Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Atbalsta brīvpusdienu piešķiršanu septembrī visiem skolēniem Rīgas pašvaldības izglītības iestādēs

Rīgas dome šodien atbalstīja brīvpusdienu piešķiršanu septembrī visiem skolēniem pašvaldības izglītības iestādēs.

Iepriekš Rīgas dome jau bija nolēmusi, ka daļai vecāku par bērna pusdienām izglītības iestādē nāksies piemaksāt aptuveni pusi no ēdināšanas maksas. No oktobra tā būs 1,15 eiro dienā, kamēr daļai bērnu tiks saglabātas brīvpusdienas.

Lēmumu paredz līdzmaksājumu vecāko klašu skolēniem ieviest nevis no 1.septembra, bet no oktobra.

Septembrī tiks slēgti līgumi ar vecākiem par līdzmaksājumiem, kā arī tiks pabeigta sistēma, kas ļaus sekot līdzi tam, kurš ir samaksājis par pusdienām.

Visu sociāli jutīgo iedzīvotāju kategoriju - mazturīgo, trūcīgo, daudzbērnu ģimeņu bērniem, kā arī bērniem invalīdiem un bāreņiem - brīvpusdienas tiks saglabātas. Tāpat pilnībā no valsts un pašvaldības budžeta tiks finansēta 1.-4. klašu bērnu ēdināšana.

Lai gan lēmums par vecāku līdzdalību ēdināšanas līdzfinansēšanā tika pieņemts jau pavasarī, tagad deputāti uzdeva daudz jautājumu jautājumus par to, kā šī sistēma tiks ieviesta, kāda tā būs, kā tiks identificēti bērni par kuriem ir samaksāts, kā tiks slēgti līgumi u.c.

Deputātiem tika skaidrots, ka lielākoties sistēma tiks veidota e-klasē. Taču tas neizslēdzot to, ka skola ar ēdinātājiem var vienoties par citu kārtību un iespējama līgumu slēgšana arī papīra formātā.

Skaidrība par to, kā tiks organizēts identificēšanas process, lai noskaidrotu, par kuru bērnu ir samaksāts, netika ieviesta.

Deputāti arī aicināja Izglītības, kultūras un sporta departamentu censties izvedot tādu sistēmu, lai informācija par to, kuri bērni saņems brīvpusdienas, būtu konfidenciāla.

Kā tika skaidrots deputātiem, lai nodrošinātu visu bērnu ēdināšanu līdz gada beigām, būtu nepieciešami papildus 2,7 miljoni eiro.

Pret šo lēmumu balsoja opozīcijas deputāti, norādot, ka būtu jāatrod trūkstošie līdzekļi, lai pabarotu visus bērnus. Īpaši svarīgi tas būšot rudenī, kad būtiski pieaugs iedzīvotāju tēriņi par apkuri, elektrību un gāzi.

Kā domes sēdē teica "Saskaņas" deputāte Anna Vladova, būtu jāpieņem lēmums pabarot vismaz Ukrainas bēgļu bērnus, kuriem, saskaņā ar pašvaldības lēmumiem, brīvpusdienas nepienākas. "Vai mēs nevaram atļauties, vai mēs tiešām prasīsim papildus naudu no ukraiņu ģimenēm," jautāja Vladova.

Saskaņas deputāti aicināja Rīgas domi pārskatīt budžetu un atrast nepieciešamo finansējumu bērnu ēdināšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas