Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Rīgas dome nolemj pārdēvēt Maskavas un vēl vairākas ielas galvaspilsētā

Rīgas dome trešdien nolēma pārdēvēt Maskavas ielu un vēl vairākas ielas galvaspilsētā.

Maskavas ielu nolemts pārdēvēt par Latgales ielu, kas vēsturiski jau bijis šīs ielas nosaukums.

Pašlaik Rīgā esošo Latgales ielu nolemts pārsaukt Jāņa Klīdzēja vārdā. Klīdzējs bija latviešu rakstnieks un dzejnieks no Latgales, pēc viņa romāna "Cilvēka bērns" motīviem uzņemta populārā režisora Jāņa Streiča tāda paša nosaukuma filma.

Savukārt nelielo Maskavas ielas sākumposmu no 13.janvāra ielas līdz Salu tiltam iecerēts pārdēvēt par Lastādijas ielu. Tas tiekot darīts iedzīvotāju drošības dēļ, "lai operatīvajiem dienestiem nebūtu kļūdaini izsaukumi uz iepriekšējām adresēm".

Dome arī nolēma Puškina ielu pārdēvēt par latviešu valodnieka Kārļa Mīlenbaha ielu, Savukārt Lomonosova iela pārdēvēta par pirmās sievietes Latvijas valdībā - izglītības ministra biedres, Latgales latviešu kongresa rīkotājas, Latgales zemes padomes sekretāres, Tautas Padomes locekles un Satversme sapulces deputātes Valērijas Seiles ielu.

Domes deputāti atbalstīja arī Gogoļa ielu par latviešu žurnālistes, izdevējas un sabiedriskās darbinieces Emīlijas Benjamiņas ielu.

Tipogrāfijas ielu nolemts pārdēvēt par Augusta Spariņa ielu. Augusts Spariņš kā militārists, lidotājs piedalījās Bermonta armijas izdzīšanā no Pārdaugavas. Spariņš ir Lāčplēša ordeņa kavalieris. Viņš esot dzimis un dzīvojis Torņakalnā, netālu no pašreizējās Tipogrāfijas ielas.

Ļermontova iela tika pārdēvēta par latviešu dzejnieka Viļa Plūdoņa ielu, bet Turgeņeva iela - pārdēvēta par latviešu gleznotāja Vilhelma Purvīša ielu.

Kā domes sēdē skaidroja Rīgas vicemērs Edvards Ratnieks (NA/LRA), ielu pārdēvēšana pašvaldībai izmaksāšot aptuveni 80 000 eiro.

Deputātu debatēs izskanēja lielākoties divi pretēji viedokļi par ielas pārdēvēšanu. Latvisko partiju pārstāvji lielākoties aizstāvēja viedokli, ka pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā Rīgā ir jāmaina visi ar Krieviju saistītie nosaukumi. "Mēs vienkārši nevaram atstāt šos nosaukumus. Maskavas ielas nosaukumam ir jāiet tur pat, kur aizgāja kara kuģis," norādīja Kaspars Spunde (NA/LRA).

Otrs viedoklis, ko pauda galvenokārt Latvijas Krievu savienības (LKS) deputāti, bija nosodošs pret ielu pārdēvēšanu un mudināja saglabāt esošos ielu nosaukumus. Piemēram Miroslavs Mitrofanovs (LKS) apgalvoja, ka Maskavas ielai neesot nekādas saistība ar Maskavu un pašreizējās Krievijas valdības rīcību un karu Ukrainā. Maskavas iela esot daļa no Rīgas vēstures.

Ļoti emocionālas diskusijas izraisījās, lemjot par Puškina ielas pārdēvēšanu. Piemēram, Vladimirs Buzajevs (LKS) centās noskaitīt Puškina dzejoli par pieminekli krievu valodā. Viņa mikrofons tika izslēgts. Brīdī, kad viņš skaitīja dzejoli latviski, viņa mikrofons atkal tika ieslēgts, un tā tik ilgi, kamēr beidzās Buzajeva uzstāšanās.

Par ielu pārdēvēšanu balsoja lielākoties visa Rīgas domes koalīcija un "Progresīvie", bet pret bija "Latvijas Krievu savienība", "Saskaņa" kā arī neatkarīgais deputāts Jakovs Pliners un "Gods kalpot Rīgai" deputāte Natālija Ābola.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas