Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Mēģinās samazināt putekļu daudzumu Rīgas ielās

Rīga iegādājusies 13 jaunas ielu tīrāmās mašīnas, kas paredzēta, lai samazinātu putekļu daudzumu pilsētā, kas gadā vairākas reizes centrālajās ielās pārsniedz pieļaujamās Eiropas direktīvu noteiktās normas.

Tehnikas iepirkšanu paredz Rīgas domes Satiksmes departamenta līgums ar uzņēmējiem, kas pilsētā nodrošina ielu, tiltu un satiksmes pārvadu uzturēšanu. Beidzoties iepriekšējām līgumam, tas noslēgts šā gada aprīlī uz pieciem gadiem. Jaunajā līgumā viena no prasībām bija pastiprināti pievērst uzmanību ielu tīrīšanai maģistrālajās ielās un ielās ar lielu satiksmes intensitāti. Putekļu piesārņojuma dēļ Rīga ir izpelnījusies Eiropas struktūru pārmetumus par gaisa kvalitātes prasību neievērošanu.

Jaunā tehnika netīrumus no ielām likvidēs ar vakuuma tehnoloģiju, papildus mitrinot brauktuvi, tādējādi gandrīz pilnībā novēršot putekļu rašanos. Līdz šim ielu tīrīšanai tika izmantotas traktorbirstes - putekļi un smiltis ar birstu palīdzību tika savāktas vienkopus un uzslaucītas, bet putekļi šajā tīrīšanas procesā tāpat nokļuva apkārtējā vidē.

Laikraksts Diena jau martā vēstīja par piesārņoto gaisu Rīgā, kas, ja to būtiski neuzlabos, Latvijas valstij izmaksās lielas naudas summas sodos par Eiropas Savienības (ES) direktīvu nepildīšanu.

Savukārt nesen Pasaules veselības organizācija (PVO) paziņoja, ka piesārņojums zaudētajā darbaspēkā Eiropai rada milzu finansu zaudējumus.  

Turpmāk ielas un satiksmes pārvadi tiks tīrīti līdz sešām reizēm nedēļā, tādējādi uzlabojot gaisa kvalitāti Rīgas ielās. Tāpat no šā gada Rīgas ielās strādā jaunas un jaudīgas lietus ūdens pieņēmēju tīrīšanas tehnikas, kuras tiek izmantotas vasaras darbu sezonā, pastāstīja Satiksmes departamenta pārstāve Ilze Dišlere.

Savukārt, lai varētu sekot līdzi ikdienas uzturēšanas darbiem un bedru remontdarbiem, visām tehnikas vienībām jābūt aprīkotām ar video kamerām. Tas domāts, lai Satiksmes departaments arī attālināti varētu sekot līdzi uzturētāju darbam.

Šodien jauno tehniku darbībā vērtēja Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC). Viņš norādīja, ka iepriekš iedzīvotāji daudz sūdzējušies par iepriekšējo tehniku un putekļu daudzumu ielās, un jaunā tehnika palīdzēs uzlabot tīrību un gaisa kvalitāti pilsētā. "Iegādātas septiņas lielākas mašīnas un sešas mazas. Mazās mašīnas nodrošinās tīrību šaurākās ielās," pastāstīja Rīgas mērs.

Satiksmes departamentā norāda, ka ilgtermiņa līgumu slēgšana līdz pieciem gadiem ar uzņēmējiem ir vispārpazīstama prakse gan valsts, gan pašvaldību iestādēs. Ielu uzturēšana esot specifiska nozare, kurai nepieciešama īpaša sagatavošanās, lielas investīcijas, piemēram, specializētās tehnikas iegādei, materiālu nodrošināšanai un uzglabāšanai, kā arī cits specifisku pasākumu kopums, tādēļ ar uzņēmumiem slēgt ilgtermiņa līgumu esot izdevīgi.

Rīkojot iepirkumu konkursu un slēdzot līgumu, departaments vērtēja gan uzņēmēju piedāvāto tehnisko aprīkojumu, gan pieredzi ielu uzturēšanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas