Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +17 °C
Apmācies
Pirmdiena, 3. jūnijs
Ineta, Inta, Intra

Rīgas domnieki atņem pabalstu rīdziniekiem, kuru bērniem nav vietas bērnudārzos

Rīgas domes deputāti šodien ārkārtas sēdē ar balsu vairākumu nolēma no nākamā gada vairāk nemaksāt pabalstu rīdziniekiem, kuru bērniem nav vietas bērnudārzos.

LETA jau ziņoja, ka Rīgas domes valdošā koalīcija - apvienības "Saskaņas centrs" (SC) un partijas LPP/LC frakcijas - nolēmusi no nākamā gada vairs nemaksāt 50 latu pabalstu vecākiem, kuru bērni netiek nodrošināti ar vietu pirmsskolas izglītības iestādē Rīgas administratīvajā teritorijā.

Šodien domē tika pieņemts lēmums par Rīgas domes 2006.gada 21.novembra saistošo noteikumu "Par pašvaldības pabalstu vecākiem (aizbildņiem), kuru bērns netiek nodrošināts ar vietu Rīgas izglītības iestādē pirmsskolas izglītības programmas apguvei" atzīšanu par spēku zaudējušiem.

Kā debatēs skaidroja Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC), par pabalstos ietaupītajiem līdzekļiem plānots izveidot vairāk nekā 700 jaunu vietu bērnudārzos, kā arī no 2010.gada 1.janvāra plānots ieviest jaunu pabalstu - trūcīgām ģimenēm, kurās aug bērni no pusotra līdz sešu gadu vecumam, reizi mēnesī tiks izmaksāti 50 lati par katru bērnu.

"Izmaksājot pabalstus, problēma tika "iekonservēta", nevis risināta, un šis jau kļuva par sociālo pabalstu," sacīja Ušakovs.

Savukārt opozīcijas pārstāvji pārmeta koalīcijai priekšvēlēšanu solījumu nepildīšanu - SC un LPP/LC savās kampaņās pat esot solījuši paaugstināt šo pabalstu līdz 100 latiem.

Tika arī norādīts uz vicemēra Aināra Šlesera (LPP/LC) vēl tagad pausto portālā "www.slesersrigai.lv", kur rakstīts "bērniem un jaunajām ģimenēm nav jācieš tikai tādēļ, ka pilsētas budžetā nepietiek līdzekļu".

JL frakcijas vadītājs Edgars Jaunups pārmeta dažādus nelietderīgus tēriņus pašvaldībā, kuru dēļ neesot iespējams sameklēt naudu pabalstu izmaksai, piemēram, miljonu latu tērēšanu bezjēdzīgai Rīgas reklamēšanai.

Opozīcija norādīja arī uz to, ka daudzi no pašreiz rindā gaidošajiem bērniem savu vietu dārziņā tā arī nesagaidīs, jo paspēs izaugt līdz skolas vecumam. Turklāt daudzi vecāki, kuru ienākumi nedaudz pārsniedz kritērijus sociālo pabalstu saņemšanai, ļoti sāpīgi izjutīšot šo pabalstu atņemšanu.

Deputāts Mārtiņš Šics (PS) brīdināja, ka pabalstu atņemšana tagad ziemā ļoti smagi iespaidošot tieši ģimenes ar vidējiem ienākumiem un dažviet bērni pat būšot spiesti izjust badu tieši šo trūkstošo dažu desmitu latu dēļ.

Ļoti emocionāli uzstājās deputāts Jānis Mārtiņš Skuja. "Daliet savus miljonus, bīdiet projektus, bet padomājiet taču arī par bērniem, johaidī ar ārā!" teica Skuja.

Domnieks Sergejs Dolgopolovs (SC) atzina, ka šis lēmumprojekts esot "švaks", pat slikts, bet domei valdības lēmumu dēļ neesot citas izvēles, jo esot jādomā, kā iztikt ar to naudu, kas ir. Tādēļ šāds lēmums esot nepieciešams.

Notiekot balsošanai, opozīcijai izdevās "noraut kvorumu", jo "Jaunā laika" (JL) un "Pilsoniskās savienības" deputāti nepiereģistrējās balsojumam. Notikušais izraisīja jautrību sēžu zālē un skatītāju balkonā, kurā atradās arī kāda jaunā māmiņa ar savu pāris gadus veco bērnu. Mazais nebēdnis izmantoja situāciju un uzmeta savu bilžu grāmatiņu uz galvas lejā zālē sēdošajam valdošās koalīcijas deputātam Dmitrijam Pavlovam (LPP/LC).

Pēc neveiksmīgā balsojuma Ušakovs izsludināja nelielu pārtraukumu, pēc kura ieradās nepieciešamais koalīcijas deputātu skaits un tika ar balsu vairākumu pieņemts lēmums par atteikšanos no pabalstu izmaksas.

Līdz šim gadījumos, ja bērns netika nodrošināts ar vietu Rīgas pašvaldības bērnudārzā, vecākiem tiek piešķirts 50 latu liels pabalsts mēnesī. Rīgas pašvaldības budžetā pabalsta izmaksām 2006.gadā tika paredzēti 65 000 latu, 2007.gadā - 780 000 latu, 2008.gadā - 1 969 009 lati, bet 2009.gadā - 3 000 000 latu.

Normatīvie akti nenoteic, ka pašvaldībai būtu pienākums izmaksāt pabalstus ģimenēm, kuru bērniem nepietiek vietas šīs pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē, tādējādi Rīgas pašvaldība īsteno brīvprātīgu iniciatīvu, izmaksājot pabalstu vecākiem, norāda Izglītības, jaunatnes un sporta departaments.

Departamenta ierēdņi skaidro, ka, izmaksājot pabalstu, netiek mazinātas rindas un radītas jaunas vietas pirmsskolā. Situācijā, kad pašvaldībai nepietiek līdzekļu, lai īstenotu normatīvajos aktos noteiktās funkcijas, esot pamatoti atteikties no pasākumiem, kuri prasa ievērojamus līdzekļus, bet ir uzskatāmi par pašvaldības brīvprātīgo iniciatīvu.

Pabalsta izmaksām nepieciešamos līdzekļus 2010.gadā esot iespējams novirzīt pasākumiem, kas radītu jaunas vietas pirmsskolās, tādejādi samazinot bērnu skaitu, kuri netiek nodrošināti ar vietu pirmsskolā, norāda departaments.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas