Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

ZZS demonstrē varu

Premjers Māris Kučinskis (ZZS) otrdien virzīs izskatīšanai Saeimas komisijās piedāvājumu atteikties no minimālajām sociālajām iemaksām un palielināt mikrouzņēmumu nodokļa likmi no 9% līdz 15% bez koalīcijas partijas Vienotība atbalsta. Ja Vienotība otrdien no rīta sasauktajā frakcijas un valdes sēdē savu viedokli nemainīs, tad ZZS, visticamāk, pieņems priekšlikumu ar opozīcijas balsīm. Taču premjers pirmdien pēc koalīcijas padomes sēdes sacīja, ka pagaidām valdības krīzes pazīmes nesaskata, otrdien lasāms avīzē Diena.

"Es ticu, ka deputāti apzināsies, kādi riski pastāv, un mēs panāksim virzību. Man nav citas iespējas. Ja Saeima nevienojas par izmaiņām, tad stājas spēkā tā redakcija, kas pieņemta budžeta paketē, un 1. janvārī minimālās obligātās sociālās iemaksas būs jāveic visiem, izņemot tās dažas atbrīvotās kategorijas, kuras noteica 2015. gadā," sacīja premjers. Viņš uzsvēra, ka tagad vairs nav laika izvērtēt Vienotības alternatīvos piedāvājumus. Saeimā pieņemtā likumu redakcija no nākamā gada nosaka mikrouzņēmumu nodokļa likmi 5% un minimālās obligātās sociālās iemaksas.

Vienotība nevar atbalstīt atteikšanos no minimālajām sociālajām iemaksām, jo tas var izraisīt tālejošākas sekas, kad cilvēki paliks bez sociālās aizsardzības, teica Vienotības priekšsēdis Andris Piebalgs pēc frakcijas un valdes tikšanās ar Kučinski. "Mēs cienām Ministru prezidentu un gribam viņam palīdzēt, bet redzam, ka tur ir nopietnas problēmas gan pieejā, gan risinājuma piedāvājumā," piebilda Vienotības līderis. Tāpēc partija ierosināja par dažiem mēnešiem pārcelt sociālo maksājumu ieviešanas laiku, savukārt mikrouzņēmumiem līdz noteiktam laikam dot iespēju izvēlēties starp tagad likumā paredzēto nodokļa režīmu vai premjera jauno piedāvājumu.

Vienotības priekšsēža vietnieks Edvards Smiltēns pēc koalīcijas sēdes norādīja, ka ar vārdiem «mums nav laika» valdības vadītājs noraidot jebkuru tās priekšlikumu. «Gluži kā sniegs no skaidrām debesīm uzgāzās atklāsme, ka Finanšu ministrija un Valsts ieņēmumu dienests nav gatavi administrēt minimālās sociālās iemaksas,» ironizēja E. Smiltēns. Regulējums par to ieviešanu no 2017. gada 1. janvāra ir pieņemts jau iepriekšējās Laimdotas Straujumas (Vienotība) valdības laikā, kad ekonomikas ministre bija tagadējā finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS). Ministrijai bijis gana laika sagatavoties normas ieviešanai.

Jāatgādina, ka likumā par valsts sociālo apdrošināšanu Zaļo un Zemnieku savienība ir atbalstījusi no minimālajām obligātajām sociālajām iemaksām atbrīvojamo personu loka paplašināšanu, kā liecina tās 5. decembrī izplatītais paziņojums. Šajā sarakstā ir ne tikai visu grupu personas ar invaliditāti un pensionāri, bet arī audžuģimenes, aizbildņi, studējošie jaunieši un vēl vairākas izņēmuma kategorijas.

Visu rakstu lasiet otrdienas, 13. decembra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas