Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

papildināts (20:49) - RD Satiksmes departamenta 5 amatpersonas un 13 privātpersonas vaino kukuļošanā; departamentā neko nezina

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nosūtījis Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai 2012.gada februārī uzsāktā kriminālprocesa materiālus saistībā ar iespējamo Rīgas domes (RD) Satiksmes departamenta Kontroles dienesta amatpersonu kukuļošanu, ierosinot kriminālvajāšanas uzsākšanu pret piecām departamenta amatpersonām un 13 privātpersonām, kuras nav strādājušas departamentā, portālam_ Diena.

lv_ pavēstīja KNAB galvenā speciāliste sabiedrisko attiecību un izglītošanas jautājumos Inta Šaboha. Viena no minētajām amatpersonām joprojām strādā departamentā, LTV Panorāmai trešdienas vakarā atklāja RD Satiksmes departamenta pārstāve Ilze Dišlere.

"Izmeklēšanas gaitā iegūto pierādījumu kopums dod pamatu KNAB izmeklētājam uzskatīt, ka Kontroles dienesta amatpersonas ilgstošā laika periodā rīkojās pretēji dienesta interesēm un pieņēma prettiesiskus mantiskus labumus (kukuļus) no autopārvadātāju pārstāvjiem, lai kukuļdevēju interesēs pienācīgi neveiktu kontroles pienākumus, nekonstatētu pārkāpumus, nepiemērotu sodus par pārkāpumiem vai par tiem piemērotu mazākus sodus," skaidro KNAB.

Kontroles dienesta amatpersonas pieņēmušas kukuļus kopsummā par 3757,32 eiro jeb 2646 latiem.

Līdztekus pirmstiesas izmeklēšanā noskaidrots, ka viena amatpersona ļaunprātīgi izmantojusi dienesta stāvokli, rīkojusies pretēji dienesta interesēm un samazinājusi līgumsodu apmērus atsevišķu autopārvadātāju interesēs, tādejādi radot zaudējumus pašvaldībai 6049,2 eiro jeb 4260 latu apmērā.

KNAB norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

RD Satiksmes departamenta pārstāve Ilze Dišlere norāda, ka var nojaust, par kurām no departamenta amatpersonām ir runa, un uzsver - četras no tām departamentā vairs nestrādā. Viena amatpersona atjaunota amatā pēc tam, kad KNAB 2013.gada martā atcēla ierobežojumus minētajam cilvēkam ieņemt konkrēto amatu. Jāpiebilst, ka kriminālprocess saistībā ar iespējamo Kontroles dienesta amatpersonu kukuļošanu uzsākts 2012.gada februārī.

Krišjānis Peters, kurš ir RD Satiksmes departamenta pienākumu izpildītājs kopš 2013.gada 29.jūlija, portālam Diena.lv sacīja, ka pašlaik ir komandējumā un par KNAB rosināto kriminālvajāšanas uzsākšanu uzzinājis no medijiem. Tādējādi arī viņam pašlaik nav plašākas informācijas. Arī viņš sacīja, ka aizdomās turamo personu vārdus nezina. Gadījumā, ja būs saņemta informācija no KNAB, Peters sīkākus komentārus varēs sniegt pirmdien, 20.janvārī. 

Aģentūra LETA norāda, ka KNAB 2012.gada februārī sāka kriminālprocesu pret Rīgas pašvaldības amatpersonām par kukuļņemšanu saistībā ar pārvadājumu kontroles neveikšanu. Pirmstiesas izmeklēšanas laikā iegūtā informācija liecināja, ka Rīgas domes Satiksmes departamenta Kontroles dienesta amatpersonas regulāri ilgākā laika posmā pieņēmušas kukuļus no autopārvadātājiem par to, lai amatpersonas pienācīgi neveiktu pārvadājumu kontroles funkcijas - nefiksētu pārkāpumus un par tiem nepiemērotu sodus vai piemērotu mazākus sodus kukuļdevēju interesēs.

Kriminālprocesā iegūtie pierādījumi bijuši pietiekami, lai KNAB izmeklētājs atzītu piecas esošās un bijušās Kontroles dienesta amatpersonas par aizdomās turētajām ar kukuļošanu saistītu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā.

Satiksmes departamenta kontroles dienests veic mikroautobusu, taksometru un kravas pārvadātāju kontroli Rīgā.

Rīgas mērs Nils Ušakovs iepriekš KNAB darbības RD Satiksmes departamentā uzskatīja par Vienotības politisku pasūtījumu.

(papildināta 1. un 6.rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas