Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

FOTO: Atklāts Rīgas geto muzejs

Otrdien Maskavas ielā 14a atklāja Rīgas geto muzeju. Muzeja koncepcija paredz īpašas ekspozīcijas telpas radīšanu, kas būtu interesanta visdaudzveidīgākajai publikai, vispirms jau cilvēkiem, kuriem dažas Latvijas vēstures lapaspuses ir mazāk zināmas, jaunatnei un tūristiem.Otrā pasaules kara laikā Latvijā tika iznīcināti vairāk nekā 70 000 Latvijas ebreju un aptuveni 20 000 ebreju no Rietumeiropas.

Rīgas geto muzejs atrodas pilsētas vēsturiskajā daļā blakus bijušā geto robežai. Rīgas geto gandrīz vienīgais Eiropā nav pārcietis arhitektoniskas pārmaiņas pēdējo 60 gadu laikā.Ar bruģakmeņiem no Rīgas geto ielām bruģētajā zemes gabalā izstādīti stendi ar vairāk nekā 70 000 holokaustā cietušo Latvijas ebreju vārdiem, kā arī fotoizstāde, kas veltīta antisemītisma propagandai, holokaustam Latvijā, pretošanās kustībai un pasaules taisnajiem.

Top komentāri

Paija
P
Parasti maz interesējos par ebreju mūsdienu problēmām, sadzīvi u.tml. Bet esmu dzirdējusi gan oficialās, gan neoficiālos stāstus par viņu dzīvi un paradumiem. No savas krustmātes stāstītā par kara laikiem atceros: - ja ebreju grib aizvainot, viņu sauc par žīdu :-( - svešs ebrejs svešam ebrejam sniegs palīdzību gandrīz vienmēr, par savējiem, radiem pat nerunājot... - kara laikā skumji esot bijis skatīties, kā ebrejiem bija jānēsā uz piedurknes dzeltena zvaigzne ( nodevības zīme dzeltenā krāsa) un viņi varējuši iet tikai pa ceļa braucamo daļu :-( - bija latvieši, kuri aiz labestības un žēlsirdības slēpa ebrejus savās mājās, pagrabos, lai glābtu no geto nagiem; daudzus paglāba, riskējot ar savām dzīvībām; - mana krustmāte-latviete ļoti raudājusi, kad pēkšņi nekurienē pazudušas viņai pazīstamas ebreju meitenes, ar kurām viņa kopā kā jau bērni spēlējās ; - Mežaparka mežā bija nožogots vācu armijas poligons, un krustmāte stāstīja, ka bija unikāli gadījumi , kad pat vienkāršie vācu kareivji pāri savam žogam burtiskā nozīmē cienāja ebreju bērnus-skeletiņus ar maizi, cukuru, jo viņi cauram dienām vazajās gar žogu cerot uz kādu labumiņu.. :-( Tas bija kara laikā. Mūsdienās ebreju organizācijas ir labi strukturētas, organizētas, bagātas un neaizmirst par sevi... No daudziem avotiem dzirdējusi esmu, ka īpaši pieklājīgi mūsdienās nerīkojas kāds Zurofa fonds...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

SKATIES VIDEO

 

Video no muzeja atklāšanas skatieties šeit.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas