Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Deportāciju piemiņas vagons Torņakalnā turpmāk būs domes īpašums

Rīgas domes Pilsētas attīstības komiteja pirmdien, 16. aprīlī, atbalstīja Torņakalna stacijā esošā piemiņas objekta – 1941.gada deportācijas vagona – pārņemšanu pašvaldības īpašumā no Latvijas Okupācijas muzeja. Galīgais lēmums vēl būs jāpieņem domes sēdē.

"Šādu lēmumu plānots pieņemt, lai labāk varētu rūpēties par piemiņas zīmi un lai varētu nākotnē izveidot un attīstīt vienotu Torņakalna stacijas ansambli, sabalansējot to ar Rail Baltica būvniecības ieceri," norādīja komitejas priekšsēdētājs Maksims Tolstojs (Saskaņa).

Paredzēts, ka vagons pāries Rīgas pieminekļu aģentūras īpašumā. Aģentūra jau apsaimnieko Torņakalna stacijā esošo memoriālu komunistiskā terora upuru piemiņai.

Vagonu Latvijas Okupācijas muzejam 1994. gadā nodeva VAS Latvijas dzelzceļš, un Torņakalna stacijā tas atrodas kopš 1996. gada. Šādos vagonos 1941. gada 14. jūnijā izveda vairāk nekā 15 tūkstošus Latvijas iedzīvotāju.

Torņakalna komunistiskā terora upuru piemiņas vietā ietilpst arī stacijas ēka, 1990. gadā uzstādītais piemiņas akmens, kā arī 2001. gadā atklātā piemiņas vieta ar pieminekli Putenī.

Torņakalna memoriāla otro kārtu Rīgas pašvaldība realizēja 2012. gadā, skulpturālo ansambli Putenī” papildinot ar kaltiem akmeņiem, kuros iegravēti izsūtījuma vietu nosaukumi. Pie memoriāla izvietotas melna akmens plāksnes, lai varētu pieiet pie pieminekļa un tur nolikt ziedus. Kompozīcijas malā uzstādīti stikla paneļi, kuros iegravēta informācija par represijās cietušajiem. Veikti arī apkārtnes labiekārtošanas darbi un papildināti stādījumi. Granīta segumā pie katra no akmeņiem iestrādāts nakts apgaismojums.

Rīgas Pieminekļu aģentūra jau vairākus gadus risina sarunas ar Latvijas dzelzceļu par Torņakalna memoriāla trešās kārtas ieceres realizēšanu, kur paredzēts memoriāla ansamblī iekļaut dzelzceļa staciju, tajā izveidojot gan tūrisma informācijas punktu, gan izstāžu zāli.

Top komentāri

Hūgo Vācietis
MŪSU BĒRNIEM BŪS ATCERĒTIES >KAS IR KRIEVIJA !
Uģis
U
? Domes vadība, kā zināms, ir tiešie izvedēju mantinieki. Tad jau tagad vatņiki varēs izrotāt vagonu ar baloniem un "slava PSKP", un 9. maijā rīkot kādas lustigas vizināšanās
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas