Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Rīgā notikušajos reidos piecās vietās atklāti nelegāli hosteļi

Vakar Rīgā notikušajos reidos piecās vietās atklāti nelegāli hosteļi, informēja Rīgas domes Komunikācijas pārvalde.

Nelegālas viesu izmitināšanas vietas tika atklātas trijos dzīvokļos ēkā Marijas ielā 1, dzīvoklī Martas ielā 9, ēkā Nometņu ielā 62D un ēkā Slokas ielā 28.

Visiem sastaptajiem nelegālo hosteļu iemītniekiem tika pārbaudīti dokumenti, noskaidrotas identitātes, tostarp ārvalstniekiem pārbaudīta informācija par ieceļošanas reģistrēšanu vietnē covidpass.lv.

Vienā no pārbaudes epizodēm pie kāda no hosteļa iemītniekiem tika atrasta arī viela, kas vizuāli atgādināja marihuānu, tādēļ šajā gadījumā tika piesaistīta arī Valsts policija.

Visiem nelegāli ierīkoto viesu izmitināšanas vietu iemītniekiem tika uzdots nekavējoties atbrīvot hosteļu telpas, papildus informējot par iespēju nepieciešamības gadījumā vērsties kādā no Rīgas Sociālā dienesta centriem.

Kopumā par konstatētajiem pārkāpumiem sagatavoti atzinumi par būves pārbaudi, kā arī sākti administratīvo pārkāpumu procesi par būvju ekspluatācijas noteikumu pārkāpumiem.

Vienlaikus Rīgas pašvaldības policija teju visos hosteļos konstatēja virkni citu pārkāpumu - ugunsdrošības noteikumu, personu datu apstrādes, nodarbinātības un pārkāpumus uzņēmējdarbības nozarē. Rezultātā pārbaudēs iegūtie materiāli tiks nosūtīti arī Valsts darba inspekcijai, Datu valsts inspekcijai, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam, kā arī Valsts ieņēmumu dienestam.

Rīgas pašvaldība atgādina, ka saskaņā ar Būvniecības likuma 21. panta otro daļu būvi aizliegts izmantot līdz tās pieņemšanai ekspluatācijā, kā arī ekspluatācijā pieņemto būvi pieļaujams izmantot tikai atbilstoši projektētajam lietošanas veidam. 

Lai arī dažos no apsekotajiem dzīvokļiem patvaļīga būvniecība netika konstatēta, pārkāpumi tika fiksēti daļā par dzīvokļu ekspluatāciju neatbilstoši to projektētajam lietošanas veidam, proti, telpas komerciālos nolūkos tika izmantotas viesu īslaicīgai izmitināšanai.

Būvvaldes amatpersonas skaidro, ka gadījumos, kad paredzēts mainīt telpu lietošanas veidu no dzīvokļa uz viesnīcu, jāņem vērā papildus normatīvo aktu regulējums, kas attiecas gan uz sanitārajām normām, gan ugunsdrošības, vides pieejamības un citām būvnormatīvu prasībām. Lai dzīvokli reģistrētu kā viesnīcu vai hosteli, nepieciešams vērsties Būvvaldē ar atbilstoši izstrādātu būvniecības ieceres dokumentāciju telpu lietošanas veida maiņai.

Ceturtdien īstenotie reidi ir daļa no pašvaldības kampaņas un ieceres tuvākajā laikā sadarbībā ar pašvaldības policiju apzināt un apsekot visus objektus, kur tiek pārkāptas būvniecību regulējošo normatīvo aktu prasības. 

Pašlaik apkopota informācija par vairāk nekā 100 objektiem Rīgā, kur būvvalde iepriekš konstatējusi ekspluatāciju neatbilstoši paredzētajam būves lietošanas veidam, ekspluatāciju pirms objekta pieņemšanas ekspluatācijā, kā arī ēku ekspluatācijas bīstamību, un, kur pieņemts lēmums par ēkas vai tās daļas ekspluatācijas pārtraukšanu.

Prioritāri tiks turpināta to objektu apsekošana, par kuriem ir informācija vai indikācijas, ka tajos varētu būt ierīkotas nelegālas viesu izmitināšanas vietas. 

Pilnveidojot informācijas apmaiņu starp pašvaldības struktūrvienībām, Rīgas pilsētas būvvalde turpmāk automātiski informēs Rīgas pašvaldības policiju par katru pieņemto lēmumu attiecībā uz ekspluatācijas apturēšanu ēkās un dzīvokļos.

Kā ziņots, ugunsgrēkā nelikumīgajā hostelī Merķeļa ielā 8 gāja bojā astoņi cilvēki. Glābēji evakuēja 24 cilvēkus. No tiem slimnīcā vidēji smagā stāvoklī nogādāti seši cietušie.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas