Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Ne par, ne pret. Rīdzinieki klusē par būvi pasta ēkas vietā

Apspriešanā par pasta vietā paredzēto būvi nav saņemts neviens rīdzinieku viedoklis. Pāris uzņēmēju un žurnālisti bija vienīgie, kas pārstāvēja iedzīvotāju viedokli publiskajā apspriešanā par pasta ēkas vietā iecerēto jaunbūvi. "Iespējams, pēc publikācijām medijos parādīsies aktivitāte, bet, visticamāk, apstiprinās tendence — ja būvobjekts nav dzīvojamā rajonā, iedzīvotāju interese noplok," skaidro Rīgas domes attīstības departamenta pārstāve Solvita Kalvīte. Savukārt aptaujātie eksperti domā, ka, visticamāk, iedzīvotāji nav informēti par sabiedrisko apspriešanu vai arī neredz tai jēgu.

Diena jau rakstīja, ka līdz 5.septembrim Rīgas iedzīvotāji aicināti izteikt savu vērtējumu par ieceri Latvijas pasta ēkas vietā Stacijas laukumā būvēt kompleksu ar veikaliem, viesnīcu un birojiem. Projekta attīstītājs ir kompānijas Skonto būve līdzīpašniekam Guntim Rāvim piederošais uzņēmums Attīstības aģentūra. Pēc sabiedriskās apspriešanas rezultātu apkopošanas par iecerēto būvniecību būs jālemj Rīgas domei. Patlaban gan apspriešana būtībā nemaz nenotiek — no 7.augusta, kad projekts tika nodots rīdzinieku vērtēšanai, par to nav saņemts neviens iesniegums no iedzīvotājiem. "Iedzīvotājiem pašlaik ir tikai divas iespējas — par vai pret. Ja par, tad var neierasties. Ja pret, tad vieta paliek nesakopta, un arī nav jēgas protestēt. Manuprāt, iedzīvotājus vajadzētu iesaistīt publiskajā apspriešanā agrīnākā stadijā," spriež Latvijas Arhitektu savienības priekšsēdētājs Sergejs Ņikiforovs. Juridiskais analītiķis Kristaps Markovskis no sabiedrības par atklātību Delna iedzīvotāju nepiedalīšanos skaidro arī ar informētības trūkumu, jo pastlaban dome aprobežojas ar paziņojumiem izpilddirekcijās un Latvijas Vēstnesī. Viņš aicina drīzāk veikt anketēšanu. Taču S.Kalvīte uzskata, ka apspriešana tiek organizēta veiksmīgi, turklāt pastāvot iespēja, ka iesniegumi no iedzīvotājiem pienāks apspriešanas pēdējās dienās.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VĒRTĒ ARHITEKTI

Sergejs Ņikiforovs, Latvijas Arhitektu savienības priekšsēdētājs

Latvijas Arhitektu savienība vizuālo un funkcionālo risinājumu atstāj projektētāju un investoru ziņā. Domāju, mums nevajadzētu autorus ierobežot. Mēs domājam par saikni ar citām ēkām un apkārtējās teritorijas attīstību kopumā. Manuprāt, interesanti, ka izveidosies plašāka gājēju taka, savienojot ēku ar Centrālo staciju. Vitāli svarīgs ir Elizabetes ielas turpinājums, un šis projekts ir kā pirmais solis diskusijām par dzelzceļa uzbēruma attīstību. Labi, ka jaunā ēka arī uzlabos skatu no peroniem, jo šobrīd pirmais iespaids, izkāpjot no vilciena, ir nekāds. Kas attiecas uz izvēlēto rūsējošo metālu fasādei, manuprāt, materiāls ir atbilstošs, jo, pastaigājot apkārt vecajai pasta ēkai, redzami daudz vecu dzelžu.

Jānis Dripe, Rīgas pilsētas galvenais arhitekts

Pret iecerēto fasādes materiālu man iebildumu nav. Viens no labiem piemēriem ir muzeju kvartālā Vīnē vienai augstas klases biroju ēkai. Uzlabojama ir fasādes forma un stūra akcents, bet principā ieceres vērtēju pozitīvi. Tas, ka no viena rakursa ēkas stūris aizsegs Centrālās stacijas pulksteni, manuprāt, nav problēma. Pulkstenis ir tikai no 60.gadiem, bet stūra akcents Rīgā raksturīgs daudz agrāk. Kas attiecas uz autostāvvietām, tad, manuprāt, jāiztiek ar minimālu stāvvietu skaitu. Tāpēc ir labi, ka būs arī viesnīca, jo tā neprasa tik daudz autostāvvietu, kā biroji. Ar iecerētajām ēkas funkcijām esmu apmierināts. Iecere ir atbilstoša tagadējai tirgus situācijai, no biznesa viedokļa — drošāka. Protams, ne visos stūros jābūt spēļu zālēm vai kazino. Labprāt gribētu Rīgā paturēt arī dzīvojamo teritoriju, bet tas ir ieteikums turpmākiem projektiem.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas