Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
"Mēs tiksim galā," Ķuzis atbildēja uz jautājumu par iespējamajām provokācijām

Ķuzis: Sadursmju iespējamība 16.marta pasākumos ir minimāla

Latviešu leģionāru atceres dienā, kas allaž bijuši pamatā asām viedokļu sadursmēm, kā tikusi izmantota dažādām provokācijām ar nolūku diskreditēt Latvijas valsti, šogad sadursmju risks ir ļoti niecīgs, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam Rīta Panorāma apstiprināja Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis.

"Nevaram salīdzināt (16.marta atzīmēšanu - red.) pirms desmit gadiem un šodien. Viss iet uz to, ka sabiedrība uztver arvien pareizāk. (..) No policijas viedokļa katrs gads ir vieglāks," atzina Ķuzis.

Viņš uzsvēra, ka "nedzīvojam atsevišķā vidē, dzīvojam Eiropā un redzam to, kas notiek. Policijas galvenais uzdevums ir nodrošināt sabiedrisko kārtību. Jāseko līdzi, lai personas, kam ir vēlme kaut kādā veidā eskalēt vai diskreditēt (Latvijas valsti - red.), lai mēs būtu klāt," skaidroja policijas priekšnieks. Viņš gan atzina, ka vienmēr jārēķinās ar iespējamību, ka uzradīsies cilvēki, kas mēģinās sev piesaistīt uzmanību, tomēr neesot ziņas par izteiktiem provokatoriem, kas šogad varētu mēģināt veikt savas darbības. "Ja arī būs, mēs tiksim galā," pauda Ķuzis.

Viņš arī norādīja, ka speciāli šai dienai un 16.marta pasākumiem izstrādāts sabiedriskās kārtības sargāšanas plāns, kurā paredzēti dažādi scenāriji. 

Jāatgādina, ka ceturtdien, 16.martā, Rīgā norisināsies tradicionālie leģionāru piemiņas dienas pasākumi un protesti pret tiem.

No plkst.7 līdz 13 Brīvības pieminekļa laukumā biedrības Nacionālo karavīru atbalstam rīkotajā sapulcē tiks atgādināts par 1944.gada 16.martā noritējušajām latviešu leģiona kaujām un tiks skaidrota leģiona kara vēsture garāmejošajiem interesentiem.

Tradicionāli plašākais pasākums būs biedrības Daugavas Vanagi Latvijā Limbažu nodaļa pieteiktais gājiens no Svētā Jāņa baznīcas uz Brīvības pieminekli un ziedu nolikšanu pie pieminekļa, kas norisināsies no plkst.11 līdz 13. Atsevišķi nenotiks Kristapa Kaša pieteiktais gājiens/pikets no Strēlnieku laukuma pa Kaļķu ielu līdz Brīvības piemineklim, lai godinātu vācu bruņotajos spēkos pretlikumīgi iesauktos karavīrus.

Netālu no Brīvības pieminekļa laukuma Bastejkalnā no plkst.10 līdz 14 pasākumu rīkos biedrība Latvijas Antinacistiskā komiteja. Tās mērķis būšot pieminēt Waffen SS upurus un paust nosodījumu Waffen SS noziegumu attaisnošanai. Organizatoriem aizliegts izmantot skaņu pastiprinošas ierīces brīdī, kad notiks biedrības Daugavas Vanagi Latvijā Limbažu nodaļa pieteiktais gājiens.

Biedrība Ceturtā atmoda no plkst.11 līdz 14 bija rīkos sapulci iepretim Vācijas vēstniecībai Raiņa bulvārī 13. Tā būšot solidaritātes sapulce ar Vācijas antifašistu organizāciju VVN-BdA, kas rīkošot protestus pie Latvijas konsulātiem Vācijā un pieprasīšot Vācijas valdībai asi nosodīt Saeimas un Rīgas domes deputātus, kas piedalās provokācijās pret Latviju, kā arī ieviest ekonomiskās sankcijas pret politiķiem un uzņēmējiem, kas piedalās leģiona piemiņas pasākumos Rīgā.

Brīvības pieminekļa laukumā no plkst.17.30 līdz 19 sapulci pieteikusi kāda Alla Berezovska. Sapulce būšot veltīta kritušajiem Latvijas geto un koncentrācijas nometnēs Otrā Pasaules kara laikā. Rīgas izpilddirektors Juris Radzevičs noteicis, ka pasākuma ir jānotiek tajā laukuma pusē, kas atrodas Bastejkalna pusē.

Saistībā ar Rīgas pašvaldībā pieteiktajiem pasākumiem šodien pēc Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes norādījuma no plkst.8 līdz pasākumu beigām nepieciešamības gadījumā tiks ierobežota vai slēgta transportlīdzekļu satiksme un gājēju kustība Skārņu ielā, Jāņa sētā, Kaļķu ielas posmā no Šķūņu ielas līdz laukumam pie Brīvības pieminekļa un Meistaru ielas posmā no Amatu ielas līdz Kaļķu ielai.

Tāpat nepieciešamības gadījumā transportlīdzekļu satiksmi un gājēju kustību ierobežos Kalēju ielas posmā no Kaļķu ielas līdz Gleznotāju ielai, Riharda Vāgnera ielas posmā no Kaļķu ielas līdz Gleznotāju ielai, Vaļņu ielas posmā no Smilšu ielas līdz Gleznotāju ielai, Zigfrīda Annas Meierovica bulvārī, Aspazijas bulvārī no Kaļķu ielas līdz Krišjāņa Barona ielai, Raiņa bulvārī no Krišjāņa Valdemāra ielas līdz Krišjāņa Barona ielai un laukumā pie Brīvības pieminekļa.

No pusnakts līdz pasākumu beigām, atbilstoši VP norādījumiem, tiks izvietotas norobežojošas barjeras laukumā pie Brīvības pieminekļa.

Savukārt no pusnakts līdz plkst.16 tiks aizliegts transportlīdzekļiem apstāties un stāvēt Aspazijas bulvāra abās pusēs, posmā no Teātra ielas līdz Kaļķu ielai, Zigfrīda Annas Meierovica bulvāra abās pusēs, posmā no Kaļķu ielas līdz Smilšu ielai, Raiņa bulvāra kreisā pusē, posmā no ēkas Raiņa bulvārī 9 līdz Brīvības bulvārim (izņemot diplomātisko transportu), Skārņu ielā, Kaļķu ielas posmā no Kungu ielas līdz Brīvības pieminekļa laukumam un Aspazijas bulvāra abās pusēs, posmā un virzienā no 13.janvāra ielas līdz Krišjāņa Barona ielai. Ierobežojumi neattiecas uz operatīvo transportu. Atstātie transportlīdzekļi nepieciešamības gadījumā tiks pārvietoti uz tuvāko atļauto vietu.

Leģionāru piemiņas diena ir neoficiāla piemiņas diena, kad latviešu leģiona veterāni un citi cilvēki piemin valsts iedzīvotājus, kuri cīnījās Vācijas bruņotajos spēkos latviešu leģiona sastāvā. Daļa cilvēku uzskata, ka šie cilvēki cerējuši cīnīties par neatkarīgu Latviju, citi - ka viņi bijuši fašistu līdzskrējēji, bet vēl citi - ka kara laika apstākļu upuri, kuri pret savu gribu nonākuši frontē.



 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas