Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Aptuveni 100 māmiņu pie MK ēkas atgādina par demogrāfisko situāciju un bērnu veselību

Aptuveni 100 jauno un topošo māmiņu ar ziliem un rozā baloniem rokās otrdien pulcējās iepretim valdības namam, lai atgādinātu jaunajiem ministriem par demogrāfisko situāciju Latvijā un ar mātes un bērna veselību saistītajām problēmām.

Pie jaunajām māmiņām pirms valdības sēdes ieradās vairāki ministri – gan labklājības ministre Ilze Viņķele un veselības ministre Ingrīda Circene (abas Vienotība), gan tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš (Nacionālā apvienība).

Topošās un jaunās māmiņas un arī vairāki tēti ar bērnu ratiņiem turēja rokās arī lielas papīra sirdis un plakātus "Mana sirds, Tava sirdsapziņa", "Bērni mūsu nākotne ne tikai vārdos, bet arī darbos", "Cik droši ir piedzimt šajā pasaulē".

"Katram bērnam, kas piedzimst, jābūt lielai vērtībai, un, kad viņš piedzimst, ir jāpasargā, lai nesaslimtu vai nenomirtu," pasākumā uzrunā sacīja Māmiņu kluba vadītāja Sandija Salaka.

Apkārt ceļoja arī manifests par mātes un bērna veselību, kuru parakstīja pasākumā klātesošie. Tajā pausts aicinājums nodrošināt reālu bezmaksas medicīnu bērniem līdz 18 gadu vecumam, palielinot speciālistu pieejamību, sniegt laicīgu palīdzību grūtniecēm un nepieļaut, ka topošās māmiņas no sociālā riska ģimenēm vispār nenonāk ārstu aprūpē.

"Mūs šokē statistikas dati par to, cik liels ir bērnu traumatisms, māmiņu un jaundzimušo mirstība. Pēc starptautisko veselības organizāciju novērojumiem, tas liecina ne tikai par veselības aprūpes problēmām, bet arī par to, ka visa kopējā atbalsta sistēma jaunajām ģimenēm nedarbojas," teica Salaka.

Viņa uzsvēra, ka atbalsts topošajām un jaunajām māmiņām ir ne tikai naudas, bet lielā mērā arī attieksmes jautājums, tādēļ jaunās ģimenes ļoti vēlētos redzēt ciešāku sadarbību starp Veselības un Labklājības ministriju un izjust, ka šis jautājums tiešām ir valdības prioritāte.

Tam piekrita labklājības ministre Viņķele, kura sacīja, ka jaunajai valdībai ir "daudz lielāka spēja pārministriju sadarbībai", un pauda gatavību aktīvi sadarboties ar Māmiņu klubu Labklājības ministrijas sabiedriski konsultatīvajā padomē, apspriežot dažādus sociālos jautājumus.

To, ka bērnu aprūpe ir viena no prioritātēm, akcentēja arī veselības ministre Circene. Viņa atzina, ka "naudas ir tik, cik ir", tādēļ maksimāli jāstrādā pie tās godīgākas sadales un efektīvāka izlietojuma. Kā vienu no risinājumiem arī māmiņu un bērnu izteiktajām raizēm par garajām rindām pie speciālistiem, ministre minēja e-veselības sistēmas ieviešanu, kas nodrošinātu, ka vienreiz veiktie izmeklējumi un analīzes būtu pieejami visiem ārstiem un, mainot speciālistus, māmiņai vai bērnam nebūtu pārbaudes jāveic atkal no jauna.

Apraudzīt jaunās māmiņas ieradies arī tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš. Viņš sacīja, ka par akciju dzirdējis pa radio un nolēmis klātienē iepazīties un uzklausīt jauno māmiņu sāpi.

Viņš norādīja, ka demogrāfija ir arī viena no Nacionālās apvienības prioritātēm un arī viņam pašam ir bērni, tādēļ viņam bija svarīgi šeit ierasties.

Par pasākumu bija arī liela mediju interese – gan veselības un labklājības ministres, gan Māmiņu kluba vadītāja atradās pastāvīgā žurnālistu ielenkumā.

Akcijas laikā skaļruņos tika atskaņoti bērna sirdspuksti 26.grūtniecības nedēļā. Noslēgumā debesīs tika palaisti aptuveni simt balonu, simbolizējot jauno ģimeņu vēlmes un cerības uz situācijas uzlabošanos mātes un bērna veselībā Latvijā.

Jau vēstīts, ka Māmiņu klubs otrdien stundu pirms valdības sēdes iepretim Ministru kabineta ēkai rīkoja akciju, lai pievērstu jauno ministru uzmanību jauno ģimeņu problēmām.

Māmiņu klubs vērš uzmanību uz to, ka zīdaiņu un māmiņu mirstība Latvijā ir viena no augstākajām Eiropas Savienībā. Tas raksturo ne vien mātes un bērna vispārējo veselības stāvokli, bet arī veselības aprūpi pirms un pēc dzemdībām un sociāli ekonomiskos apstākļus valstī kopumā. Pēdējo gadu laikā nepiedodami palielinājusies zīdaiņu mirstība ar infekcijas slimībām. Otrs biežākais nāves iemesls bērniem vecumā no viena līdz pieciem gadiem ir ārējie cēloņi ‒ noslīkšana, saindēšanās, nosmakšana, kritieni.

Arī māšu mirstības ziņā Latvijai ir vieni no sliktākajiem rādītājiem Eiropā. Iespējamie iemesli ir sociāli ekonomiskie apstākļi, jo reģistrēti vairāki gadījumi, ka mirušas grūtnieces, kas nav saņēmušas nepieciešamo aprūpi, turklāt viņas mirušas, nesasniedzot kādu ārstniecības iestādi.

Māmiņas arī aicina jauno valdību atjaunot patronāžas māsu darbību, kas apseko jaundzimušos mājās, nodrošināt bezmaksas vakcināciju visiem bērniem līdz 18 gadu vecumam, nodrošināt bezmaksas veselības aprūpi vai nu pie ģimenes ārsta, vai pediatra (pēc vecāku izvēles), noteikt progresīvu nodokļu atbalsta sistēmu par katru ģimenē dzimušo bērnu.

(ziņa papildināta ar foto)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas