Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Naudas trūkums spiež Rīgas zoodārzu vērsties domē ar lūgumu palielināt dotāciju

SIA Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs lūdzis galvaspilsētas domei palielināt tam atvēlamo dotāciju šim gadam par 150 000 eiro jeb līdz 1 463 334 eiro. Zooloģiskā dārza vadītājs Ingmārs Līdaka vēstulē domei skaidro, ka uzņēmums, pildot tam valsts pārvaldes deleģētos uzdevumus, ir nonācis situācijā, kad pieejamais finansējums nav pietiekams Zooloģiskā dārza dzīvnieku kolekcijas un infrastruktūras uzturēšanai ilgtermiņā.

Līdaka arī uzsver, ka Eiropas zoodārzu un akvāriju asociācijas prasības uzlabot dzīvnieku turēšanas apstākļus nebrīvē, veikt pētniecisko un vides izglītības darbu pastāvīgi pieaug. Tāpat palielinās personāla izmaksas, ņemot vērā minimālās algas un vidējā algas līmeņa paaugstināšanos valstī, viņš skaidro.

Zoodārza direktors atzīst, ka šogad plānots pašu ieņēmumu pieaugums, taču tas pilnībā nekompensēšot pieaugošās izmaksas.

Līdaka arī min, ka drīzumā ekspluatācijā tiks nodots Āfrikas savannas ēku komplekss, līdz ar ko ir plānots būtisks elektroenerģijas, apkures, kanalizācijas un citu izmaksu pieaugums.

Lūgums palielināt valsts finansējumu komunālo izdevumu segšanai esot noraidīts.

Līdaka piebilst, ka zoodārzam ir jāapsaimnieko vairāk nekā 100 ēkas un būves, kuru augstais nolietojums liek pastāvīgi ieguldīt līdzekļus remontos un renovācijās.

Joprojām aktuāls ir arī darba roku jautājums. Lai gan pērn kopējais algu budžets palielināts par 5%, kadru mainība tuvojās 22%. Šobrīd gan personāla sastāvs ir stabilizēts, tomēr ar cerību šogad vairākām darbinieku kategorijām palielināt darba samaksu, skaidro Līdaka.

Ņemot vērā iepriekšminēto, Zooloģiskais dārza valde nolēmusi lūgt Rīgas domei palielināt tam 2019. gadā atvēlamo dotāciju par 150 000 eiro jeb līdz 1 463 334 eiro.

Līdz ar to kopējais SIA Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs budžets 2019. gadam plānots 3 849 986 eiro - 382 000 eiro valsts budžeta finansējums, 1 463 334 eiro - domes dotācija, bet 2 004 652 eiro - pašu ieņēmumi, kas ir par 84 877 eiro vairāk nekā iepriekšējā gadā.

Personāla izmaksas Zooloģiskais dārzs šogad plānojis palielināt par 5,4% jeb 86 974 eiro.

Uzņēmuma lūgumu otrdien, 19. februārī, izskatīs Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja.

SIA Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs apgrozījums 2017. gadā pieauga par 2% un bija 3,3 miljoni eiro. Uzņēmums 2017. gadā strādāja ar 64 319 eiro zaudējumiem, bet gadu iepriekš tā zaudējumi bija 30 905 eiro, liecina Firmas.lv informācija.

Zooloģiskais dārzs 2017. gada beigās lūdza Rīgas domei piešķirt papildu 100 000 eiro izdevumu segšanai, kas radušies saistībā ar algu palielināšanu darbiniekiem un karantīnas bloka rekonstrukcijas līdzfinansēšanu, iepriekš vēstīja LETA.

Toreiz uzņēmuma tā laika valdes priekšsēdētājs Rolands Greiziņš skaidroja, ka Zooloģiskais dārzs ir nonācis situācijā, kad pieejamais finansējums sedz tikai izdevumu daļu, kas nodrošina uzņēmuma pastāvēšanu - darba samaksu, energoresursu un dzīvnieku barības iegādi.

Top komentāri

samaziniet biļešu cenas bērniem
s
un nosakiet, ka ģimene, neatkarīgi no bērnu skaita, maksā tikai par pieaugušajiem un vienu bērnu. Tad vinnēsiet uz apgrozījuma pieauguma rēķina
Lemurs
L
Re, zaglis, korumpants Lidaka (ZZS) ir nokluvis par Zoo vaditaju un nu sak ubagot naudu, lai varetu uz dzivnieku rekina uzturet ZZS zaglu bandu. Latvija liela dala cilveku dzivo nabadziba, pusbada ar 300-400 eiro/menesi bada pensijam, bet te kads idiots bico dzivieku uzturesanai. Ja nespej Zoo uzturet uz pasfinansesanos tad tads Zoo ir jalikvide, dzivnieki ir jaizpardod vai jaizlieto partikai un ir jabeidz si nabagu sana un parazitesana uz tautas rekina, lai dazi idioti, slinkî varetu dzivot zili zali. Ja kas, kada ir zagla ZZS Lidakas menesalga, premijas? Kapec tas saja raksta netiek publicets ?
Aizsajūsmasaizrāvāselpa
A
Iznomājiet Saeimai lāci!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas