Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Namu apsaimniekotājs Purvciemā parādniekiem gatavs bloķēt kanalizāciju

Lai parādniekus piespiestu norēķināties par saņemtajiem pakalpojumiem, dzīvokļu īpašnieku kooperatīvs Jubilejas gatavs ķerties pie radikāliem paņēmieniem un nobloķēt viņu dzīvokļiem kanalizācijas izvadu, svētdien vēstīja raidījums LNT Ziņas Sešos. Par šo pieeju gan izskan arī šaubas.

Jubilejas apsaimnieko 26 daudzdzīvokļu namus Purvciemā. Kopā tie ir 2500 dzīvokļi, no kuriem ceturtā daļa ir parādnieki. Uz parādu piedziņas lietu izskatīšanu tiesā esot jāgaida vairāk nekā gads, tāpēc, lai piespiestu parādniekus norēķināties, namu apsaimniekotāji nolēmuši ķerties pie neierastas idejas - kanalizācijas sistēmas nobloķēšanas.

"Parādniekiem tiek pilnīgi vai daļēji - atkarībā no metodes - bloķēta iespēja lietot fekālo kanalizāciju, kas nozīmē, ka ir ierobežota tualetes poda, vannas, izlietnes lietošana," skaidroja Jubilejas pārstāvis Gatis Brasovs. Bloķētājs tiekot ievadīts pa centrālo stāvvadu līdz konkrētam dzīvoklim.

Tiekot nobloķēts tikai un vienīgi pievads parādnieka dzīvoklim, netraucējot stāvvada lietošanu citiem dzīvokļiem. Tiek izmantots gumijas bloķētājs, kas pēc ievietošanas tiek piepūsts ar gaisu.

Uzņēmums Reditus, kas no Krievijas ir gatavs piegādāt un uzstādīt šīs sistēmas, norādīja, ka šis ir likumīgs paņēmiens, kā cīnīties ar ļaunprātīgiem nemaksātājiem. Tiesa gan, no plašākiem komentāriem uzņēmuma pārstāvis kategoriski atteicās.

Sistēmas ieviesēji pieļauj, ka nobloķēto dzīvokļu īpašnieki veiks kādas pretdarbības, piemēram, centīsies kanalizāciju izvadīt pa citām notekām. Tas savukārt var radīt antisanitārus apstākļus. Tomēr Veselības inspekcija uzskata, ka tā nav viņu atbildība.

"Par komunālo pakalpojumu organizēšanu iedzīvotājiem, neatkarīgi no tā, kā īpašumā atrodas dzīvojamais fonds, ir atbildīgas pašvaldības. Veselības inspekcijai nav noteikts tiesiskais regulējums, lai ietekmētu pašvaldības funkciju izpildi," raidījumam atbildēja inspekcijā.

Pašvaldība savukārt norāda, ka pamatpakalpojumu, tostarp kanalizācijas atslēgšana nav pieļaujama. Pareizākais veids, kā cīnīties ar parādniekiem, ir prasības iesniegšana tiesā.

"Ir jātiesājas. Mēs esam civilizēta valsts, un šie ir pamatpakalpojumi, kuri ir jānodrošina. Ja sāksim likt korķus katram dzīvoklim, jūs iedomājieties, kas būs pēc nedēļas - apkārt kaimiņi, tā antisanitārija radīsies neizbēgami, tāpēc daudzdzīvokļu mājās tas būs traucēklis pārējiem lietotājiem,” norādīja Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Apsaimniekošanas pārvaldes priekšniece Ingrīda Mutjanko.

Arī tehniskie eksperti atzīst, ka šāda metode ir zināma un to mēdzot pielietot avārijas gadījumos, taču tās pielietošana pret parādniekiem esot pārāk nežēlīga.

"Var vis kaut ko darīt, bet to nedrīkst darīt, jo likumdošana aizliedz noslēgt kanalizāciju, ūdensapgādi, ja dzīvoklī dzīvo cilvēki - nav svarīgi, vai viņi maksājuši vai nav maksājuši," skaidroja Rīgas Tehniskās universitātes Siltuma, gāzes un ūdens programmas direktors Andris Krēsliņš.

Veselības inspekcija gan, atsaucoties uz Ministru kabineta noteikumiem, vēstulē norāda, ka "ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu sniegšanas pārtraukšana vai ierobežošana pieļaujama vienīgi gadījumos, ja netiek traucēta šo pakalpojumu sniegšana citiem lietotājiem, kuri pilda līguma noteikumus".

Šim punktam paredzējuši sekot arī namu apsaimniekotāji. Viņi jau aptaujājuši visus iedzīvotājus un saņēmuši piekrišanu nemaksātāju dzīvokļu kanalizācijas bloķēšanai. Ja šī metode tiks pielietota, visticamāk, kaimiņi to saodīs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas