Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Šlesers: baznīcai jāatdod ne tikai Ave Sol ēka, bet arī Pēterbaznīca

Ar aicinājumu atjaunot vēsturisko taisnīgumu ne tikai saistībā ar bijušo dievnama ēku Citadeles ielā, bet arī ar Sv.Pētera baznīcu, kas patlaban pieder Rīgas domei, nevis Latvijas Evanģēliski luteriskajai baznīcai, šodien saviem politiskajiem partneriem pievienojies Rīgas vicemērs, LPP/_LC _priekšsēdētājs Ainārs Šlesers.

Viņš uzskata, ka būtu tikai taisnīgi, ka ēka Citadeles ielā 7, kur tagad izvietota Ave Sol koncertzāle, tiktu atdota Pareizticīgo baznīcai, raksta A.Šlesera preses sekretārs Ģirts Dripe.

A.Šlesers gan norāda, ka abi šie jautājumi ir Saeimas kompetencē. LPP/LC Saeimas frakcija jau pirms vairākiem gadiem iesniedza attiecīgu likumprojektu par Sv.Pētera baznīcu, taču tā virzība ir apstājusies. A.Šlesers vēlreiz rosinās parlamentu pieņemt šo lēmumu. Arī par ēkas Citadeles ielā nodošanu Pareizticīgo baznīcai  viņš ir pārliecināts, ka LPP/LC un Saskaņas centrs frakcijām parlamentā izdosies izstrādāt kopīgu likumprojektu un vairākums deputātu to atbalstīs.

Rīgas pašvaldībai piederošās koncertzāles Ave Sol atslēgas noteikti būtu nododamas pareizticīgo baznīcai, Dienai sacīja Saeimas deputāts Jānis Urbanovičs (SC), kurš kopā ar Latvijas Pareizticīgās baznīcas sinodi šo jautājums lūdzis risināt savam partijas biedram Rīgas mēram Nilam Ušakovam (SC). "Skumji, ka dziesmas, dejas un izklaide mūsu dienās tiek vērtētas augstāk par lūgšanām," saka J.Urbanovičs.

«Mēs esam saņēmuši daudzas vēstules no pareizticīgajiem, kuri izmisīgi grib risinājumu un ir gatavi dažādām publiskajām akcijām,» priekšlikuma motīvu skaidroja J.Urbanovičs. Pēc viņa sacītā, šī ēkā vēsturiski ir dievnams un celta par ticīgo ziedoto naudu. Tas, pēc J.Urbanoviča domām, būtu «principiāli godīgi», ja šajā ēkā saimniekotu pareizticīgo baznīca.

Viņaprāt, Rīgas kamerkoris Ave Sol, kas ēkā saimnieko šobrīd, varēs turpināt koncertēt arī tad, ja nama atslēgas pārietu pareizticīgo rokās. Runājot ar baznīcu, tā esot ar mieru sadarboties ar kori līdz laikam, kad Rīgā tiks uzcelta jauna koncertzāle, sacīja J.Urbanovičs.

Viņš uzskata: ja netiks rasts pareizticīgo baznīcai pieņemams risinājums, gaidāmi ticīgo protesti. Rīgas domei ir jāatrod juridiskais risinājums Ave Sol ēkas nodošanai pareizticīgo baznīcai, piebilda Saeimas deputāts.

Rīgas mēra pārstāve Anna Kononova Dienai sacīja, ka ir ierosinājums nodot ēku pareizticīgo baznīcai nomā un noslēgt sadarbības līgumu. Pagaidām gan nav zināms, kad Rīgas dome sāks risināt šo jautājumu.

Rīgas kamerkora Ave Sol diriģents Uldis Kokars Dienai sacīja, ka viņš par šo priekšlikumu dzird pirmo reizi, un atturējās no komentāriem, līdz būs iegūta plašāka informācija.

Kā teikts SC izplatītajā paziņojumā, ēka Citadeles ielā 7 tika uzcelta vēl Katrīnas II valdīšanas laikā. 1836.gadā šai baznīcai tika piešķirts katedrāles statuss, un tā kļuva par pirmo katedrāles baznīcu Baltijas guberņās. XIX gadsimta otrajā pusē baznīcas teritorijā tika apglabāti divi pareizticīgo garīdzniecības pārstāvji – bīskaps Venjamins un bīskaps Filarets. 1850.gada 1.jūlijā baznīcā notika svinīgs dievkalpojums par godu Pareizticīgo eparhijas nodibināšanai Rīgā. Katedrālē tika izveidota Pētera un Pāvila brālība, kura uzturēja skolotāju semināru, dibināja jaunas skolas un palīdzēja trūcīgajiem.

Kopš padomju laikiem un līdz pat šai dienai ēkā Citadeles ielā darbojas Ave Sol koncertzāle ar 300 skatītāju vietām un skatuvi, kas izvietota altāra vietā.

Diena jau ziņoja, ka Latvijas Pareizticīgās baznīcas sinode ēkā vēlas veidot kristīgās kultūras centru.

Jezga ap Ave Sol koncertzāles ēku, kurā reiz atradusies baznīca, sākās pirms sešiem gadiem, kad ēku īpašumā gribēja iegūt pareiztīgo baznīca, par spīti tam, ka tās atjaunošanā bija ieguldīti gana lieli pašavaldības un valsts līdzekļi. Ilgā tiesvedība piedzīvoja teju dramatisku iznākumu pašvaldībai, jo tās darbinieku nolaidības dēļ netika pārsūdzēts spriedums.

Rīgas apgabaltiesa 2004.gadā atzina baznīcas tiesības uz koncertzāli, taču šo spriedumu dome nepārsūdzēja. Par to pret domes juristi Ilonu Seipulovu savulaik ierosināta krimināllieta par bezdarbību.

Savulaik Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam veicot pirmstiesas izmeklēšanu, noskaidrots, ka Rīgas domes pārstāve I.Seipulova kā domes tiesiskās uzraudzības nodaļas galvenā juriste tiesas paziņojumus un pavēstes par tiesvedību ar pareizticīgo baznīcu par tiesībām uz ēku saņēmusi laikus, taču nav iepazinusies ar civillietas materiāliem un nav iesniegusi tiesas pieprasītos rakstveida paskaidrojumus un pierādījumus, kas apstiprinātu un pamatotu iebildumus.

Taču 2007.gadā Augstākās tiesas (AT) Senāts atstāja spēkā spriedumu, ar kuru noraidīta Latvijas Pareizticīgās baznīcas prasība par īpašumtiesībām uz Pētera un Pāvila baznīcas ēku, tagad koncertzāli Ave Sol Rīgā, Citadeles ielā. Strīdus ēka tika atzīta par pašvaldības īpašumu. Senāta spriedums nav pārsūdzams.

(papildināta ar A.Šlesera viedokli)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas