Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Rīgā būvēs pelnu kapsētu un paplašinās Bolderājas kapus

Kapvietu trūkuma dēļ šogad plānota Bolderājas kapsētas paplašināšana un kolumbārija jeb pelnu kapsētas būvniecība, nolēmusi Rīgas dome. "Skaidrs, ka puse rīdzinieku gribētu tuviniekus apbedīt Raiņa kapos vai Meža kapos, taču vietas nepietiek," lēmumu komentē Rīgas domes komunālo un dzīvokļu jautājumu komitejas priekšsēdētājs Ivars Gaters (TB/LNNK).

Bolderājas kapsēta ir viena no divām kapsētām Rīgā, kurās tiek ierādītas jaunas kapvietas. Otra atvērtā kapsēta ir Jaunciemā — platības ziņā vislielākie kapi. Jaunciemā brīva zeme vēl esot, bet Bolderājas kapus nepieciešams paplašināt, stāsta I.Gaters. Plānots papildu 15 hektāru piemērot apbedīšanai. Torņakalna, Kapsila un Rīgas vecākā kapsēta — Mārtiņa kapi, kur apbedījumi sākti jau 1773.gadā, — ir slēgtas vietas trūkuma dēļ.

Pārējās piecpadsmit kapsētas, kas atrodas Kapsētu pārvaldes pārziņā, ir daļēji slēgtas un tur atļauts mirušos apbedīt vienīgi ģimenes kapvietās. Viena no iespējām tajos ir apbedīt urnu ar mirušā pelniem. "Kremācija rīdziniekiem kļūst arvien pieņemamāka. Pašlaik notiek jaunu krāšņu iegāde, jo ar vecajām nepietiek," stāsta I.Gaters. Viens no iemesliem, kāpēc palielinājies pieprasījums pēc kremācijas, ir arī Rīgas domes lēmums pagājušajā gadā kremēt mirušos rīdziniekus bez piederīgajiem. "Lai taupītu pilsētas kapu teritoriju," skaidro I.Gaters.

Tā kā Rīgas krematorija ir vienīgais uzņēmums Latvijā, kas piedāvā kremācijas pakalpojumus, tad tiek kremēti arī mirušie no citām pilsētām. Lielā pieprasījuma dēļ krematorijā plānots izvietot jaunu kremācijas līniju, kā arī iecerēts būvēt kolumbāriju jeb pelnu kapsētu Varoņu ielā pretī krematorijai. Būvniecībai paredzēti aptuveni 320 000 latu.

Jaunā kolumbārija ieceres autori ir arhitekte Gundega Lināre un arhitektūras students Aigars Lauze. Priekšroka dota pelnu guldīšanai zemē, urnu siena plānota salīdzinoši neliela. Pelnu kapsētas centrā atradīsies skulptūra, kurai apkārt lokveidā tiks apbedīti cilvēki, kas pirms nāves izteikuši šādu vēlēšanos. Klāt varēs novietot piemiņas plāksni vai oriģinālu pieminekli. Tālāk no centra būs urnu glabāšanai paredzētas sienas.

Ja nelaiķis pirms nāves rakstiskā veidā izteicis vēlmi tikt apbedītam zemē, tad kremāciju nedrīkst veikt. Ja vēlme nav izteikta, apbedīšanas veidu izlemj tuvākie radinieki. Kremācija netiek veikta arī tad, ja nav noskaidrota mirušā personība. Kremēšana jāveic obligāti, ja mirušais bijis inficēts ar kādu īpaši lipīgu slimību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

CIK MAKSĀ

Vienreizēja nomas maksa daļēji slēgtajās kapsētās

I Meža, II Meža, Raiņa, Miķeļa, Biķeru, Ivana, Juglas, Jaunajos ebreju, Lāčupes, Matīsa, Pleskodāles, Sarkandaugavas, Sarkandaugavas Lielo kalnu, Ulbrokas un Ziepniekkalna kapsētās

Vienvietīga kapvieta Ls 200

Divvietīga kapvieta Ls 300

Trīsvietīga kapvieta Ls 400

Četrvietīga kapvieta Ls 500

Vienreizēja nomas maksa atvērtajās kapsētās

Bolderājā un Jaunciemā

Vienvietīga kapvieta Ls 50,00

Divvietīga kapvieta Ls 100,00

Trīsvietīga kapvieta Ls 150,00

Četrvietīga kapvieta Ls 200,00

Kremācijas maksa Ls 104,90

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas