Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Ziņas par LPP/LC un TP iespējamo tuvināšanos saista ar vēlmi izzondēt situāciju

Ir pārsteidzīgi teikt, ka LPP/LC un Tautas partija (TP) patiešām varētu apvienot spēkus gaidāmajās vēlēšanās, tā drīzāk ir iedzeltenā sensācija, mēģinājums izzondēt situāciju, nonākt dienas kārtībā vairāku dienu garumā un rast iespēju atbildēt uz jautājumiem un komentēt notikumus, kā arī sākt runāt par uzņēmējdarbības veicināšanu, kas ir kā iespējamās satuvināšanās pamats. Šādu viedokli LTV raidījumā 100.panta preses klubs piektdien vakarā pauda sociologs Aigars Freimanis.

Vērtējot no pragmatiskā viedokļa, viņaprāt, vēlētāju segments, kurā darbojas abas partijas, vairāku iemeslu dēļ ir satuvinājies. Nav pārāk lielas jēgas konkurēt savā starpā, jo lielākais, ko var izdarīt, ir paņemt viens otra elektorātu, vismaz daļu. Tad var gadīties, ka abi var palikt aiz borta, skaidroja sociologs. [TP līderim] Andrim Šķēlem ir tas, kas nav [LPP/LC līderim] Aināram Šleseram un otrādāk, tie viens otru papildina, viņš piebilda.

Ir izskanējis arguments, ka nevarot iedomāties, kā var sastrādāties divi līderi - Šķēle un Šlesers, taču līdzīgas domas skanēja, kad apvienojās LPP un Latvijas ceļš (LP), tad vaicāja, kā Šlesers ar Godmani varēs sastrādāties, atgādināja A.Freimanis. "Viss bija kārtībā," viņš norādīja.

Politoloģe Ilga Kreituse savukārt vērsa uzmanību uz citu iespējamo variantu. Viņa uzsvēra, ka pilnīgi pietiek deputātu balsu, lai trīs politiskie spēki – Saskaņas centrs (SC), LPP/LC un TP – tuvinoties, varētu izveidot valdību vēl pirms 10.Saeimas vēlēšanām un mēģinātu nostartēt praktiskā valdības darbībā. Atrast kopsaucēju, viņasprāt, ir ļoti viegli, piemēram, pozīciju attiecībā uz Starptautisko Valūtas fondu (SVF). "Ideāli nav nekad, bet es skatos, ka šāds modelis var labi nostrādāt, prezidentam arī nav Saules mūžs, bet vēlme atgriezties uz vēl četriem gadiem ir ļoti liela. Un te var sākties spēle," teica politoloģe.

A.Freimanis piekrita, ka esošā situācija valdībā un valdības koalīcijā un ap to ir daudz svarīgāks īstermiņa mērķis šajā brīdī, raugoties dažas nedēļas uz priekšu, nekā runas par to, ka varētu startēt, piemēram, kopdarbībā vēlēšanās. Tas ir nepārprotami īstais iemesls, secināja sociologs.

Viņš arī norādīja, ka lielākais spēlētājs, kas gan nepiedalās vēlēšanās, ir SVF vai aizdevēji. Tie nosaka politikas dienaskārtību šobrīd, bet visi pārējie tā vai citādi kaut ko interpretē, kaut ko pielabo tā ietvaros, ko ir noteicis SVF. "Tas, protams, partijas kaut kur satuvina un spēļu laukums sašaurinās."

Lielie spēlētāji viņa ieskatā ir SC, kuram ir ļoti lojāls vēlētājs ilgtermiņā, Vienotība, kas, neraugoties uz daudzajām iekšējām pretrunām, veidojas kā būtisks spēlētājs, ja vien kaut kas nenotiek pirms vēlēšanām. Vairāk vai mazāk viens lielais spēlētājs ir arī Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), un pamatiemesls ir "noslēpums vārdā Aivars Lembergs". Ventspils mērs iedzīvotāju aptaujās tiekot minēts kā otrais labākais kandidāts premjera amatam. Pirmā ir valsts kontroliere Inguna Sudraba, parādās arī Rīgas mērs Nils Ušakovs, bet A.Šlesers un A.Šķēle zaudē, stāstīja sociologs. Viņu atbalstītāju loks ir salīdzināms ar tiem, kas šobrīd balso par LPP/LC vai TP. Varbūt tas arī ir viens no iemesliem, kādēļ šodien parādījās ar iedzeltenu sensāciju ziņa, ka viņi varbūt kaut kādā veidā tuvināšoties, pieļāva A.Freimanis.

Jau vēstīts, ka abas puses piektdien atzina, ka pēc LPP/LC līdera, A.Šlesera iniciatīvas nesen notikusī LPP/LC un TP vadības pārstāvju tikšanās bijusi veltīta ekonomiskajai situācijai valstī un tajā nav runāts par abu politisko spēku tuvināšanos, taču tāda iespēja netiek izslēgta, ja situācija valstī prasīs saliedēt spēkus valsts izvešanai no krīzes. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas