Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Privāto dārziņu plāno dotēt visiem

Demogrāfijas lietu padomes darba grupa bērnudārzu rindu risināšanai ceturtdien apsprieda trīs iespējamos veidus, kā valstī noteikt vidējo summu, kas pašvaldībām jāmaksā par vienu vietu privātajās pirmsskolas iestādēs.Savukārt Rīgas dome (RD) jau sagatavojusi grozījumus, kas paredz bērniem, kuri gaida vietu pašvaldības bērnudārzā un tikmēr apmeklē privāto, līdzšinējo 30 latu vietā piešķirt Ls 93 lielu pabalstu.

Pilsētas mērs Nils Ušakovs (SC) sola, ka grozījumi sliktākajā gadījumā tiks īstenoti līdz 2013. gada 1. janvārim. Pārmaiņas, kuras varētu stāties spēkā pašvaldību vēlēšanu gada sākumā, vēl pērn pilnībā noraidīja.«Ir izstrādāti trīs veidi, kā vispatiesāk noteikt pareizo cenu, kurai būtu jāseko bērnam arī uz privāto bērnudārzu, ja pašvaldība nevar nodrošināt vietu savā. Mēs vienojāmies, ka uz nākamo reizi darba grupas locekļi katram pierakstīs klāt plusus un mīnusus,» stāsta darba grupas vadītāja Sarmīte Ēlerte (Vienotība).

Pirmais variants paredz, ka pašvaldības vietas privātajās pirmsskolas iestādēs varētu iegādāties ar vienota iepirkuma palīdzību. Otrajā variantā plānots noteikt vienādu vienas vietas cenu visā valstī, savukārt trešais papildus tam katrai vietai ļautu rēķināt klāt arī investīciju izmaksas.

Tāpat darba grupa nākamnedēļ vienosies par to, kad varētu veikt nepieciešamos precizējumus Vispārējās izglītības likumā, lai tur iekļautā formulējuma dēļ pašvaldībām nebūtu iespējams brīvi interpretēt, cik obligāts ir pienākums nodrošināt vietu bērnudārzā visiem bērniem no 1,5 gadu vecuma. Vēl tikai pērn veiktie grozījumi, kuri pašvaldībām par pienākumu uzliek nodrošināt «vienlīdzīgu pieeju pirmsskolas izglītības iestādēm» bērniem no 1,5 gadu vecuma (iepriekšējo piecu gadu vietā), joprojām tiek interpretēti dažādi. «11,8 tūkstoši bērnu rindā rāda, ka [reāli] nenodrošina,» saka darba grupas vadītāja.

RD, kas, pēc statistikas datiem, pašlaik cīnās ar lielākajām bērnudārzu rindām valstī, šo prasību nodrošina daļēji. Vecākiem ir iespēja saņemt 93 latu lielu līdzfinansējumu privāto pirmsskolas iestāžu apmeklēšanai, taču tādā gadījuma ir jāstājas ārā no rindas uz pašvaldības bērnudārzu. Ja bērns turpina gaidīt rindā, tad privātā bērnudārza apmeklēšanai pienākas tikai Ls 30 pabalsts.

Taču Dienas rīcībā esošie RD plānotie grozījumi liecina, ka turpmāk 93 latu pabalstu paredzēts piešķirt visiem bērniem - gan tiem, kuri ir rindā, gan tiem, kuri uz vietu pašvaldības bērnudārzā nepretendē. Aprēķini liecina, ka gadā no RD budžeta tas prasīs papildu 772 632 latus. Tāpat domnieki plāno atteikties no ierobežojuma, ka 93 latu finansējumu var saņemt tikai bērni, kas kopā ar vecākiem Rīgā ir deklarēti vismaz gadu. «Plānojam, ka sliktākajā gadījumā to īstenos no 1. janvāra,» saka N. Ušakovs.

Vecāku iniciatīvas grupas Nauda seko pārstāve Diāna Blūma, kura kopā ar domubiedriem cīnās par šī principa ieviešanu jau vairāk nekā gadu, par lietu virzību pauž gandarījumu un reizē pārsteigumu. «Tur ir iestrādāts viss tas pats, ko mēs esam teikuši iepriekš. Bet tad mūs neviens neuzklausīja,» viņa saka. Pērn RD Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane pauda, ka pat pabalsts 30 latu apmērā privātā bērnudārza apmeklēšanai uzskatāms par domes labo gribu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas