Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Būvvalde atzīst bezspēcību privātīpašnieku priekšā

Kamēr nav mainītas likumu normas un dotas lielākas pilnvaras būvinspektoriem, pastāv iespēja, ka jau ekspluatācijā nodotā objektā viņus neielaiž un nav iespējams pārliecināties par ēkas drošību vai iespējamu patvaļīgu būvniecību. To, komentējot Rīgas pilsētas Būvvaldes aktivitātes pēc Zolitūdes traģēdijas, uzsver iestādes vadītājs Inguss Vircavs.

Būvinspektori pērn pabijuši aptuveni 5000 objektos, no kuriem ap 400 gadījumos ieradušies bez brīdinājuma. Kopumā konstatēti ap 500 pārkāpumiem, par kuriem sastādīti administratīvo pārkāpumu protokoli. Pēc Zolitūdes traģēdijas divkāršojies iedzīvotāju sūdzību skaits par drošības problēmām objektos. Kā zināms, drīz pēc traģēdijas būvinspektoriem tika uzdots pārbaudīt 14 būvkompānijas Re & Re objektus, 107 lielveikalus Rimi, Maxima un Supernetto, kā arī 106 sabiedriski nozīmīgus būvobjektus, kam būvatļaujas izsniegtas 2012. un 2013. gadā. Dažos no šiem objektiem konstatēta patvaļīga būvniecība vai ekspluatācija, bet apmēram 40 objektos - nepilnības dokumentācijā.

Savukārt no sešiem būvvaldes darbiniekiem, kuri uz laiku tika atstādināti no amata pienākumu pildīšanas, divi inspektori amatā atjaunoti, bet viens no četriem atstādinātajiem arhitektiem uzrakstījis atlūgumu. Tomēr, kā varēja saprast no būvvaldes vadītāja teiktā Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas deputātiem, neviens no šiem cilvēkiem, visticamāk, netiks atzīts par līdzvainīgu notikušajā. Pats Vircavs iepriekš noraidīja aicinājumus atkāpties no amata, jo Zolitūdes Maxima veikala projekta saskaņošana notika laikā, kad viņš būvvaldē vēl nestrādāja. Atbildot uz deputāta Olafa Pulka (Vienotība) jautājumu, vai pēc Zolitūdes traģēdijas ir mainīta būvvaldes struktūra, viņš atzina, ka reformas notikušas līdz 2012.gada beigām, tagad nekas vairs mainīts nav. Bet, vērtējot 2013. gadu, Vircavs atzina, ka būvniecības apjoms Rīgā kopumā nedaudz audzis, izsniegti 1900 arhitektūras un plānošanas uzdevumi, izvērtēti apmēram 3000 būvprojektu, no kuriem akceptēti 1890. Apmēram trešā daļa projektu noraidīti kā normatīvajiem aktiem neatbilstoši. Pieaudzis vienkāršoto būvatļauju apjoms, kas lielākoties ir dzīvokļu pārbūves un inženiertīklu rekonstrukcijas projekti. Ekspluatācijā pērn nodotas 734 ēkas.

Visu Ata Rozentāla rakstu lasiet ceturtdienas, 16.janvāra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas