Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Iespējams, zālītē varēs sēdēt pēc diviem gadiem

Eksperiments ar sēdēšanu zālē Rīgas centrā ir beidzies. Novērojumi liecina, ka rīdzinieki ir gana kulturāli, lai tiem atļautu šādu atpūtas veidu. Taču zāliens tomēr ir sabojāts. Vainīgs, izrādās, ir paša zāliena kvalitāte un Latvijas laikapstākļi — sūdzas Rīgas dārzu un parku direktors, domes deputāts Agnis Kalnkaziņš (TP).

Pārrunās ar Rīgas mēru Jāni Birku (TB/LNNK) A.Kalnkaziņš pieļāvis kompromisu — jāiepērk jauna laistīšanas sistēma, un vēl varētu veidot pavisam jaunu zālienu Esplanādē, līdzīgu kā golfa laukumos vai futbola stadionos. Rīgas dome vēl ir izvēles priekšā, vai pieņemt šādu risinājumu.

Mēra preses sekretāre Kristīne Liepa atklāja, ka J.Birks ir izbrīnīts par šādiem A.Kalnkaziņa secinājumiem pēc eksperimenta, jo vēl pirms gada viņš skaidrojis, ka nedrīkst atļaut sēdēt zālē nekulturālo rīdzinieku dēļ, bet ar zālienu neesot problēmu. Taču izrādījās, ka ar kultūru viss ir kārtībā, bet problēmas sagādā zāliens, kurā atsedzās melnzeme. "Ja gribas vietu, kur sēdēt, tad tur vajag māla segumu, lai augsne nesamaisās ar smiltīm. Un sporta zālienu, bet tas ieaugsies ne agrāk kā pēc diviem gadiem," skaidro A.Kalnkaziņš.

Tāds pats viedoklis ir arī daiļdārzniecības un ainavu speciālistam, Bulduru dārzkopības vidusskolas pasniedzējam Aivaram Lasim, kurš jau jūnijā, eksperimenta laikā, nosūtīja A.Kalnkaziņam sūdzību vēstuli. A.Lasis īpaši satraucas par sēdēšanu kanāla nogāzē: "Tā ir vides iznīcināšana." Arī A.Lasis risinājumu redz sporta zāliena audzēšanā un prognozē, ka tas izmaksās desmitreiz dārgāk nekā parasta zāliena iesēšana.

Kā stāsta K.Liepa, Rīgas mērs ir gatavs atbalstīt jauna zāliena veidošanu Esplanādē. Vēl diskusijas varētu būt par Vērmanes dārzu, taču sēdēšanu zālienā kanālmalas nogāzē viņš, visticamāk, gan neatbalstītu. Apstādījumu pārvaldes vadītāja Aija Baķe ir vēl kategoriskāka: "Jautājums par sēdēšanu kanālmala nogāzē vispār atkrīt." A.Baķe, arī A.Kalnkaziņš skaidro, ka vislielākās problēmas zāliena uzturēšanā kanālmalā sagādājot stāvas lietusgāzes, nemaz nerunājot par zāles izmīdīšanu, kas vēl vairāk bojā jau tā vārgo zālīti.

Problēmas zālienam šovasar sagādājis arī sausums, taču pret šo dabas stihiju gan esot risinājums. J.Birks plāno ierosināt jaunas laistīšanas sistēmas iegādi.

A.Kalnkaziņš pieļauj, ka laistīšanas sistēmu varētu ierīkot eksperimenta zonā, izņemot kanālmalu. Izmaksas varētu būt Ls 80 000 — Ls 100 000. Par izmaksām un jauna zāliena veidošanas tehnoloģiju A.Kalnkaziņš piebilst: "Tā kā mums tāds precedents ar zāliena veidošanu, lai tajā varētu sēdēt, līdz šim nav bijis, tad esmu ar mieru uzklausīt ierosinājumus, kā labāk un lētāk to izdarīt. Ceru, ka cilvēki atsauksies. Vēlams — rakstiski."

Vizuālie un informatīvie materiāli, kas iegūti eksperimenta laikā, nodoti izskatīšanai Rīgas domes vides departamentā. A.Baķe stāsta, ka vides komiteja viņai devusi uzdevumu izvēlēties iespējamo teritoriju Esplanādē, kurā varētu veidot jauno zālienu. Dots uzdevums arī sastādīt provizorisko tāmi. A.Baķe piebilst: "Tāmes sastādīšana nenozīmē, ka zemes gabaliņš tiks apstrādāts. Vēl jāgaida vides komitejas lēmums."4

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas