Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

ZZS starts vēlēšanās: Atgriezties pie pārbaudītā

Zaļo un Zemnieku savienībā (ZZS) ik pēc gada vai pāris gadiem rotācijas kārtībā mainās valdes priekšsēdētāji, bet nevienam no viņiem nav izdevies izvirzīties priekšplānā - kopš 2002. gada ZZS faktiskais līderis ir frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis. Tas ir viens no fenomeniem, kas raksturīgs Zaļo un Zemnieku savienībai. Par otru var uzskatīt Aivaru Lembergu, kurš vada partiju Latvijai un Ventspilij, ar kuru ZZS ir sadarbības līgums. Pagaidām vēl nav zināms, kāda loma viņam būs šajā Saeimas vēlēšanu kampaņā, otrdien vēsta laikraksts Diena.

Iepriekš Lembergs apgalvoja, ka premjera kandidāts vairs negribētu būt. Augusta beigās ZZS sola izraudzīties citu pretendentu šim amatam, uz ko nosaukti trīs kandidāti - aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs un Saeimas deputāte Dana Reizniece-Ozola.

ZZS situāciju vēlēšanu kampaņā var uzlabot atgriešanās valdībā, kas notika janvārī, bet nav zināms, kādu iespaidu būs atstājis ZZS savdabīgais starts Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Par neparastu to var uzskatīt vairāku iemeslu dēļ - kampaņa bija atstāta pašu kandidātu ziņā un tajā tika izmantoti ZZS neraksturīgi paņēmieni - reklāmas bija uzbāzīgākas un ar pārdrošākiem solījumiem. Eiropas Parlamentā iekļuva Iveta Grigule, kas izvēlējās politisko grupu, kurai nav ietekmes būtisku lēmumu pieņemšanā, līdz ar to mazinās cerības izpildīt pirms EP vēlēšanām solīto.

"Zemgalē mums sanāca neliela drūzmēšanās," atzina Brigmanis, atbildot uz vaicāto, kāpēc notika vilcināšanās ar galīgā lēmuma pieņemšanu par sarakstiem.

Sarakstu veidošanā partija uzticas sociologu veiktajām aptaujām, un to galvgalī ir arī bijušais žurnālists Kārlis Seržants. Viņš bija ar mieru kandidēt arī Zemgalē un kā otrais. Šī apgabala pirmais numurs allaž bijis Brigmanim. No Zemgales parasti kandidē arī tagadējais ZZS valdes priekšsēdis, labklājības ministrs Uldis Augulis. Iespējams, līderi nebija droši, vai Seržants viņus neapsteigs, kas neizskatītos labi, tāpēc tomēr rekomendēja viņam kandidēt Rīgā. Taču tur pa šo laiku pirmais numurs jau bija apsolīts Belēvičam. ZZS vēlētājiem Zemgalē būs ko izvēlēties - šeit startē arī Saeimas deputāts Andris Bērziņš un spēkavīrs Raimonds Bergmanis, kā arī bijusī ministre Dagnija Staķe.

Visu Ināras Egles rakstu lasiet otrdienas, 29.jūlija, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas