsts tēla veidošanā. “Visi šie forumi ir milzīga mašinērija, kurā, ja tu neko nedari, lai sevi pasniegtu, kāds cits var izdarīt darbu tavā vietā, bet ne tā, kā tu to būtu gribējis. Protams, es esmu jutusi, ka ir milzīgs lobijs, lai uzliktu Latvijai zīmogu, ka Latvijā ir šādas problēmas, šādi pārkāpumi,” saka ECT tiesnese.

Viedoklis par Latviju, neskatoties uz iestāšanos Eiropas Savienībā, esot nosliecies uz to pusi, ka šajā valstī ir problēmas. “Pirmā problēma, protams, ir, ka diskriminē konkrēto minoritāti, tas ir pirmais, ko min. Tas, ka šeit varbūt ir problēmas ar korupciju, tas ir otrs, ko min. Tas, protams, nenāk par labu sarunās ar starptautiskajiem valūtas fondiem. Latvija šo gadu laikā nav pilnībā novērtējusi, kādi spēki tai jāiegulda starptautiskajos forumos. Es saprotu, ka var koncentrēties uz sarunām ar Eiropas Savienību un NATO, bet nevar palaist garām tos forumus, kuros cilā politiski sociālus jautājumus, kuri tomēr ļoti raksturo valsti,” uzskata I.Ziemele.

Pēc viņas domām, resursi, kas bijuši tam novirzīti, ir bijuši pilnīgi neadekvāti, lai to spēli spēlētu. “Ir diezgan bēdīgi redzēt, ka cilvēkiem, vai viņi būtu no Spānijas vai no Beļģijas, pirmā asociācija ar vārdu "Latvija" attiecībā uz sociālpolitisko situāciju ir negatīva. Mēs paši esam stipri vainojami pie tā, ka savu valsti nepasniedzām un nepaskaidrojām tur, kur to vajag darīt, un tā, kā to vajag darīt. Man liekas, ka ārpolitikas veidotāji nenovērtēja daudzpusējo organizāciju lomu modernajā ārpolitikā. Kas attiecas uz valsts atpazīstamību un prestižu, tieši daudzpusējā forumā notiek šī valsts tēla pulēšana. Divpusējās attiecības ir kaut kas pavisam citāds, tas ir saistīts ar ekonomiskajiem jautājumiem un tā tālāk. Tas, protams, ir svarīgi, bet būs kaut kāda stadija, kad tas, ka mums nav Zviedrijas prestiža, atstās arī iespaidu uz to, kādus ekonomiskos rezultātus mēs varam panākt citos forumos. Tās ir acīmredzami saistītas lietas,” lēš I.Ziemele.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas