Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā +1 °C
Sniega pārslas
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

AT noraida Rīgas satiksmes sūdzību par Konkurences padomes piemēroto 2,4 miljonu eiro sodu "nanoūdens" lietā

Augstākās tiesas (AT) Senāts 9.aprīlī noraidījia SIA Rīgas satiksme kasācijas sūdzību par Konkurences padomes (KP) lēmumu, ar kuru iestāde 2019.gadā konstatēja Rīgas satiksmes un sešu uzņēmumu īstenotu aizliegtu vienošanos pašvaldībai piederošā uzņēmuma rīkotajās cenu aptaujās par nanotehnoloģiskās ķīmijas piegādi.

KP aģentūru LETA informēja, ka tādējādi spēkā stājies Administratīvās apgabaltiesas spriedums un Rīgas satiksmei par aizliegtu vienošanos valsts budžetā jāiemaksā 2,4 miljonu eiro sods.

Konkurences uzraugs 2019.gada lēmumā konstatēja, ka seši tirgus dalībnieki ar pasūtītāja atbalstu saskaņoja piedāvājumus divās Rīgas satiksmes rīkotajās cenu aptaujās, kas īstenotas no 2012.gada līdz 2014.gadam par kopējo līguma summu vairāk nekā 800 000 eiro un kuru mērķis bija nanotehnoloģiskās ķīmijas piegāde.

Lēmumā KP konstatēja paša pasūtītāja - Rīgas satiksmes - dalību aizliegtā vienošanās, jo uzņēmuma amatpersona aktīvi ar cenu aptaujas pretendentiem saskaņoja dalības nosacījumus un iesniedzamo dokumentāciju, kā arī vienojās par plānoto uzvarētāju. Pasūtītājam kā jebkuram aizliegtas vienošanās dalībniekam par pārkāpumu arī tika piemērota atbildība.

KP Juridiskā departamenta direktors Valentīns Hitrovs uzskata, ka AT Senāta lēmums sniedz vērtīgu pienesumu konkurences tiesību attīstībai Latvijā.

"Senāts apstiprināja KP redzējumu, ka arī pasūtītājs, kurš veic saimniecisko darbību un iesaistās aizliegtajā vienošanās pret brīvu konkurenci, var tikt saukts pie atbildības kopā ar iepirkuma pretendentiem. Pasūtītājs ir daļa no tirgū pastāvošā un ar likumu garantētā konkurences procesa, un nav pieļaujama šī procesa kavēšana arī pasūtītāja rīcībā. Lēmums ir svarīgs signāls publisku personu kapitālsabiedrībām, kuras, administrējot publisko kapitālu, saskaras ar lielāku risku tikt iesaistītām aizliegtajās vienošanās," atzian Hitrovs.

KP priekšsēdētājs Juris Gaiķis piebilda, ka šis lēmums kalpo kā atgādinājums gan pasūtītājiem, gan iepirkumu dalībniekiem, ka ikviens tirgus dalībnieks ir pilnībā atbildīgs par tās darbinieku individuālu rīcību.

"Neskatoties uz to, ka tirgus dalībnieks nav bijis informēts par konkrēta darbinieka īstenotiem pārkāpumiem vai tas īstenojis preventīvas darbības pārkāpumu risku mazināšanai, t.sk., pēc pārkāpuma konstatēšanas atlaidis darbinieku, tas nemazina tiesu praksē nostiprināto, ka tirgus dalībnieks ir saucams pie atbildības par darbinieka pretlikumīgo rīcību. Tādējādi ne tikai Rīgas domei un tai piederošajām kapitālsabiedrībām, bet ikvienam tirgus dalībniekam ir ieteicams uzlabot pārvaldību un laikus novērst riskus, kas saistīti ar jebkura līmeņa darbinieku iespējamu iesaisti konkurences kropļošanā, piemēram, izstrādājot savu Korporatīvo konkurences tiesību ievērošanas programmu un nodrošinot darbinieku apmācības," sacīja Gaiķis.

2019.gada lēmumā KP piemēroja Rīgas satiksmei 2 417 000 eiro.

Pašvaldības SIA Rīgas satiksme apmaksās Konkurences padomes piemēroto 2,4 miljonu eiro sodu "nanoūdens" lietā, aģentūru LETA informēja uzņēmuma Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Baiba Bartaševiča-Feldmane.

Sods tikšot samaksāts noteiktajā laikā un apmērā.

"Uzņēmuma finanšu stāvoklis ir stabils un būtiskas sekas uz uzņēmuma darbību šobrīd tas vairs neatstās. Taču diemžēl jāatzīst, ka uzņēmums joprojām cieš no vēsturiskajiem notikumiem. Šis gadījums Rīgas satiksmei un visiem citiem darba devējiem liek apzināties, ka darbinieku pretlikumīgas darbības dēļ uzņēmums var saņemt sodu," skaidro Rīgas satiksmes valdes priekšsēdētāja Džineta Innusa.

Viņa uzsvēra, ka tāpēc ir īpaši svarīgi uzņēmumā ieviest labas pārvaldības instrumentus un iekšējās procedūras, lai šādi gadījumi nebūtu iespējami.

Atbildīgā Rīgas satiksmes darbinieka un vairāku cenu aptaujas pretendentu rīcība patlaban vēl arvien tiekot vērtēta kriminālprocesā, kurā Rīgas satiksmei ir cietušā statuss.

Lai turpmāk izslēgtu līdzīgas darbības, uzņēmums būtiski mainījis iepirkumu organizēšanas kārtību, samazinot līgumcenu sliekšņus, no kādiem tiek rīkotas atklātas iepirkumu procedūras. Minēto darbību rezultātā tiek nodrošināts caurspīdīgāks iepirkumu process, kā arī plašāks pretendentu loks.

(papildināta visa ziņa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas