Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Pēc ģenerālprokurora iesnieguma Rīgas pašvaldība atjaunos īpašumtiesības uz izsolē pārdotiem zemesgabaliem pie lidostas

Pēc ģenerālprokurora iesnieguma Rīgas pašvaldība atjaunos īpašumtiesības uz izsolē pārdotiem zemesgabaliem pie Rīgas lidostas, kas nepieciešami tās attīstīšanai, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļa.

Trešdien, 21.februārī, plkst.14 sasaukta Rīgas domes ārkārtas sēdē, kurā deputāti lems par pašvaldības valdījuma un īpašuma tiesību atjaunošanu 22 zemesgabaliem pie lidostas "Rīga", kuru privatizācijas procesu dome atzina par noslēgušos 2022.gadā. Dome arī lems par šīs teritorijas lokālplānojuma izstrādes apturēšanu.

Rīgas pašvaldība saņēmusi ģenerālprokurora iesniegumu par prettiesisku neapbūvētas zemes privatizāciju valsts nozīmes civilās aviācijas lidlauka turpmākajai attīstībai nepieciešamajā teritorijā.

Iesniegumā uzsvērts, ka pašvaldība privatizācijas procesā nav izvērtējusi zemesgabalu nepieciešamību valsts pārvaldes funkciju vai valsts vai pašvaldības komercdarbības veikšanai, un visi 22 zemesgabali atrodas Starptautiskās lidostas "Rīga" turpmākai attīstībai nepieciešamajā teritorijā.

Ģenerālprokurora iesniegums uzliek pašvaldībai par pienākumu atjaunot tās valdījuma un īpašuma tiesības uz 22 zemesgabaliem pie lidostas un apturēt šīs teritorijas lokālplānojuma izstrādi.

Rīgas mērs Vilnis Ķirsis (JV) uzdevis Rīgas pilsētas izpilddirektoram veikt minēto zemesgabalu privatizācijas procesa tiesiskuma pārbaudi un nodrošināt ģenerālprokurora iesniegumā minēto prasību izpildi.

22 Rīgas pašvaldībai piederoši neapbūvēti zemesgabali pie Rīgas lidostas 2022.gada 14.aprīlī tika pārdoti izsolē. Tos par 5,7 miljoniem eiro iegādājusies nekustamo īpašumu attīstītajam "Sirin Development" piederošais uzņēmums SIA "Cella investment 3".

22 zemesgabalu kopējā platība ir 389 394 kvadrātmetri. Tie atrodas aptuveni 400 metru attālumā no lidostas nožogotās teritorijas un pilsētas robežas ar Mārupes novadu, kvartālā starp Mazās Gramzdas, Kalnciema, Mīkleņu, Kārklu un Mūkupurva ielu. Zemesgabalu robeža atrodas arī aptuveni 500 metru attālumā no Kārļa Ulmaņa gatves, tās labajā pusē, virzienā uz pilsētas centru, un aptuveni 600 metrus no autoceļa, kas ved uz lidostu.

Rīgas domes deputāti 2010.gadā uzdeva pašvaldības SIA "Rīgas pilsētbūvnieks" uz šiem zemesgabaliem īstenot reģionāla mēroga izstāžu un konferenču centra izveides projektu un ieguldīja zemesgabalus uzņēmuma pamatkapitālā. Vēlāk, 2012.gadā, Rīgas dome atteicās no šī projekta un nolēma zemesgabalus nodot privatizācijai. 2022.gadā zemesgabalus pārdeva izsolē un 2023.gadā pašvaldība nolēma sākt lokālplānojuma izstrādi.

Iepriekš "Sirin Development" solīja, ka nekustamajā īpašumā tiks ieguldīti vairāk nekā 100 miljoni eiro. Plāns paredzēja, ka darbi minētajā teritorijā norisināsies vairākās kārtās, un to rezultātā taps 180 000 kvadrātmetru lielas un modernas loģistikas noliktavas.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, ģenerālprokuratūra vēstulē Rīgas domei norāda, ka zemesgabali atrodas Rīgas lidostas turpmākai attīstībai nepieciešamajā teritorijā un šāds juridiskais statuss tiem noteikts vēl pirms Rīgas domes 2012.gada lēmuma pieņemšanas par šo zemesgabalu nodošanu privatizācijai.

Ne pirms zemesgabalu nodošanas privatizācijai, ne privatizācijas procesā Rīgas dome neesot saņēmusi valsti pārstāvošās Satiksmes ministrijas piekrišanu zemesgabalu privatizēšanai. Turklāt Rīgas dome, 2012.gadā pieņemot lēmumu par zemes gabalu nodošanu privatizācijai, neesot izvērtējusi to nepieciešamību valsts pārvaldes funkciju vai valsts vai pašvaldības komercdarbības veikšanai. Šāds izvērtējums nesot veikts arī tālākajā, 10 gadus ilgušajā privatizācijas procesā.

Līdz ar to prokurora pārbaudē secināts, ka zemesgabalu nodošana privatizācijai bijusi prettiesiska.

Savukārt SIA "Cella investment 3", kas esot "Sirin Development" meitas uzņēmums un ietilpstot uzņēmumu grupā "Girteka", nosūtījis vēstuli Rīgas domes vadībai un visām domes frakcijām, kurā aicina atlikt lēmuma pieņemšanu par pašvaldības īpašumtiesību atjaunošanu uz minētajiem zemesgabaliem.

Uzņēmums aicina atlikt lēmuma pieņemšanu, lai iesaistītās puses varētu vienoties par turpmāko situācijas risinājumu. Tā ieskatā, zemes gabalu privatizācija notikusi likumīgi. Uzņēmums vairākkārt centies reģistrēt savas īpašuma tiesības uz zemesgabaliem. Zemesgrāmatas atteikumi esot saņemti kopumā trīs reizes, pamatojot atteikumu ar argumentiem, kurus par nepamatotiem un prettiesiskiem atzinusi arī Rīgas apgabaltiesa.

Pēdējo atteikumu Zemesgrāmata esot pamatojusi ar Satiksmes ministrijas pirmpirkuma tiesību atteikuma neesamību. "Cella investment 3" norāda, ka pirmpirkuma tiesību īstenošanas termiņš esot beidzies.

Uzņēmuma ieskatā Ģenerālprokuratūra esot pārkāpusi savas kompetences robežas, paužot, ka pašvaldībai nebija tiesiska pamata lemt par zemesgabalu nodošanu privatizācijai.

Kā liecina "Firmas.lv" pieejamā informācija, "Sirin Development" ietilpst Lietuvā reģistrētajā holdingā "ME Holding NT". Tā pamatkapitāls ir 402 800 eiro. Uzņēmums no 2021.gada novembra līdz 2022.gada beigām strādājis ar 290 000 eiro apgrozījumu un 35 330 eiro zaudējumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta Rail Baltica izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA Eiropas dzelzceļa līnijas (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas