Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Rīgas namu pārvaldniekam pārmet formālu attieksmi pretkorupcijas pasākumu īstenošanā

Kaut arī pašvaldības SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" vērtējama kā augsta korupcijas riska kapitālsabiedrība, tā attieksme pretkorupcijas pasākumu plānošanā un īstenošanā ir formāla, secinājis Rīgas domes Birokrātijas apkarošanas centra vadītājs Sergejs Novikovs.

Kapitālsabiedrības pretkorupcijas plāns izstrādāts un apstiprināts pērn 5.maijā. Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejā 29.septembrī "Rīgas namu pārvaldniekam" uzdots plānu precizēt, uzlabot un 2012.gada trešajā ceturksnī sniegt atskaiti Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejai par plāna izpildi. Plāns ar atzīmēm par tā izpildi bija jāievieto uzņēmuma mājaslapā, taču neviens no šiem uzdevumiem joprojām nav izdarīts.

Novikovs šonedēļ Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas sēdē norādīja, ka reizi pusgadā visām kapitālsabiedrībām ir jāatskaitās par pretkorupcijas plāna izpildi. "Diemžēl "Rīgas namu pārvaldnieks" ir viena no tām nedaudzajām Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrībām, kura neatskaitījās par šo plānu bez īpaša atgādinājuma un atskaiti iesniedza tikai tad, kad tika nosūtīts atkārtots lūgums," atzina Birokrātijas apkarošanas centra vadītājs.

"Rīgas namu pārvaldnieks" nav arī steidzies ar Ētikas kodeksa un Ētikas komisijas nolikuma izstrādāšanu. Lai noteiktu Rīgas pilsētas pašvaldības kapitālsabiedrību darbinieku un valsts amatpersonu ētikas pamatprincipus, veicinātu likumīgu un godprātīgu darbību sabiedrības interesēs, novērstu iespējamos interešu konfliktus, Rīgas domes priekšsēdētājs 21.februārī uzdeva līdz 30.martam visām Rīgas pilsētas pašvaldības kapitālsabiedrībām izstrādāt šādus dokumentus, kā arī apstiprināt Ētikas komisiju. Ierosināts Ētikas kodeksos ietvert prasības, kas uzliktu pienākumu kapitālsabiedrību valsts amatpersonām un darbiniekiem sniegt informāciju likumos noteiktajā kārtībā par tai zināmiem koruptīviem nodarījumiem, kā arī ne tikai par pašu iespējamu nonākšanu interešu konflikta situācijā, bet arī par citu valsts amatpersonu iespējamu atrašanos interešu konflikta situācijā.

"Rīgas namu pārvaldnieka" valdes sēdē prasītie dokumenti apstiprināti ar nokavēšanos - 10.maijā.

Novikovs norādīja, ka kopumā lielākā daļa pretkorupcijas plāna pasākumu ir izpildīti, taču dažu punktu izpilde ir atlikta vai par to nav sniegta atskaite.

Birokrātijas apkarošanas centra vadītājs vērsa uzmanību uz to, ka Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) datubāzē par "Rīgas namu pārvaldnieka" iepirkumiem 2011.gadā iesniegtas deviņas, bet šā gada laikā - jau septiņas sūdzības. "Ņemot vērā, ka par 60% no iesniegtajām sūdzībām IUB pieņēmis lēmumu aizliegt slēgt līgumu, uzskatu, ka nepieciešams papildus izvērtēt riskus iepirkumu jomā un paredzēt konkrētus pasākumus iepirkuma dokumentācijas izstrādes kvalitātes un iepirkuma komisiju darba uzlabošanai," uzsvēra Novikovs.

Vienlaikus Novikovs norādīja, ka "Rīgas namu pārvaldnieks" jau pērn septembrī apgalvojis, ka "tiek izstrādāta procedūra par preču un pakalpojumu līdz 3000 latiem un būvdarbu līdz 10 000 latu iepirkumu organizāciju" un "Juridiskās pārvaldes Iepirkumu nodaļa izstrādā Iepirkumu plānošanas un organizēšanas kārtību". Taču arī šā gada 27.jūnijā iesniegtajā atskaitē par plāna izpildi norādīts, ka iekšējie normatīvie akti vēl nav apstiprināti.

Novikovs ieteica "Rīgas namu pārvaldniekam" nekavējoties aktualizēt pretkorupcijas pasākumu plānu un novērst visas minētās nepilnības, kā arī izvērtēt visu kapitālsabiedrības struktūrvienību funkcijas, noteikt katrai iespējamos korupcijas riskus un izstrādāt pretkorupcijas pasākumus. Par paveikto uzņēmumam uzdots atskaitīties līdz šā gada 1.novembrim.

Top komentāri

Iedzīvotāja
I
TAS draņķa "pārvaldnieks" jālikvidē cik vien ātri var un atpakaļ vecās namu pārvaldes. Ja kādreiz pēc izsaukuma meistars atnāca tajā pat dienā, vai sliktākajā gadījumā rīt, tad tagad es gaidīju trīs nedēļas un nez cik vēl gaidītu, ja nebūtu sacēlusi traci Smiļģa ielā.
Dr.xy
D
SC/ Vienotas Launuma Imperijas SIA " Rigas namu parvaldnieks " ir netikai korumpeta, bet gan kriminala cekistu mafijas organizacija. Par to vini, tuvakaja laika,tiks nodoti tiesa.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas