Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Rīgas Centrāltirgus teritorijas atjaunošana lēsto 12 miljonu vietā izmaksās 30

Rīgas Centrāltirgus teritorijas atjaunošana izmaksās par 18 miljoniem eiro vairāk nekā sākotnēji plānots, noskaidroja aģentūra LETA.

Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja trešdien lēma par līdzfinansējuma piešķiršanu Rīgas Centrāltirgus teritorijas atjaunošanas projektiem. Līdzekļi jāpiešķir diviem atsevišķiem projektiem - Centrāltirgus pazemes pagrabu pārbūvei, kā arī Centrāltirgus kanālmalas infrastruktūras un publiskās ārtelpas sakārtošanai. Kopējā abu projektu vērtība ir 30 miljoni eiro, taču daļu finansējuma piešķirs arī valsts un Eiropas Reģionālās attīstības fonds (ERAF). Līdz ar komitejas šodienas lēmumu, pašvaldības līdzfinansējums būs 21,61 miljona eiro apmērā.

Aģentūras LETA arhīvā esošā informācija liecina, ka vēl aizvadītajā gadā abu projektu izmaksas bija plānotas 12,04 miljonu eiro apmērā. Pēc Pilsētas attīstības departamenta pārstāves Oksanas Dumpes teiktā, šie aprēķini bija balstīti uz atjaunošanas būvprojekta minimālo sastāvu un ievērojamais sadārdzinājums radies, izstrādājot būvprojektu pilnā sastāvā, kā arī noslēdzot būvniecības iepirkumus.

Pazemes pagrabu pārbūves projekta kopējais budžets ir 13,35 miljoni eiro, no kuriem ERAF nodrošinās 2,75 miljonus eiro, valsts - 1,3 miljonus, bet pašvaldība - 9,29 miljonus eiro.

Projekta mērķis ir atjaunojot Centrāltirgus pagrabus, piegādes zonu un kanālmalu, radīt komersantiem un uzņēmējdarbībai labvēlīgu vidi, sekmējot ekonomisko aktivitāti un radot jaunas darba vietas tirgus teritorijā, kā arī piedāvāt iedzīvotājiem un viesiem kvalitatīvu un konkurētspējīgu produkciju un pakalpojumus.

Projekta laikā plānots veikt Zivju paviljona pagrabu atjaunošanu, Gaļas, Piena, Gastronomijas un Sakņu paviljonu savienojošo tuneļu un to inženierkomunikāciju atjaunošanu, paviljonu liftu un to priekštelpu atjaunošanu, kā arī ugunsdrošības sistēmas ierīkošanu un tehnoloģiskā aukstuma telpas ierīkošanu.

Līdztekus atjaunotajai teritorijai projekta rezultātā plānots radīt 30 jaunas darba vietas, kā arī nodrošināt privāto investīciju piesaisti viena miljona eiro apmērā.

Savukārt Centrāltirgu kanālmalas infrastruktūras un publiskās ārtelpas sakārtošanas projekta kopējās izmaksas tiek lēstas 16,65 miljoni eiro apmērā. 2,42 miljonus eiro plānots piesaistīt no ERAF, 1,9 miljonus eiro piešķirs valsts, bet 12,32 miljonus - pašvaldība.

Projekta mērķis ir saglabāt, aizsargāt un attīstīt kultūrvēsturisko mantojumu - Centrāltirgus paviljona ansambli un tam piegulošo publisko ārtelpu, radot tajā jaunus pakalpojumus, tādējādi nodrošinot ilgtspējīgu attīstību, vietas potenciāla pilnvērtīgu izmantošanu un ekonomisko dzīvotspēju.

Mērķi plānots sasniegt radot labāku pieejamību un sakārtotāku vidi kultūrvēsturiskajai teritorijai, pārbūvējot tirgus kanālmalas/piegādes zonu un Centrāltirgus ielu posmā no Maskavas ielas līdz Prāgas ielai. Tāpat plānots, izvietojot pārbūvētajā teritorijā vēsturisko ekspozīciju, un izbūvējot kuģīšu piestātni Kārļa baseina kanālmalā, radīt iedzīvotājiem un pilsētas viesiem pieejamu kultūras un atpūtas telpu.

Ekspozīciju paredzēts izveidot interaktīvā veidā, kur katrs interesents varēs digitāli iepazīties ar Centrāltirgus vēsturi.

Abus projektus plānots īstenot laika posmā no šī gada 1.maija līdz 2022.gada 31.decembrim.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka droši varat piemest klāt vēl divdesmit miljonus. Miljons - tā tāda ērta vienība... .
NAV VIENALGA
N
ja realizēs to vīziju, ko es redzēju, tad tā būs zemē nomesta nauda!
MM
M
Kas tā f%&* par plānošanu, ja atšķirība ir 2,5 reizes?!?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas