Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Ķuzis: Velosipēdistiem jākļūst par pilntiesīgiem satiksmes dalībniekiem

Velosipēdistu galvaspilsētā laika gaitā kļūs aizvien vairāk, un tie ieņems aizvien nozīmīgāku lomu, tādēļ Ceļu satiksmes noteikumos konkrēti jānosaka velosipēdista vieta satiksmē un tas jāpadara par pilntiesīgu satiksmes dalībnieku.

Šādu viedokli šonedēļ Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejā pauda Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks ģenerālis Ints Ķuzis.

Komiteja pēc deputāta Viktora Fedotova (SC) priekšlikuma skatīja jautājumu par riteņbraucēju vietu satiksmes plūsmā. Fedotovs norādīja, ka velosipēdistu uz gājēju ietvēm paliek aizvien vairāk, tie braucot "kā grib" un agresīvi, baidot vecus cilvēkus un pat raujot no rokām somiņas. Īpaši velosipēdisti traucējot gājējus Vecrīgā un pilsētas centrā. Bet velokurjeri vispār neko neievērojot, "gribot naudiņu un skraida".

Fedotovs ieteica velobraucējus novirzīt no gājēju ietvēm uz ielām, nosakot īpašu, ar baltu svītru atdalītu metru platu joslu gar ielas malu, kas pienāktos riteņbraucējiem. Patlaban satiksmes noteikumi riteņbraucējiem neliedz pārvietoties pa gājēju ietvēm, tikai ir noteikts, ka priekšroka jādod gājējiem.

Komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais (LPP/LC) norādīja, ka pašvaldībai ir jāstrādā pie tā, lai riteņbraucēju kustība ietu plašumā, bet atzina, ka strauji pieaugošajam velobraucēju skaitam līdzi nākot arī dažādas problēmas, kuras nepieciešams risināt.

Ķuzis atzina, ka riteņbraucējiem patlaban Ceļu satiksmes noteikumos atvēlēta pavirša vieta un to būtu nepieciešams labot. "Riteņbraucējus tagad par traucēkli uzskata gan autovadītāji, gan gājēji. Būtu jādomā, kā šo satiksmes dalībnieku daļu respektēt."

Policijas ģenerālis norādīja, ka velobraucēju skaits strauji pieaugšot. "Mēs esam pašā ceļa sākumā, un riteņbraucēji ieņems aizvien lielāku lomu. Tāpēc ir jādefinē vieta, kas viņiem pienākas," sacīja Ķuzis.

Turlais piebilda, ka būs nepieciešams laiks un griba, lai paustu tādu pašu cieņu un atbildību pret riteņbraucēju kā pret citiem satiksmes dalībniekiem.

Ķuzis aģentūrai LETA atzina, ka Rīga drīz kļūs par lielu velopilsētu, tādēļ korekcijas attieksmē pret velobraucējiem ieviesīs pati dzīve un autovadītāji ar viņiem vairāk rēķināsies.

Komiteja nolēma uzdot Rīgas pašvaldības policijai sadarbībā ar Valsts policiju un Ceļu satiksmes drošības direkciju izstrādāt priekšlikumus grozījumiem Ceļu satiksmes noteikumos.

Komitejas sēdē tika arī spriests par velosipēdu zādzībām, kas ejot plašumā. Ķuzis informēja, ka vairs tik daudz nezogot no lielveikalu stāvvietām, kur ar novērošanas un mānekļu palīdzību daudz zagļu tiekot noķerts. Tagad zogot velosipēdus no šķūnīšiem, pagrabiem, balkoniem un sētām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas